0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija7 nasvetov za premagovanje zimske otožnosti

7 nasvetov za premagovanje zimske otožnosti

MORDA VAS ZANIMA

Tudi ljudje, ki sicer ne trpijo za sezonsko razpoloženjsko motnjo, so pozimi običajno vsaj malce otožnejši kot v poletnih mesecih. Pomanjkanje naravne svetlobe lahko zmede naš bioritem in nas »poleni«, čemur sledijo intenzivnejši občutki brezvoljnosti in otožnosti. Ker najverjetneje ne morete preprosto pobegniti v toplejše, bolj sončne kraje, je dobro poznati nekaj osnovnih tehnik, s pomočjo katerih bo zima precej znosnejša.

- Oglas -

1. Izbirajte oblačila živahnejših barv

Oblačila živahnejših barv, potiskana z vzorci, običajno izbiramo predvsem v poletnih mesecih, medtem ko se pozimi večina ljudi oblači v toplejše, hladnejše odtenke. Vendar to ni najpametnejši pristop. Dokazano je namreč, da barve močno vplivajo na naše počutje. Temne in hladne barve lahko tako poglobijo občutek otožnosti. Po drugi strani pa lahko svetlejši, živahnejši odtenki prispevajo k bistveno boljšemu razpoloženju.

2. Spremenite svojo običajno rutino

Nevroplastičnost je izraz, ki opisuje skorajda neverjetno sposobnost nenehnega spreminjanja in prilagajanja, značilno za naše možgane. Če spremenimo našo običajno rutino in poskusimo nekaj novega, precej drugačnega od tistega, česar smo vajeni sicer, se naši možgani ožičijo na novo, kar lahko močno spremeni naš pogled na svet. Izkoristite nevroplastičnost svojih možganov in se lotite nečesa, kar vam je precej tuje. Zimska otožnost bo tako precej manj izrazita.

3. Sprostite prostor v svojem domu

Pozimi preživimo precej več časa doma. Če je vaše stanovanje polno neuporabnih predmetov, lahko to prispeva k občutku klavstrofobičnosti, ki se pri številnih ljudeh pojavi v hladnejših mesecih. Zračnejše, manj natrpano stanovanje lahko poskrbi za bistveno boljše razpoloženje, saj ne boste imeli več občutka, da ste ujeti v pretesnem stanovanju. Ne čakajte torej na spomladansko čiščenje, ampak se čim prej znebite nepotrebne navlake. Tovrstni projekti vas lahko obenem zamotijo, zato boste precej manj osredotočeni na negativne plati zime.

- Oglas -

4. Pazite na vitamin D

Manj sonca pomeni tudi manj priložnosti za tvorbo vitamina D, ki ni pomemben samo za kosti in imunski sistem, ampak tudi za naše razpoloženje. Odkrita je bila namreč korelacija med pomanjkanjem vitamina D in povečanim tveganjem za depresijo. Eden od razlogov, zaradi katerih je pozimi priporočljivo dodajanje vitamina D, je tako tudi lažje obvladovanje zimske otožnosti, ki se posledično precej težje razmahne v depresijo.

5. Pogrejte se ob ognju

Sedenje tik ob ognju poskrbi za zelo prvinski občutek ugodja in varnosti. Naši predniki so se namreč tisočletja zbirali okoli ognja, ki jih je prijetno grel in jim pomagal pri umiritvi. Tako ni presenetljivo, da ima lahko ogenj podoben učinek tudi na sodobnega človeka, ki je precej oddaljen od tovrstnih ritualov. Če imate možnost za to, poskušajte pozimi čim več časa preživeti ob kaminu oziroma v bližini ognja. Za podoben učinek pa lahko poskrbijo tudi sveče.

6. Nahranite svoje telo s sezonskimi živili

Znano je, da je naše počutje močno odvisno od telesnega zdravja. Če boste svoje telo razvajali s polnovrednimi, sezonskimi, lokalno in ekološko pridelanimi živili, polnimi dragocenih hranilnih snovi, boste zagotovo precej manj otožni in brezvoljni. Zima je idealen čas za podzemno zelenjavo (koleraba, pesa, repa, sladki krompir ipd.), pa tudi za buče, kislo zelje in druga sezonska živila. Odkrijte nove recepte za okusne in zdrave juhe/enolončnice, ki so kot nalašč za zimsko obdobje.

7. Omislite si »sončno svetilko«

Če zgornji nasveti ne pomagajo, je smiselno razmisliti o nakupu svetilke, ki simulira sončno svetlobo. Gre za zelo dragocen pripomoček za osebe s sezonsko razpoloženjsko motnjo, pa tudi za vse, ki jih muči »navadna zimska otožnost«. Kakovostne svetilke, ki simulirajo sončno svetlobo, so lahko sicer precej drage, vendar gre za nakup, s pomočjo katerega se boste v prihodnje precej lažje prebijali skozi zimske mesece.

.

NAJNOVEJŠE