0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRubrikeArhiv OglasovAli glukozamin res pomaga, ko bolijo sklepi?

Ali glukozamin res pomaga, ko bolijo sklepi?

Sklepi imajo izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Pomembni so tako za samo konstitucijo telesa, kot tudi za gibanje. Vendar pa tako velikega pomena sklepom ne pripisujemo, dokler nam ne pričnejo povzročati težav. 

Zaradi sklepov, ki dobro delujejo, se lahko lahkotno in svobodno gibljemo. 

Sklepi povezujejo kosti ter s tem zagotavljajo podporo ter gibljivost našemu telesu. Skupaj s kostmi in mišicami, sklepi omogočajo, da smo vsakodnevno aktivni. Brez sklepov bi bilo naše življenje, gibanje in popolnoma vsakdanja opravila izjemno naporna oziroma praktično nemogoča. 

Sklep sestavlja več različnih elementov. Velikokrat slišimo kaj o hrustancu. Hrustanec je belkasta snov, podobna gelu, ki v treh do petih centimetrih prekriva končne dele kosti. Hrustanec je elastičen, kar pripomore h gladkemu in nebolečemu drsenju sklepnih površin. Hrustanec pravzaprav deluje kot blažilec tresljajev in hkrati pomaga prenesti velike pritiske. 

Za to, da je gibanje sklepa res gladko, je zaslužna voda, ki je je v hrustancu kar 70 %. V hrustancu se nahajajo še beljakovinska kolagenska vlakna – proteoglikani, ki poskrbijo za zadrževanje vode in čvrstost. 

Tako kot se stara naše telo, se stara tudi hrustanec. To se odraža predvsem v zmanjšani prisotnosti vode v hrustancu. Posledica so pogostejše poškodbe in udarci, hrustanec se tako zaradi prekomernih obremenitev stanjša, zmehča in postane celo hrapav. Hkrati s staranjem lahko razpoka, prične pa se tudi degenerativno spreminjati. 

Izjemno pomemben del sklepov so tudi sklepne vezi oziroma ligamenti. Namen sklepnih vezi je, da stabilizirajo sklep. Mnogi jim tako rečejo statični stabilizatorji. Vezi namreč poskrbijo za stabilizacijo sklepa tako z zunanje kot z notranje strani. Skupaj z mišicami so sklepne vezi izjemno dovzetne za poškodbe. Predvsem rado prihaja do vnetji, zvinov ter izpahov, še posebej, če so naše sklepne vezi prekomerno obremenjene in v nenaravni legi.

Težave s sklepi so mnogokrat posledica staranja!

Kljub temu, da so težave z bolečimi sklepi pogosteje problem starejše populacije pa imajo vedno več težav s sklepi tudi osebe mlajših generacij. Zdravi sklepi so izrednega pomena – prej kot se pričnejo bolečine in težave, slabše bo njihovo dolgoročno stanje. 

Izvor bolečin, ki so prisotne v sklepih, so pogosto povezane z zdravstvenim stanjem. Pri mlajših osebah, predvsem profesionalnih športnikih, pride do bolečin zaradi poškodb ali prevelikih obremenitev. Prav zato se je potrebno zavedati, da lahko do težav v starejših letih pride tudi zaradi nespametnega početja v mladosti.

Kot najpogostejši vzrok za bolečine v sklepih je poznan artritis. Pravzaprav gre pri tej bolezni za vnetje sklepov, ki je posledica obrabljenega hrustanca.

Simptomi artritisa se običajno razvijajo postopoma in počasi. Povsem naravno in normalno je, da se z leti naš hrustanec obrabi. Kot znake artritisa oboleli navajajo oteklino, otrdelost sklepa in povečano bolečino, pogosto pa se zmanjša tudi sama gibljivost. Najpogosteje se artritis pojavi v kolkih ter kolenih. Z artritisom se največkrat srečajo osebe, starejše od 65. let in osebe s prekomerno telesno težo. 

Bolečine v sklepih se lahko še posebej pogosto pojavljajo tudi zaradi poškodb. Lahko gre za bolečino in težave, ki so prisotne zaradi novo nastale poškodbe ali pa je bolečina posledica  poškodbe iz preteklosti in so se bolečine pričele pojavljati šele kasneje. 

