Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Šport & RekreacijaZgolj 10 minut teka dnevno zmanjša nevarnost za zgodnjo smrt za skoraj...

Zgolj 10 minut teka dnevno zmanjša nevarnost za zgodnjo smrt za skoraj 30 odstotkov

MORDA VAS ZANIMA

Imate občutek, da si preprosto ne morete vzeti časa za telovadbo, saj je na vašem urniku ogromno drugih opravil? Marsikdo je prepričan, da nekaj minut, ki bi jih morda vendarle lahko namenili telesni aktivnosti, ne more spremeniti kaj dosti. Posledično obupajo in gibanje popolnoma zanemarijo. Vendar pa nova študija, ki je bila objavljena v reviji British Journal of Sports Medicine, kaže, da lahko že navidezno drobne spremembe pomembno vplivajo na naše zdravje. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da že 10 minut teka na dan pomaga pri zmanjševanju možnosti za prezgodnjo smrt zaradi najrazličnejših vzrokov za kar 27 odstotkov.

10 minut teka dnevno

Med drugim tudi manjše možnosti za prezgodnjo smrt zaradi raka in srčno-žilnih bolezni

- Oglas -

Pri posameznikih in posameznicah, ki dnevno pretečejo 10 minut – oziroma pri tistih, ki teku na teden namenijo vsaj 50 minut – je torej tveganje za prezgodnjo smrt nižje za skoraj 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki sploh ne tečejo, kot je bilo ugotovljeno v omenjeni raziskavi. To med drugim vključuje tudi zmanjšano možnost za zgodnjo smrt zaradi srčno-žilnih obolenj in različnih vrst raka. Ob tem so raziskovalci v sklepu poudarili, da je bilo hkrati ugotovljeno, da pomaga celo tek zgolj enkrat tedensko. Tudi minimalna telesna aktivnost je torej boljša od tega, da sploh nismo aktivni. Tako se tudi v primeru, da tedensko tečete manj kot 50 minut in da vaša hitrost ni največja, tveganje za prezgodnjo smrt pomembno zniža, le da ta odstotek ni tako visok kot pri tistih, ki si za tek vzamejo vsaj 10 minut dnevno.

Pomembno je, da se teka lotite pravilno in potrpežljivo

Predvsem nekoliko starejši ljudje pogosto menijo, da tek ni (več) primeren zanje. A če se teka lotite pravilno, ni nujno, da ta dejavnost škoduje vašim sklepom, ampak jim lahko celo pomaga. Pomembno je seveda, da se naučite pravilnih tehnik teka, obenem pa morate paziti tudi na to, da s tekom ne pretiravate, še posebej če ste začetniki. Tako je pametno začeti z zelo kratkimi razdaljami in s počasnejšim tempom. Pazite tudi na redne odmore oziroma dneve za počitek. S tem se bo vaše telo postopoma privadilo na redno gibanje. To, kako močno bodo obremenjeni vaši sklepi, je sicer seveda odvisno tudi od vaše telesne teže. Če je ta previsoka, je torej sprva boljša izbira hoja, postopoma pa lahko preidete k teku.

Tek rekreacija

Koristne lahko tudi manj intenzivne fizične aktivnosti

Kaj pa če zaradi določenih specifičnih okoliščin tek (trenutno) vendarle ni primeren za vas? V tem primeru bodo verjetno za vas še posebej zanimivi izsledki neke druge študije, ki je bila pred nedavnim prav tako objavljena v reviji British Journal of Sports Medicine. Na podlagi preučitve podatkov več kot 88.000 odraslih prebivalcev in prebivalk ZDA je bilo namreč ugotovljeno, da lahko že zgolj 10–59 minut hoje ali vrtnarjenja tedensko zmanjša možnost za prezgodnjo smrt za 18 odstotkov v primerjavi z ljudmi, ki sploh niso aktivni.

Aktivnost, ki traja 2,5–5 ur tedensko, pa tveganje zmanjša za kar 31 odstotkov. Več gibanja torej praviloma pomeni še več pozitivnih učinkov. Vendar pa tudi relativno kratek čas, ki ga lahko posvetite fizični aktivnosti, nikakor ni stran vržen čas. Obenem pa to, da nekoliko intenzivnejše oblike gibanja trenutno pri vas ne pridejo v poštev, ne bi smel biti izgovor za to, da se sploh ne gibate. Kot rečeno, sta lahko za začetek popolnoma dovolj tudi hoja ali vrtnarjenje.

- Oglas -

Preberite tudi: Kolesarjenje – oprema in koristni napotki za začetnike

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×