0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeBi kupili meteorit?

Bi kupili meteorit?

MORDA VAS ZANIMA

Ne verjamete? Vam namignemo, da se bo dražba odvijala v ZDA? Če boste torej v nedeljo, 14. oktobra kje v bližini Manhattna, se lahko v dražbeni hiši Heritage Auctions postavite v vrsto in se z drugimi ponudniki pomerite v igri »kdo da več« za materiale  šestih meteoritov, ki so pravzaprav del ogromnega asteroida, imenovanega Vesta.

- Oglas -

Če ste ljubitelji vesolja in ste si od nekdaj želeli imeti v lasti nekaj, kar ni s tega sveta, je to priložnost za vas. 14. oktobra bodo naprodaj delčki Marsa, Lune in asteroidov, ki so padli na Zemljo. Dražbena hiša Heritage Auctions pravi, da je to največja javna dražba meteoritov vseh časov. Naprodaj je namreč več kot 125 predmetov in kar je najbolj presenetljivo, je to, da veliko število izmed teh sploh nima priložene izklicne cene!

Meteorit

Iskalci meteoritov

Posledica rastočega trga meteoritov je pojav industrije iskanja meteoritov v severozahodni Afriki in Omanu in čeprav številni ljudje blodijo po puščavi in iščejo meteorite, so kamni iz vesolja še vedno zelo redke stvari na Zemlji. Darryl Pitt, meteoritski svetovalec za dražbo, pravi, da gledano v celoti, vsak znani meteorit tehta precej manj kot letna svetovna proizvodnja zlata.

- Oglas -

Skoraj vsi znani meteoriti izvirajo iz asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom, raziskovalci pa so celo ugotovili, da jih je nekaj vezanih na veliki asteroid Vesta. Površina le-tega nosi namreč sledi o trčenju, vključno z velikim kraterjem blizu južnega pola, ki bi lahko izvrgel kamenje na poti, ki se sekajo z Zemljino. Dražba vključuje snovi 6 meteoritov, ki so nastali na Vesti.

Uspešnice

Delčki Marsa in Lune so veliko bolj redki, vendar so postali uspešnica prav zaradi začetka povpraševanja po asteroidih. Znanih je 68 kilogramov meteoritov z Lune in nobeden od teh ni bil najden v Evropi ali v Severni ali Južni Ameriki. Približno četrtino pa so našli znanstveniki v mrzli puščavi Antarktike, vsaj tako pravijo podatki z dražbe.
Kamnine Marsa težje identificirajo, saj človek ni uspel prinesti delcev kamenja z Marsa na Zemljo, tako kot so to lahko storili s kamenjem z Lune. Vendar pa znanstveniki poznajo atmosfere Marsa in njeno sestavo in ta se ujema s sestavo žepov plina iz nekaterih meteoritov, kar potrjuje njihovo poreklo.

Vrednost

Meteorit nima nobene vrednosti, dokler ni overil meteoriticist, znanstvenik, ki raziskuje meteorite. Za to pa si ga mora ogledati od znotraj tako, da odreže delček. Zato je treba vse meteorite zmanjšati, razen tistih, ki sodijo v okvir istega meteoritskega dežja. Zgodba meteorita, ki na podlagi tega nastane, je tako bolj koristna za zbiratelje, saj so meteoriti, ki so bili videni, kako so padli z neba, več vredni kot tisti, ki so jih odkrili šele na tleh. Če torej ne veste, kaj podariti prijatelju, ki je navdušen nad vesoljem, je to morda res prava rešitev.

.

NAJNOVEJŠE