0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli je prenizek holesterol nevaren?

Ali je prenizek holesterol nevaren?

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci si vprašanje, ali je prenizek holesterol nevaren zastavljajo vse pogosteje in zdi se, da bi bil odgovor lahko pritrdilen.

- Oglas -

HolesterolZelo nizka raven holesterola, na primer pod 4,16 mmola, je lahko nevarna. V eni od raziskav, v kateri je sodelovalo 350.000 zdravih moških srednjih let, so ugotovili, da je bila raven holesterola pri 6 % preiskovanih moških zelo nizka, bolezni srca pa med njimi tako rekoč ni bilo.

Imeli pa so ljudje z nizkim holesterolom drugačne težave: dvakrat bolj so bili izpostavljeni kapi zaradi krvavitve, smrti zaradi kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni in samomora, trikrat večja je bila nevarnost, da zbolijo za rakom na jetrih. Raziskave povezujejo nizek holesterol tudi z rakom debelega črevesa in poškodbami jeter.

Vse več je dokazov tudi o tem, da nizek holesterol povzroča depresijo, vsaj pri starejših moških. Ena od raziskav, je tudi pokazala, da je bilo približno 16 % moških, starih 70 let ali več, ki so imeli zelo nizko raven holesterola, rahlo ali hudo depresivnih, po čimer sklepajo, da nizek holesterol znižuje koncentracije serotonina v možganih, to pa vpliva na razvoj depresije in lahko tudi agresivnosti.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×