Bananin kruh

Banana izvira iz jugovzhodne Azije in se je prek Indije razลกirila na Filipine, Novo Gvinejo. Ti ljudje so jedli riลพ, pลกenice niso poznali, tako da je bil bananin kruh del njihove kulture. Grลกki filozof Theophrastus, ki se je v 4. Stol. pr. n. ลกt. ukvarjal z botaniko je v svoji knjigi prvi opisoval banane, ni pa se ลกe pisalo o bananinem kruhu, ker so tega zaฤeli delati veliko kasneje, proti koncu 18. stoletja. Kakav brez sladkorja in banane so odliฤen vir energije. Bananin kruh si lahko brez slabe vesti privoลกฤite, kot zdrav popoldanski prigrizek ter obrok ali zajtrk pred jutranjo vadbo. Obstaja tudi veฤ receptov, tukaj je eden izmed njih.

Bananin kruh

MOKRE SESTAVINE:

  • 3 srednje banane
  • ยฝ javorjevega sirupa ali medu
  • 3 ยปchia jajcaยซ (1 jajce=ลพlico chia semen namoฤimo v 3 ลพlicah vode, 5 minut)

SUHE SESTAVINE:

  • 5 ลพlic surovega kakava
  • ยพ skodelice mletih mandljev
  • 2/3 skodelice zmletih ovsenih kosmiฤev
  • ลพlico cimeta

NADEV:

  • 1/3 skodelice orehov
  • 1 ลพlico kokosovega olja
  • 2 ลพlici javorjevega sirupa ali medu
  • 1/2 ลพliฤke cimeta

PRIPRAVA:

Vse mokre sestavine zmiksajte v meลกalniku ter nato dodajte ลกe vse suhe. Meลกanico stresemo v pekaฤ za kruh in peฤemo 35 minut na 200 stopinj. Ko se kruh peฤe, posebej pripravimo nadev, vse sestavine enakomerno zmiksamo. Po 35 minutah kruh vzamemo iz peฤice ter orehov nadev namaลพemo po kruhu. Potem damo v peฤico in peฤemo pribliลพno ลกe dodatnih 35 minut.

Lina Zalaznik
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik je avtorica ฤlankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bliลพnjih, morja, smeha ter lepe narave.

NAJNOVEJล E