Zdravje & prehranaKaj so BCAA aminokisline in zakaj so pomembne?

Kaj so BCAA aminokisline in zakaj so pomembne?

MORDA VAS ZANIMA

Aminokisline so gradniki beljakovin in se lahko sintetizirajo v telesu ali pa jih zaužijemo s hrano. Pri izgubi maščobe ter gradnji mišične mase imajo aminokisline BCAA ključno vlogo. BCAA so esencialne aminokisline, pridobimo jih torej s prehrano, mednje pa uvrščamo levcin, izolevcin in valin, ki tvorijo verigo aminokislin, med seboj povezane s peptidi.

- Oglas -

BCAA aminokisline

Kaj so BCAA?

BCAA so tri aminokisline s stransko razvejano verigo. Mednje uvrščamo levcin, izolevcin in valin, v telesu pa predstavljajo tretjino vseh beljakovin. Ko smo ljudje na hudih dietah, ne izgubljamo samo maščobe, ampak se nam manjša tudi velikost mišic, BCAA aminokisline pa pomagajo zaščititi naše mišice pred kataboličnimi učinki diet, saj pomagajo ohranjati mišično maso tudi takrat, kadar smo na nizkoenergetskih dietah in dietah z močno zmanjšanim vnosom kalorij. BCAA so izrednega pomena za naše telo, saj spodbujajo rast mišic, predvsem levcin, ki sodeluje pri sintezi mišičnih beljakovin. Poleg tega zagotavljajo telesu potrebno energijo za naporno vadbo, z uživanjem pa pospešimo regeneracijo in zmanjšamo razgradnjo mišičnih beljakovin.

BCAA aminokisline se v obliki dodatkov priporočajo predvsem ljudem, ki se intenzivno ukvarjajo z vadbo. Najpomembnejša korist BCAA prehranskih dodatkov je izboljšanje učinkovitosti vadbe in razgradnje mišične mase, saj se BCAA presnavljajo v skeletnih mišicah in ne v jetrih. Nekateri dodatke uporabljajo tudi za preprečevanje utrujenosti in povečevanje koncentracije.

NAJNOVEJŠE