Banana izvira iz jugovzhodne Azije in se je prek Indije razลกirila na Filipine, Novo Gvinejo. Ti ljudje so jedli riลพ, pลกenice niso poznali, tako da je bil bananin kruh del njihove kulture. Grลกki filozof Theophrastus, ki se je v 4. Stol. pr. n. ลกt. ukvarjal z botaniko je v svoji knjigi prvi opisoval banane, ni pa se ลกe pisalo o bananinem kruhu, ker so tega zaฤeli delati veliko kasneje, proti koncu 18. stoletja. Kakav brez sladkorja in banane so odliฤen vir energije. Bananin kruh si lahko brez slabe vesti privoลกฤite, kot zdrav popoldanski prigrizek ter obrok ali zajtrk pred jutranjo vadbo. Obstaja tudi veฤ receptov, tukaj je eden izmed njih.
MOKRE SESTAVINE:
- 3 srednje banane
- ยฝ javorjevega sirupa ali medu
- 3 ยปchia jajcaยซ (1 jajce=ลพlico chia semen namoฤimo v 3 ลพlicah vode, 5 minut)
SUHE SESTAVINE:
- 5 ลพlic surovega kakava
- ยพ skodelice mletih mandljev
- 2/3 skodelice zmletih ovsenih kosmiฤev
- ลพlico cimeta
NADEV:
- 1/3 skodelice orehov
- 1 ลพlico kokosovega olja
- 2 ลพlici javorjevega sirupa ali medu
- 1/2 ลพliฤke cimeta
PRIPRAVA:
Vse mokre sestavine zmiksajte v meลกalniku ter nato dodajte ลกe vse suhe. Meลกanico stresemo v pekaฤ za kruh in peฤemo 35 minut na 200 stopinj. Ko se kruh peฤe, posebej pripravimo nadev, vse sestavine enakomerno zmiksamo. Po 35 minutah kruh vzamemo iz peฤice ter orehov nadev namaลพemo po kruhu. Potem damo v peฤico in peฤemo pribliลพno ลกe dodatnih 35 minut.