Ko pride do poškodb v predelu sklepa se namreč pospeši tudi razpadanje in deformacija hrustanca. Obraba sklepa je tako hitrejša, posledično pa tudi togost v sklepnem predelu. Bolečine so ob poškodbi pogosto izjemno neprijetne, v nekaterih primerih celo neznosne. Sočasno z bolečino lahko občutite tudi otekanje, pojavi pa se lahko tudi neprijetna otrdelost sklepa. Do bolečin zaradi poškodbe največkrat pride pri športno aktivnih osebah. 

Bolečina pa je sila pogosta tudi pri putiki. Putika je pravzaprav posledica motenj v presnovi hranil, kjer je soudeležena predvsem sečna kislina. V sklepih se namreč pričnejo kopičiti kristali, kar spodbudi nastanek vnetja z intenzivno bolečino, ki je lokalizirana zgolj na mestu sklepa. To bolečino pogosto spremlja še pordelost kože in oteklina. Putika je še posebej pogosta v sklepih prstov, rok, nog ali pa na komolcih ter kolenih. 

Glukozamin hondroitin sklepi

Ali je bolečino mogoče ublažiti?

Bolečine v sklepih lahko preprečite na več različnih načinov. Zdrav življenjski slog z zadostno količino gibanja, ki je primeren in strokovno nadzorovan je smiselna odločitev – pomisliti pa je smiselno tudi na ustreznejšo prehrano, ki povzroča nastajanje manjših količin sečne kisline v sklepih.

Ali glukozamin res pomaga?

Kot priporočljivo sestavino, primerno za vaše sklepe in hrustanec, se zelo pogosto omenja tudi glukozamin. Gre za naravno snov, ki je prisotna v vseh tkivih človeškega telesa, največje količine pa se nahajajo prav v sklepih, večinoma v hrustancu ter drugih vezivnih tkivih. Čeprav zmotno mislimo, da je glukozamin samo gradnik sklepa, pa ima vlogo tudi pri tvorjenju drugih snovi, ki so potrebne za vzdrževanje naših sklepov. 

Kako učinkovito je uživanje glukozamina, dokazuje vedno več opravljenih kliničnih študij. Kot najboljša ter biološko najaktivnejša oblika glukozamina velja glukozamin sulfat. Z raziskavami je bilo tudi ugotovljeno, da je učinkovit odmerek okoli 1200 mg.

Da bi si lahko kar najbolje pomagali pri tej neprijetni težavi se prehranskim dopolnilom sočasno z glukozaminom dodaja še hondroitin. Tudi to je telesu lastna snov, ki predstavlja pomemben element hrustanca, kože, krvnih žil, vezi in drugih telesnih tkiv. 

Prehransko dopolnilo Natura Premium Glukozamin kompleks vsebuje skrbno formulirane odmerke glukozamina in hondroitina, za kateri je bilo s študijami dokazano, da je njihovo uživanje smiselno, ko se pojavijo prve težave s sklepi. Ta inovativni izdelek je primeren za vse tiste, ki ste že podlegli bolečinam v sklepih ali pa zgolj opažate, da je vaša gibljivost vse slabša. 

Natura Premium Glukozamin kompleks vam je na voljo v obliki kapsul, ki pa so obogatene tudi z drugimi sinergističnimi hranili. Dopolnilo namreč vsebuje še hidroliziran ribji kolagen (zanimivo branje: Kolagen) in vitamin C. Izvleček bosvelije je še ena izmed sestavin, za katero je znano, da ima ugoden vpliv na zdravje sklepov. Prisotna je tudi kurkuma, deluje kot antioksidant, sočasno pa prispeva tudi k zdravju sklepov ter kosti. 

Nekaj dejstev o glukozaminu in sestavi sklepa smo omenili v tem članku – ker pa se problemi in ljudje med seboj razlikujemo je tudi konkreten nasvet smiselna odločitev, zato se posvetujete s strokovnjaki na Moja-lekarna.com. Za vsa vprašanja, dileme in nasvete smo dosegljivi na telefonski številki 040 474 672 in na elektronskem naslovu [email protected].

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -