Vrt & Vrtnarjenje5 parov slabih sosedov na vrtu

5 parov slabih sosedov na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Približuje se obdobje, ko bo ponovno čas za različna dela na vrtu. Osnova je seveda sajenje oziroma sejanje, ki predstavljata prvi korak do želenega pridelka. Čeprav se morda zdi ta del precej preprost, lahko v resnici že tu storite napako, zaradi katere rastline ne bodo uspevale tako dobro, kot bi želeli. Pomembna je namreč pravilna razporeditev gredic, ki zahteva nekaj predhodnega načrtovanja.

- Oglas -

Po eni strani morate upoštevati, katere rastline so še posebej rade skupaj, po drugi strani pa tudi napotke glede t. i. slabih sosedov. Gre za rastline, ki jih ni pametno saditi skupaj, običajno zato, ker potrebujejo večje količine podobnih hranil. Tako začnejo druga drugi odžirati hrano, kar zavre njihovo rast. Hkrati pa se lahko pri določenih kombinacijah pojavijo tudi nekatere druge težave. V nadaljevanju navajamo nekaj tovrstnih parov, ki se jim je bolje izogniti …

1. Koruza in paradižnik

Medtem ko so določene rastline precej nezahtevne in za uspešno rast ne potrebujejo ogromne količine hranil, to nikakor ne velja za paradižnik in koruzo. V obeh primerih gre namreč za zelo »požrešne« rastline, hranila, ki so zanje še posebej pomembna, pa so precej podobna. Če boste koruzo in paradižnik posadili skupaj, bodo morale rastline nenehno tekmovati za hranila, kar jih lahko izčrpa. Dodatna težava pa je lahko tudi ta, da koruza in paradižnik privlačita podobne škodljivce. Če ju posadite skupaj, ste lahko tako v primeru napada hitro ob precejšnjo količino pridelka.

2. Krompir in sončnice

Poleg rastlin, ki jih nameravamo pojesti, ima večina na vrtu tudi nekaj okrasnih rastlin. Običajno so to različne cvetlice, katerih funkcija je v osnovi predvsem dekorativni učinek, čeprav lahko prinesejo nekaj dodatnih koristi. Če ste se odločili za sončnice, pazite predvsem na to, da jih ne boste posadili v bližini krompirja. Njihova semena namreč v zemljo izločajo snovi, ki so lahko strupene za različne rastline, še posebej pa za krompir. 

Zelenjava slabi sosedi

3. Jagode in križnice

Križnice so skupina, kamor uvrščamo rastline, kot so ohrovt, zelje, brokoli, brstični ohrovt in cvetača. Gre seveda za zelo zdrava živila, ki jih je tako vsekakor pametno imeti na vrtu, vendar pa morate biti previdni pri izbiri ustreznih gredic. Ni namreč dobro, da so križnice blizu jagod. To je povezano predvsem z žuželkami, ki jih običajno privlačijo križnice, saj gre za živali, ki lahko povzročijo precej škode vašim jagodam.

4. Kumarice in bazilika

- Oglas -

Previdnost je potrebna tudi pri izbiri primernega mesta za dišavnice, kot je na primer bazilika. Težava tu je predvsem ta, da se lahko določene rastline pretirano navzamejo njihovega močnega vonja. To velja še posebej za kumare. Če nočete, da bi imele vaše kumare na koncu okus po baziliki, je tako vsekakor priporočljivo, da poskrbite za primerno razdaljo. To velja tudi za kumare in nekatere druge dišavnice, na primer za rožmarin, majaron in žajbelj. Po drugi strani pa imajo kumare (že) na vrtu rade družbo kopra. Ta namreč privlači žuželke, ki so koristne tudi za kumare.

5. Stročnice in česen

Stročnice so precej izbirčne, ko gre za sosede na vrtu. Praviloma nimajo preveč rade družbe česna, podobno pa velja tudi za družbo čebule, pora in drobnjaka. Hkrati pa naj bi bilo stročnicam – podobno kot jagodam – všeč tudi to, da so čim bolj oddaljene od križnic. Če je le mogoče, poskušajte upoštevati ta priporočila pri načrtovanju gredic, da ne bo prihajalo do nepotrebnih »medsosedskih sporov«.

Preberite tudi: Okrepimo odpornost vrtnih rastlin

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×