Beljenju koral ni videti konca

  Letošnjo beljenje koral podira vse rekorde, ni mu namreč videti konca. Propadanje koral se širi po vsem svetu z nezadržno hitrostjo, tako hudo kot zadnja tri leta pa ni bilo še nikdar, poroča Ameriška vremenska agencija.

  Beljenje koral

  Pričakujejo, da se bo v naslednjih štirih mesecih pričelo tudi beljenje koral na severni polobli, čemur botrujejo rekordno visoke temperature oceanov. “Vsi koralni grebeni na severni polobli so letos tarča beljenja koral,” je povedal Mark Eakin, koordinator združenja za varstvo koralnih grebenov. “Če bomo letos opazili beljenje koral tudi na Floridi in Havajih, bo to že tretje leto zapored,” je dodal.

  Približno 93 % koral na avstralskem Velikem koralnem grebenu je do današnjega dne v letošnjem letu že prizadetih, četrtina grebena pa je že mrtva. Do beljenja pride, ko dvig temperature vode nad sicer največjo običajno poletno temperaturo traja več kot dva tedna.

  Temperatura morja se je v zadnjem stoletju dvignila za 1 stopinjo, kot kaže, pa segrevanje samo še narašča. Koralni grebeni si po takšnih beljenjih sicer lahko opomorejo, vendar pa svetovno onesnaževanje in dviganje temperature k temu ne pripomoreta.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte