Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeAkcija Star papir za novo upanje uspešno zaključena

Akcija Star papir za novo upanje uspešno zaključena

MORDA VAS ZANIMA

Vseslovenska akcija Star papir za novo upanje uspešno zaključena – zbrali 393 ton papirja in podarili 30.000 evrov.

- Oglas -

Ljubljana, 23. maj – V ponedeljek, 16. maja, se je zaključila pomladna vseslovenska akcija Ekologov brez meja Star papir za novo upanje, v kateri smo prebivalci Slovenije zbrali 393 ton starega papirja in na ta način v dobrodelne namene na dva naslova podarili 30.000 EUR. V mesecu in pol so mladi iz 214 vzgojnoizobraževalnih ustanov, kolektivi 160 slovenskih podjetij in javnih organizacij ter številni posamezniki po vseh krajih Slovenije zbirali star papir, ki ga je nato prevzelo podjetje Dinos.

Akcija Star papir za novo upanjeNa natečaju, v katerem so mladi predlagali, kam bi želeli nakazati drugo polovico sredstev, je sodelovalo 23 osnovnih, 6 srednjih šol in 16 vrtcev. Otroci in mladina so želeli pomoč nameniti predvsem socialno ogroženim družinam in družinam, ki so zaradi naravnih nesreč ostale brez strehe nad glavo, organizacijam, ki pomagajo otrokom z rakavimi obolenji, invalidnim osebam za nakup pripomočkov, ki bi jim pomagali k večji samostojnosti in tudi zavetiščem  za živali.

Komisija, v kateri so bili publicistka in novinarka Manca Košir, predsednica društva Ekologi brez meja Petra Matos in član uprave podjetja Dinos Kristijan Mlinar, je preučila prispele predloge in izglasovala, da polovico zbranega denarja, 15.000 EUR, prejmeta Rajko in Nežika Mislovič iz občine Zavrč. S tem denarjem si bosta lahko za silo uredila dotrajani dom. Nežika je upokojenka s 160 evri mesečne pokojnine, Rajko pa je zaradi nesreče s traktorjem v mladosti težji invalid in ne dobi zaposlitve. Živita v razpadajoči 208 let stari viničarski hišici brez vsakršne izolacije, ogrevanja in vodne napeljave. Predlagali so ju učenci Osnovne šole Cirkulane-Zavrč, ki so prepoznali njuno stisko in se odločili, da ne bodo stali križem rok. Med drugim so se povezali z Rdečim križem in tamkajšnjo občino. Pravijo, da to delajo zato, da bi se Nežiki in Rajku vendarle narisal nasmeh na obrazu. Otroci so s tem nesebičnim dejanjem postali zmagovalci natečaja in si prislužili koncert glasbene skupine po lastni izbiri. Pri urejanju doma za Rajka in Nežiko bodo prostovoljno pomagali tudi Ekologi brez meja.

S preostalo polovico zbranega denarja, 15.000 EUR, bo društvo ELA v državi Malavi v Afriki zgradilo mladinski izobraževalni center za otroke s posebnimi potrebami. S pomočjo slovenskega društva bodo disleksični, hiperaktivni, naglušni, slabovidni otroci ter otroci z učnimi težavami in težavami s koncentracijo dobili možnost osnovnošolskega izobraževanja. Pouk v osnovnih šolah bodo obogatili z učnimi metodami, ki otrokom s posebnimi potrebami omogočajo enake možnosti za napredovanje v osnovnošolskem izobraževanju. V Afriki se namreč zaradi prenatrpanosti šol dogaja, da vedno več tovrstnih otrok ostaja brez možnosti izobrazbe. Osnovnošolske učitelje bodo opremili z dodatnim strokovnim znanjem za delo z otroki s posebnimi potrebami, ki  ga bodo prenašali tudi na mlade učitelje začetnike. Dolgoročno na ta način želijo zmanjšati osip otrok v osnovnih šolah.

- Oglas -

Največjo količino starega papirja glede na število učencev so zbrali učenci in otroci z OŠ Idrija, podružnica Godovič in vrtec Godovič. Šestinštirideset otrok je zbralo kar 2 toni starega papirja, kar pomeni, da je vsak posameznik prispeval okoli 44 kg. Za nagrado so si izbrali predstavo Kaličopkovega gledališča, ki pride na njihovo šolo v juniju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×