Bananin kruh

    Banana izvira iz jugovzhodne Azije in se je prek Indije razširila na Filipine, Novo Gvinejo. Ti ljudje so jedli riž, pšenice niso poznali, tako da je bil bananin kruh del njihove kulture. Grški filozof Theophrastus, ki se je v 4. Stol. pr. n. št. ukvarjal z botaniko je v svoji knjigi prvi opisoval banane, ni pa se še pisalo o bananinem kruhu, ker so tega začeli delati veliko kasneje, proti koncu 18. stoletja. Kakav brez sladkorja in banane so odličen vir energije. Bananin kruh si lahko brez slabe vesti privoščite, kot zdrav popoldanski prigrizek ter obrok ali zajtrk pred jutranjo vadbo. Obstaja tudi več receptov, tukaj je eden izmed njih.

    Bananin kruh

    MOKRE SESTAVINE:

    • 3 srednje banane
    • ½ javorjevega sirupa ali medu
    • 3 »chia jajca« (1 jajce=žlico chia semen namočimo v 3 žlicah vode, 5 minut)

    SUHE SESTAVINE:

    • 5 žlic surovega kakava
    • ¾ skodelice mletih mandljev
    • 2/3 skodelice zmletih ovsenih kosmičev
    • žlico cimeta

    NADEV:

    • 1/3 skodelice orehov
    • 1 žlico kokosovega olja
    • 2 žlici javorjevega sirupa ali medu
    • 1/2 žličke cimeta

    PRIPRAVA:

    Vse mokre sestavine zmiksajte v mešalniku ter nato dodajte še vse suhe. Mešanico stresemo v pekač za kruh in pečemo 35 minut na 200 stopinj. Ko se kruh peče, posebej pripravimo nadev, vse sestavine enakomerno zmiksamo. Po 35 minutah kruh vzamemo iz pečice ter orehov nadev namažemo po kruhu. Potem damo v pečico in pečemo približno še dodatnih 35 minut.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte