Bodi dišeča in zdrava tudi tam spodaj

Mislite, da govorimo o vas, ženske? Ne, o vaših spodnjih prijateljicah. Vsaka od vas ima drugačno nego in drugačen vonj, čas je, da razjasnimo določene zakone.

Če ste ugotovili, da se okoli vagine vije neprijeten vonj, je možno, da ste naredili nekaj narobe oziroma, da se v vas dogaja nekaj, kar ni normalno stanje. Kaj storiti? Kako naj bo videti nega vagine?

Dišeča in zdrava

Higiena

Osnova nege je redno tuširanje. Privoščite si vsaj en tuš na dan, saj bo to odpravilo znoj in bakterije, ki so se nabrale v nožnici čez dan. Pri tem uporabljajte naravno milo brez dodatnih dišav in umetnih snovi. Industrijski geli za tuširanje porušijo vaše ravnovesje. Pri nanosu mila ne pretiravajte in si ga ne zlivajte v notranjost.

Pomemben je prav tako lubrifikant, ki ga uporabljate. Naj ne bo odišavljen. Njegova osnova naj bo vodna ali iz silikona. Bodite previdni tudi z losjonom za telo, saj ni nujno, da si zunanji del nožnice namažete s kremo.

Vaše spodnje perilo naj bo bombažno in naj diha. Pretirano vlažno okolje povzroči kopičenje bakterij. Iz tega razloga naj perilo ne bo preozko. Prosimo vas, da hlačke zamenjate na največ 24 ur.

Če uporabljate osvežilne robčke, preverite njihovo etiketo in vsebino robčkov. Če so vagini resnično prijazni, jih lahko uporabljate, vendar ne prepogosto.

Hrana

Jejte zdravo hrano. Ravnovesje lahko poruši hrana, ki temelji na sladkorju in beli moki. Morda bi bilo dobro, da se pri ginekologu pozanimate o morebitni nadlogi kandidi. Glivice ne marajo sveže zelenjave in svežega sadja, zato ju imejte v izobilju. Priporočamo vam uživanje probiotikov kot so jogurti, saj le-ti ohranjajo naravno pH vrednost. Nekatere ženske redno uživajo ananas, saj naj bi polepšal vonj njihovih spodnjih prijateljic.

Bodite previdne

Morate se zavedati vseh možnih okoliščin okužb. Močen vonj je lahko posledica seksa, spolno prenosljive bolezni ali virusa. Bodite previdne, zaščitite se. Po spolnem odnosu se nujno umijte.Tujki v vagini spremenijo njen pH in njene lastnosti. Ne puščajte tamponov predolgo noter, saj lahko pride do zelo hudih posledic. Tangice so morda moderne, ampak načeloma škodujejo vaginalnemu zdravju, zato jih poskusite uporabljati čim manj.