0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika6 nasvetov za povsem naraven dezodorant

6 nasvetov za povsem naraven dezodorant

MORDA VAS ZANIMA

Že nekaj časa je znano, da industrijski dezodoranti, še posebej pa antiperspiranti niso najboljši za naše zdravje. Pogosto namreč vsebujejo aluminij, parabene, propilenglikol, ftalate in triklosan. Vse omenjene snovi naj bi bile povezane z določenimi zdravstvenimi tveganji, med drugim tudi za nastanek nekaterih vrst raka. Škodljive sestavine dezodorantov tako skozi kožo pronicajo v telo in počasi načenjajo naše zdravje. A večina ljudi kljub temu še vedno uporablja klasične dezodorante, saj si ne morejo privoščiti, da bi oddajali neprijetne vonje.

- Oglas -

Naravni dezodorant

Pa je to res edina rešitev?

Preberite spodnje namige za povsem naravne alternative običajnim dezodorantom. Morda med njimi odkrijete način, da se učinkovite zaščitite pred neprijetnimi vonjavami, ki običajno spremljajo znojenje, ne da pri tem povzročali dolgoročno škodo svojemu telesu.

Limonin sok

Limona vsebuje snovi, ki preprečijo razmnoževanje bakterij. Te so namreč glavni krivci za to, da dobi znoj čez čas specifičen in ne najbolj prijeten vonj. Poskusite nanesti limonin sok na predel podpazduh namesto običajnega dezodoranta. Tako boste oddajali prijeten, svež vonj, tudi ko se spotite.

- Oglas -

Ta metoda je sicer primerna le za nepoškodovano kožo, saj lahko v primeru razdraženih podpazduh kiselkast limonin sok še poslabša situacijo. Če je torej vaša koža poškodovana, morate najprej počakati, da se povsem zaceli. Šele nato lahko preizkusite ta alternativni, naravni deodorant.

Soda bikarbona in koruzni škrob

Že mešanica sode bikarbone in vode, ki jo vtrete pod pazduhe, bo poskrbela za učinkovito zaščito pred motečim vonjem, še bolje pa bo, če sodi bikarboni dodate koruzni škorb. Sestavini naj bosta v enakem razmerju. Zmesi dodajte malce vode, da dobite mazljivo teksturo, ki ne sme biti preredka. Najbolje bo, da vodo dodajate po kapljicah, dokler ne dosežete primerne gostote. Po nanosu počakajte nekaj minut, preden se oblečete, da preprečite madeže na oblačilih.

Dezodorant iz sode bikarbone in koruznega škroba ni koristen le za preprečevanje vonjav, ampak bo poskrbel tudi za vpijanje znoja. Tako se lahko elegantno izognete mokroti na oblačilih, ki je lahko precej neprijetna.

Jabolčni kis

Jabolčni kis je eno tistih živil, ki so izjemno zdrava in vsestransko uporabna. Verjetno pa niste vedeli, da lahko jabolčni kis uporabite tudi namesto dezodoranta. Nanesete ga s pomočjo bombažne vate in malce počakate, da se posuši. Večina ljudi, ki prvič sliši za to metodo, pomisli, da vonj po kisu ni ravno najboljša rešitev. A brez skrbi: že čez nekaj minut bo vonj povsem izginil. Priporočljivo je, da izberete ekološki kis, saj bo tako učinek najboljši.

Naravni dezodorant na osnovi kokosovega olja

Ključna sestavina ene najbolj priljubljenih različic naravnega dezodoranta, ki je navdušil že mnoge, je kokosovo olje. Za izdelavo deodoranta boste poleg 75 gramov kokosovega olja potrebovali že 2 žlici sode bikarbone (če imate zelo občutljivo kožo, lahko količino nekoliko zmanjšate) in 75 gramov marantine moke, po želji pa še nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja. Sestavine zmešajte, da dobite strukturo, podobno običajnemu dezodorantu. Najbolje bo, da deodorant hranite v hladilniku, predvsem v toplejših mesecih, saj kokosovo olje pri višjih temperaturah spremeni agregatno stanje.

- Oglas -

Eterična olja

Namesto dezodoranta lahko uporabite tudi zgolj eterična olja. Še posebej učinkovita so tista, ki so znana po svojih antibakterijskih lastnostih (npr. eterično olje limonske trave). Uporabite lahko le eno vrsto ali pa ustvarite povsem unikatno zmes različnih eteričnih olj. Sicer obstaja možnost, da vas ta nadomestek deodoranta ne bo zaščitil za ves dan, a nanos lahko hitro in enostavno ponovite praktično kjer koli. Pri sebi imejte osvežilne robčke, ki so praktični za hitro čiščenje kože pred ponovnim nanosom eteričnih olj.

Rožna voda iz virginskega nepozebnika

Virginski nepozebnik je rastlina, ki se pogosto uporablja za blaženje opeklin in nego problematične, predvsem mastne in k nastajanju aken nagnjene kože. Poleg tega pa je lahko rožna voda oziroma hidrolat iz te zdravilne rastline, ki so jo poznali že prvotni naseljenci Amerike, zelo uporabna tudi kot alternativa vašemu običajnemu deodorantu. Virginski nepozebnik se med drugim ponaša tudi z antibakterijskimi lastnostmi, zato lahko uspešno prepreči razvoj neprijetnih vonjav.

.

NAJNOVEJŠE