0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaBi radi tekli hitreje? Pomagajte si z napitkom roza barve …

Bi radi tekli hitreje? Pomagajte si z napitkom roza barve …

MORDA VAS ZANIMA

Hitrost, ki jo lahko dosežemo med tekom, je odvisna od različnih dejavnikov. Najpomembnejša je seveda naša splošna telesna pripravljenost, pomemben vpliv pa ima tudi dnevna forma. Nato pa je tu še cela kopica navidezno nepomembnih vplivov, ki pa jih ne moremo povsem zanemariti. Raziskovalci z londonske Univerze Westminster so na primer pred nedavnim odkrili, da je lahko hitrost med tekom odvisna celo od nečesa tako banalnega, kot je barva pijače, uporabljene za hitro osvežitev ust med tekom …

- Oglas -

Primerjava na podlagi dveh 30-minutnih tekaških preizkusov

Študija, pripravljena na podlagi eksperimenta, ki so ga izvedli raziskovalci z Univerze Westminster, je bila lani objavljena v reviji Frontiers in Nutrition. V eksperimentu je sodelovalo 10 zdravih prostovoljcev. Vsi so bili aktivni rekreativni športniki. Eksperiment je bil sestavljen iz treh delov. Prvi del je vključeval predstavitev pozitivnih učinkov splakovanja ust z roza napitkom. Nato pa sta sledila še dva tekaška preizkusa … Oba preizkusa sta bila sestavljena iz 30 minut teka, vendar je bila med njima pomembna razlika. Med prvim 30-minutnim preizkusom so imeli prostovoljci za osvežitev ust na voljo brezbarven napitek, med drugim preizkusom pa napitek, ki je bil obarvan z roza barvilom. V obeh primerih je šlo za nizkokalorično pijačo, oslajeno z umetnimi sladili. Hitrost teka ni bila določena vnaprej. Tako so si lahko sodelujoči v eksperimentu sami izbrali tempo. Raziskovalci so jim naročili le, naj bo trening relativno zahteven. Tek torej ni smel biti pretirano ležeren.  

Med uporabo roza napitka se je hitrost v povprečju povečala za skoraj 5 %

Analiza zbranih podatkov je prinesla zanimive ugotovitve. Večina sodelujočih v eksperimentu je med drugim preizkusom, ki je vključeval uporabo napitka roza barve, tekla hitreje kot med prvim tekaškim preizkusom. V povprečju se je hitro povečala za približno 4,4 odstotka. Zaznana so bila sicer precejšnja odstopanja med posameznimi tekači. Nekateri so takrat, ko so uporabljali roza napitek, tekli bistveno hitreje kot med prvim treningom, med katerim jim je bil na voljo brezbarven oziroma prozoren napitek, spet pri drugih pa je bila razlika minimalna. Zanimivo je sicer, da je bila zaznana tudi korelacija med barvo uporabljenega napitka in užitkom med tekom. Tekači, ki so sodelovali v eksperimentu, so namreč večinoma bolj uživali med drugim tekaškim preizkusom. 

Zanimiva korelacija, ki odpira prostor za dodatne raziskave

Študija je bila seveda zelo majhna, zato je težko podati splošne zaključke, toda odkrita korelacija med barvo napitka in hitrostjo teka se zdi vsekakor zelo zanimiva. Zdi se namreč, da je bila edina bistvena razlika med prvim in drugim testom barva napitka, saj so ostale druge spremenljivke nespremenjene. Tudi napitka sta se razlikovala samo po barvi, sicer pa je šlo za povsem identično pijačo.

- Oglas -

Roza barvo pogosto povezujemo s sladkorjem

Raziskava se umešča v večji sklop študij, ki se ukvarjajo s preučevanje vpliva barv na telesno pripravljenost oziroma na športne dosežke. Pri opisanem eksperimentu naj bi se razlaga za odkrito korelacijo skrivala v naših predstavah o tem, kako sladko je posamezno živilo. Pomemben vpliv na te predstave naj bi namreč imele prav barve. Ena od barv, ki jih pogosto povezujemo z večjimi količinami sladkorja, je roza barva. Tekači naj bi imeli tako med drugim preizkusom občutek, da uporabljajo napitek, ki vsebuje več sladkorja. To je vplivalo na občutek, da imajo več energije, posledično pa so povečali hitrost teka.  V ozadju je torej najverjetneje t. i. placebo učinek.

Preberite tudi: Zgolj 10 minut teka dnevno zmanjša nevarnost za zgodnjo smrt za skoraj 30 odstotkov

.

NAJNOVEJŠE