0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAvgust naznanja prihod sezone orkanov

Avgust naznanja prihod sezone orkanov

MORDA VAS ZANIMA

Avgust, september in oktober so meseci, ki so že postali znani po povišani aktivnosti orkanov.

- Oglas -

Leta 2008 je sezona orkanov podrla kar nekaj rekordov: orkan Bertha kot najdaljši časovno trajajoči orkan ter tropska nevihta Alma, ki je bila najbolj vzhodno zabeležena nevihta, ki kdaj je divjala po Pacifiku.

Prav tako ne smemo pozabiti štirih neviht, ki so pustošile po Zemlji in povzročile ogromno smrtnih žrtev: (že omenjena) Alma, Gustav, Ike in Paloma. Od tega je Gustav povzročil za 4 miljarde dolarjev škode in skupno zahteval 189 življenj. Orkan Ike pa je zahteval 100 življenj in 19 miljard dolarjev škode.


Kaj nas čaka v tem letu?
Znanstveniki  še niso prišli do skupne odločitve, kako bodo podnebne spremembe vplivale na razvoj orkanov v sezoni 2009, vendar pa so dosegli dve najbolj verjetni napovedi za to sezono, in sicer: napovedujejo dokaj ‘normalno’ sezono orkanov za območje Atlantika s 25% tveganjem abnormale dejavnosti. Oceanografi in strokovnjaki za podnebne spremembe pa napovedujejo 70% možnost za:

- Oglas -
 • poimenovana neurja: 9-14
 • orkane: 4-7
 • močnejše orkane: 1-3

Seveda bi bilo nespametno zatiskati oči pred posledicami divjanja narave, zato imajo znanstveniki že v naprej pripravljena imena. Tu je le nekaj imen, ki so si jih zamislili za sezono 2009:

 1. Ana
 2. Bill
 3. Claudette
 4. Danny
 5. Erika
 6. Fred
 7. Grace
 8. Henri
 9. Ida
 10. Joaquin
 11. Kate
 12. Larry
 13. Mindy
 14. Nicholas
 15. Odette
 16. Peter
 17. Rose
 18. Sam
 19. Teresa
 20. Victor
 21. Wanda

No, upamo da jih ne bo potrebno vseh uporabiti. Tropski cikloni dobijo imena šele, ko vetrovi presežejo hitrost 62km/h. Orkani pa so tropske nevihte, katere presežejo hitrost 120 km/h, pri čemer se za močnejše orkane šteje tiste, ki presežejo hitrost 180 km/h.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE