0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliAli polži spijo?

Ali polži spijo?

MORDA VAS ZANIMA

Nove raziskave kažejo, da tudi enostavne živali kot so polži potrebujejo spanec.

- Oglas -

Tudi polži, ki spadajo med najpočasnejše živali na našem planetu, občasno potrebujejo spanje, kar znanstvenikom poraja spet nova vprašanja zakaj živali sploh potrebujejo spanje.

Raziskavo so začeli, ko so ugotavljali, da polži približno 10 % časa mirujejo s skrčenimi tipalkami in prilepljeni na steklene stene terarija, njihove lupine so visele stran od telesa, telo pa je bilo simetrično sproščeno.

Da bi ugotovili, ali res spijo, so znanstveniki uporabili različne oblike stimulacije, kot so trkanje po njihovi lupini in dodajanje hrane v njihovo bližino. Aktivni polži so se na trkanje odzvali dvakrat hitreje kot tisti, ki naj bi spali oziroma počivali, na hrano pa kar sedemkrat hitreje.

- Oglas -

S tem znanstveniki tudi ugotavljajo, da spanje ni najbolj pomembno za organizacijo spomina, ampak ima pomen tudi za veliko bolj primarne telesne in nevrološke funkcije, saj tudi organizmi z veliko manj kompleksnim živčnim sistemom potrebujejo spanec.

Ali polži tudi sanjajo? Tega zaenkrat ni mogoče dokazati, se pa poraja vprašanje, o čem bi polži sploh lahko sanjali? Torej ta raziskava nam pove, da je še ogromno odprtih vprašanj glede spanja in sanj.

.

NAJNOVEJŠE