Priprava pesta je čisto enostavna in lahko si ga pripravite sami, brez odvečnih konzervansov. Gre za italijansko omako, ki izvira iz Genove in je narejena iz bazilike, pinjol in parmezana, vendar pa si pesto lahko naredimo tudi iz ostalih poljubnih sestavin, kot so na primer rukola, čemaž, špinača, regrat in celo koprive.
Kaj potrebujemo?
- 45 g natrganih listov bazilike (ali zelenja po izbiri),
- 7 nasekljanih strokov česna,
- 50 g pinjol,
- 180 ml olivnega olja,
- sol,
- sveže mlet črni poper.
Kako se lotimo priprave?
V mešalniku sesekljamo baziliko (oz. zelenje po izbiri), česen, pinjole, sir in 2 ali 3 žlice olja. Ko je vse dobro premešano in dobimo gladko zmes, jo damo v kozarec. V kozarec, ki smo ga napolnili z zmesjo, dolijemo olje do vrha, na koncu pa dodamo še sol in poper. Kozarca ne smemo pozabiti dobro zatesniti, saj bo v nasprotnem primeru lahko ven steklo kaj olja. Pesto se odlično obnese tudi, če ga v kozarcu zmrznete in si tako tudi sredi zime pripravite slastno jed pomladnih okusov, saj žlička pesta popestri in izboljša okus skoraj vsaki omaki.