Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliAli polži spijo?

Ali polži spijo?

MORDA VAS ZANIMA

Nove raziskave kažejo, da tudi enostavne živali kot so polži potrebujejo spanec.

- Oglas -

Tudi polži, ki spadajo med najpočasnejše živali na našem planetu, občasno potrebujejo spanje, kar znanstvenikom poraja spet nova vprašanja zakaj živali sploh potrebujejo spanje.Polž

Raziskavo so začeli, ko so ugotavljali, da polži približno 10 % časa mirujejo s skrčenimi tipalkami in prilepljeni na steklene stene terarija, njihove lupine so visele stran od telesa, telo pa je bilo simetrično sproščeno.

Da bi ugotovili, ali res spijo, so znanstveniki uporabili različne oblike stimulacije, kot so trkanje po njihovi lupini in dodajanje hrane v njihovo bližino. Aktivni polži so se na trkanje odzvali dvakrat hitreje kot tisti, ki naj bi spali oziroma počivali, na hrano pa kar sedemkrat hitreje.

S tem znanstveniki tudi ugotavljajo, da spanje ni najbolj pomembno za organizacijo spomina, ampak ima pomen tudi za veliko bolj primarne telesne in nevrološke funkcije, saj tudi organizmi z veliko manj kompleksnim živčnim sistemom potrebujejo spanec.

- Oglas -

Ali polži tudi sanjajo? Tega zaenkrat ni mogoče dokazati, se pa poraja vprašanje, o čem bi polži sploh lahko sanjali? Torej ta raziskava nam pove, da je še ogromno odprtih vprašanj glede spanja in sanj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×