Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Vrt & VrtnarjenjeTolščak – superplevel z vašega vrta

Tolščak – superplevel z vašega vrta

MORDA VAS ZANIMA

Tolščak ali portulak je ena izmed uporabnih vrst plevela, ki rastejo na vašem vrtu. Zaseje se sam in na vrtu ostane nekaj sezon. Ker se ga je težko znebiti, vam svetujemo, da ga raje uporabite za druge namene. Je namreč zelo zdrav.

- Oglas -

Tolščak je, podobno kot regrat, kopriva in kurja črevca, zelo zdrav plevel, ki je uporaben tudi v prehrani. Gre za nizko, plazečo se enoletno rastlino z rdečkastim steblom, mesnatimi, debelimi in sočnimi listi ter (včasih) rumenimi cvetovi. Če ga na vašem vrtu ni, lahko v semenarni kupite njegova semena in ga posejete sami. Sejete ga lahko od maja naprej. Ima dvomesečno obdobje rasti.

Vključite ga v prehrano!

Tolščak vsekakor spada med superživila – lahko bi ga poimenovali kar superplevel. Po velikosti je majhen, a ima veliko prehransko vrednost in je zelo koristen za zdravje.

Tolščak je hrustljav, okus njegovih listov pa je zelo aromatičen in spominja na limono. Liste lahko uporabite v sendvičih, solatah ali namesto špinače. Starejše liste je treba pred uporabo kuhati. Uporabite ga lahko tudi kot začimbo za meso, zelenjavo, juho ipd.

Kaj vsebuje?

Zelo je bogat z vitaminoma A in C ter vitamini B-kompleksa, kot so piridoksin, karotenoidi, riboflavin in niacin. Vitamin A je ključen za vid. Ščiti nas tudi pred rakom pljuč in ustne votline. Vitamin C krepi imunski sistem. Ima protivnetne in razstrupljevalne učinke, pomaga tudi pri hujšanju. Vitamini skupine B oziroma B-kompleksa pomagajo pri pospeševanju presnove beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

- Oglas -

V tolščaku najdemo številne minerale, kot so kalcij, železo in magnezij. Kalcij je nujen za zdrave kosti in zobe, magnezij je pomemben predvsem za živčevje in mišice, železo pa za prenos kisika do celic.

Rdečkasto barvo mu dajejo zelo zdravi betaciani – močni antioksidanti, ki učinkujejo tudi proti mutacijam genov. Vsebuje tudi pektin, ki je zelo znan po tem, da niža holesterol.

To pa še ni vse. Ta čudežni plevel ima v sebi največ omega-3 maščobnih kislin med vsemi rastlinami. Prisotnost teh kislin zmanjša možnost za avtizem in motnje hiperaktivnosti pri otrocih. 100 gramov tolščaka vsebuje 350 miligramov linolenske kisline.

Poleg vsega naštetega ima tolščak tudi malo kalorij, pospešuje metabolizem in oskrbi telo s potrebnimi hranili.

Velikokrat porabimo veliko denarja za drage prehranske dodatke. Tolščak je široko dostopen, ne stane nič in se ga z lahkoto vključi v vsakdanjo prehrano – uporabite ga!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×