0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Akupresurna blazina iz rečnih kamnov: navodila za izdelavo in koristi uporabe

Akupresurna blazina iz rečnih kamnov: navodila za izdelavo in koristi uporabe

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je lahko bosonoga hoja zelo koristna. Večina ljudi na žalost nima veliko priložnosti za bosonogo hojo v naravi, kar pa nikakor ne pomeni, da se morate popolnoma odpovedati pozitivnim učinkom te aktivnosti. Dobra alternativa je lahko akupresurna blazina iz rečnih kamnov oziroma prodnikov, ki jo je mogoče uporabljati v zaprtih prostorih. Na njej lahko na primer stojite med pomivanjem posode ali v kopalnici med umivanjem zob in nego kože. Ko je ne boste uporabljali, pa bo akupresurna blazina čudovit dekorativni element, ki bo v vaš dom prinesel košček narave.

- Oglas -

Nabiranje rečnih kamnov in izdelava akupresurne blazine

Rečne kamne ali prodnike je mogoče kupiti (običajno so na voljo v trgovinah z vrtno opremo), seveda pa jih lahko naberete tudi sami. Priporočamo izbiro kamnov čim bolj pravilnih oblik oziroma kamnov, ki so gladki in rahlo sploščeni, saj boste takšne kamne lažje fiksirali na podlagi. Poleg tega pa bi lahko pregrobi, ostri kamni nepravilnih oblik poškodovali vaša stopala.

Velikost kamnov ni pretirano pomembna, vendar je praviloma najbolje uporabiti kamne srednje velikost, ki so veliki vsaj nekaj centimetrov. Izdelava akupresurne blazine iz zelo majhnih kamnov je lahko namreč precej zamudna, poleg tega pa manjši kamni težje ostanejo na svojem mestu.

Potrebujete podlago poljubne velikosti (na primer predpražnik ali blazino za vadbo, ki jo lahko po želji razrežete na manjše kose) in dovolj rečnih kamnov, da boste lahko z njimi prekrili izbrano podlago.

- Oglas -

Po potrebi podlago najprej očistite. Nato se lotite razporejanja kamnov, pri čemer pazite, da razmik med posameznimi kamni ne bo prevelik (najverjetneje boste morali preizkusiti več različnih kombinacij). Ko ste zadovoljni z razporeditvijo, vzemite lepilo, dvignite prvi kamen in dno premažite z močnim lepilom. Nato kamen za nekaj sekund močno pritisnite ob podlago. Postopek ponovite še pri drugih kamnih, dokler niso vsi kamni prilepljeni. Počakajte, da se lepilo popolnoma posuši, preden začnete uporabljati akupresurno blazino.

Akupresurna blazina iz rečnih kamnov

Koristi akupresurne blazine iz rečnih kamnov

Na naših stopalih je več kot 200.000 živčnih končičev. S pomočjo blazine iz rečnih kamnov lahko stimulirate te končiče, kar poskrbi za najrazličnejše blagodejne učinke. Blazina tako združuje pozitiven vpliv bosonoge hoje in refleksne masaže stopal. Gre za cenovno ugodno rešitev, ki ne zahteva zapuščanja stanovanja.

S stimulacijo živčnih končičev na stopalih možganom pošljemo signal, da morajo prilagoditi položaj telesa in mišic ter hojo (gre za t. i. propriocepcijo, ki zmanjšuje nevarnost za poškodbe). Če imamo na nogah obutev, se začnejo izgubljati pomembne senzorične informacije, posledično pa trpijo tako možgani kot telo. Bosonoga hoja po različnih terenih, vključno s kamnitimi, pripomore k propriocepciji.

Akupresurna blazina iz rečnih kamnov sicer ne more povsem replicirati pozitivnih učinkov refleksne masaže stopal, vendar so nekateri blagodejni učinki presenetljivo sorodni. Uporaba doma izdelane akupresurne blazine lahko na primer pomaga pri sindromu nemirnih nog in pri uravnavanju krvnega tlaka.

- Oglas -

Koristna je tudi za stimulacijo vagusnega živca, kar lahko prav tako pripomore k zniževanju krvnega tlaka, saj je vagusni živec pomemben za aktivacijo parasimpatičnega živčevja. Stimulacija vagusnega živca lahko tako pripomore k umiritvi (počasnejše dihanje, upočasnjen srčni utrip itn.), obenem pa prispeva k dolgotrajnejšemu občutku sitosti. Stimulacija vagusnega živca lahko zato olajša proces izgubljanja odvečnih kilogramov.

Refleksna masaža stopal lahko pripomore tudi k naravni ublažitvi bolečin v različnih delih telesa, k preprečevanju utrujenosti in k boljšemu spanju. Tako lahko podobne pozitivne učinke pričakujete tudi v primeru uporabe akupresurne blazine iz rečnih kamnov.

 

.

NAJNOVEJŠE