0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeTolščak – superplevel z vašega vrta

Tolščak – superplevel z vašega vrta

MORDA VAS ZANIMA

Tolščak ali portulak je ena izmed uporabnih vrst plevela, ki rastejo na vašem vrtu. Zaseje se sam in na vrtu ostane nekaj sezon. Ker se ga je težko znebiti, vam svetujemo, da ga raje uporabite za druge namene. Je namreč zelo zdrav.

- Oglas -

Tolščak je, podobno kot regrat, kopriva in kurja črevca, zelo zdrav plevel, ki je uporaben tudi v prehrani. Gre za nizko, plazečo se enoletno rastlino z rdečkastim steblom, mesnatimi, debelimi in sočnimi listi ter (včasih) rumenimi cvetovi. Če ga na vašem vrtu ni, lahko v semenarni kupite njegova semena in ga posejete sami. Sejete ga lahko od maja naprej. Ima dvomesečno obdobje rasti.

Vključite ga v prehrano!

Tolščak vsekakor spada med superživila – lahko bi ga poimenovali kar superplevel. Po velikosti je majhen, a ima veliko prehransko vrednost in je zelo koristen za zdravje.

Tolščak je hrustljav, okus njegovih listov pa je zelo aromatičen in spominja na limono. Liste lahko uporabite v sendvičih, solatah ali namesto špinače. Starejše liste je treba pred uporabo kuhati. Uporabite ga lahko tudi kot začimbo za meso, zelenjavo, juho ipd.

- Oglas -

Kaj vsebuje?

Zelo je bogat z vitaminoma A in C ter vitamini B-kompleksa, kot so piridoksin, karotenoidi, riboflavin in niacin. Vitamin A je ključen za vid. Ščiti nas tudi pred rakom pljuč in ustne votline. Vitamin C krepi imunski sistem. Ima protivnetne in razstrupljevalne učinke, pomaga tudi pri hujšanju. Vitamini skupine B oziroma B-kompleksa pomagajo pri pospeševanju presnove beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

V tolščaku najdemo številne minerale, kot so kalcij, železo in magnezij. Kalcij je nujen za zdrave kosti in zobe, magnezij je pomemben predvsem za živčevje in mišice, železo pa za prenos kisika do celic.

Rdečkasto barvo mu dajejo zelo zdravi betaciani – močni antioksidanti, ki učinkujejo tudi proti mutacijam genov. Vsebuje tudi pektin, ki je zelo znan po tem, da niža holesterol.

To pa še ni vse. Ta čudežni plevel ima v sebi največ omega-3 maščobnih kislin med vsemi rastlinami. Prisotnost teh kislin zmanjša možnost za avtizem in motnje hiperaktivnosti pri otrocih. 100 gramov tolščaka vsebuje 350 miligramov linolenske kisline.

- Oglas -

Poleg vsega naštetega ima tolščak tudi malo kalorij, pospešuje metabolizem in oskrbi telo s potrebnimi hranili.

Velikokrat porabimo veliko denarja za drage prehranske dodatke. Tolščak je široko dostopen, ne stane nič in se ga z lahkoto vključi v vsakdanjo prehrano – uporabite ga!

.

NAJNOVEJŠE