DomovZdravje & prehranaPripravite si pravi italijanski pesto iz bazilike

Pripravite si pravi italijanski pesto iz bazilike

Ko poletje zadiลกi po sveลพih zeliลกฤih, je bazilikin pesto ena najbolj priljubljenih domaฤih specialitet. Njegov znaฤilen zeleni odtenek, intenziven vonj in kremasta tekstura nas hitro spomni na sredozemsko kuhinjo in dolge poletne veฤere. A pesto iz bazilike ni le omaka za testenine, je tudi vsestranska sestavina, ki obogati marsikatero jed.

Zakaj pripraviti pesto iz bazilike doma?

Domaฤ pesto iz bazilike ima povsem drugaฤen okus kot tisti iz trgovine. Brez umetnih dodatkov in konzervansov ohrani pristno aromo sveลพe bazilike, olivnega olja in naribanega parmezana. Poleg tega pa ga lahko prilagodite svojemu okusu โ€“ z veฤ ali manj ฤesna, z razliฤnimi oreลกฤki ali celo s sirnim nadomestkom.

Priprava pesta je ฤisto enostavna in lahko si ga pripravite sami, brez odveฤnih konzervansov. Gre za italijansko omako, ki izvira iz Genove in je narejena iz bazilike, pinjol in parmezana, vendar pa si pesto lahko naredimo tudi iz ostalih poljubnih sestavin, kot so na primer rukola, ฤemaลพ, ลกpinaฤa, regrat in celo koprive.

Kaj potrebujemo?

  • 45 g natrganih listov bazilike (ali zelenja po izbiri),
  • 7 nasekljanih strokov ฤesna,
  • 50 g pinjol,
  • 180 ml olivnega olja,
  • sol,
  • sveลพe mlet ฤrni poper.

Kako se lotimo priprave?

V meลกalniku sesekljamo baziliko (oz. zelenje po izbiri), ฤesen, pinjole, sir in 2 ali 3 ลพlice olja. Ko je vse dobro premeลกano in dobimo gladko zmes, jo damo v kozarec. V kozarec, ki smo ga napolnili z zmesjo, dolijemo olje do vrha, na koncu  pa dodamo ลกe sol in poper. Kozarca ne smemo pozabiti dobro zatesniti, saj bo v nasprotnem primeru lahko ven steklo kaj olja. Pesto se odliฤno obnese tudi, ฤe ga v kozarcu zmrznete in si tako tudi sredi zime pripravite slastno jed pomladnih okusov, saj ลพliฤka pesta popestri in izboljลกa okus skoraj vsaki omaki.

Shranjevanje

Pesto lahko hranite v hladilniku do enega tedna, za daljลกo obstojnost pa ga lahko tudi zamrznete v modelฤkih za led. Tako boste imeli vedno pri roki majhne porcije, pripravljene za hitro uporabo.

Domaฤ bazilikin pesto ni le kulinariฤna razvada, ampak tudi naฤin, kako v svojo prehrano vkljuฤiti zdrave maลกฤobe, antioksidante in sveลพa zeliลกฤa. In kar je najboljลกe โ€“ priprava vam bo vzela le nekaj minut.

Uporaba pesta

Pesto ni namenjen le testeninam. Odliฤen je tudi kot namaz na sveลพ kruh, dodatek k peฤenemu krompirju, riลพotam, juham ali kot preliv za solato. ฤŒe mu dodate nekaj ลพlic grลกkega jogurta, dobite hitro in osveลพilno pomako za zelenjavo ali ฤips.

Nasveti za popoln pesto

  • Uporabite mlade liste bazilike โ€“ starejลกi so bolj grenki.
  • Oreลกฤke predhodno rahlo popraลพite, da izpustijo veฤ okusa.
  • Ne meลกajte predolgo, da pesto ne oksidira in obdrลพi svetlo zeleno barvo.
  • Za vegansko razliฤico parmezan zamenjajte z prehranskim kvasom.
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik je avtorica ฤlankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bliลพnjih, morja, smeha ter lepe narave.

NAJNOVEJล E