Avgust naznanja prihod sezone orkanov

  Avgust, september in oktober so meseci, ki so že postali znani po povišani aktivnosti orkanov.

  Leta 2008 je sezona orkanov podrla kar nekaj rekordov: orkan Bertha kot najdaljši časovno trajajoči orkan ter tropska nevihta Alma, ki je bila najbolj vzhodno zabeležena nevihta, ki kdaj je divjala po Pacifiku.

  Prav tako ne smemo pozabiti štirih neviht, ki so pustošile po Zemlji in povzročile ogromno smrtnih žrtev: (že omenjena) Alma, Gustav, Ike in Paloma. Od tega je Gustav povzročil za 4 miljarde dolarjev škode in skupno zahteval 189 življenj. Orkan Ike pa je zahteval 100 življenj in 19 miljard dolarjev škode.


  Kaj nas čaka v tem letu?
  Znanstveniki  še niso prišli do skupne odločitve, kako bodo podnebne spremembe vplivale na razvoj orkanov v sezoni 2009, vendar pa so dosegli dve najbolj verjetni napovedi za to sezono, in sicer: napovedujejo dokaj ‘normalno’ sezono orkanov za območje Atlantika s 25% tveganjem abnormale dejavnosti. Oceanografi in strokovnjaki za podnebne spremembe pa napovedujejo 70% možnost za:

  • poimenovana neurja: 9-14
  • orkane: 4-7
  • močnejše orkane: 1-3

  Seveda bi bilo nespametno zatiskati oči pred posledicami divjanja narave, zato imajo znanstveniki že v naprej pripravljena imena. Tu je le nekaj imen, ki so si jih zamislili za sezono 2009:

  1. Ana
  2. Bill
  3. Claudette
  4. Danny
  5. Erika
  6. Fred
  7. Grace
  8. Henri
  9. Ida
  10. Joaquin
  11. Kate
  12. Larry
  13. Mindy
  14. Nicholas
  15. Odette
  16. Peter
  17. Rose
  18. Sam
  19. Teresa
  20. Victor
  21. Wanda

  No, upamo da jih ne bo potrebno vseh uporabiti. Tropski cikloni dobijo imena šele, ko vetrovi presežejo hitrost 62km/h. Orkani pa so tropske nevihte, katere presežejo hitrost 120 km/h, pri čemer se za močnejše orkane šteje tiste, ki presežejo hitrost 180 km/h.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte