Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehrana4 koristni nasveti za starostnike, ki želite zaščititi svoje zdravje

4 koristni nasveti za starostnike, ki želite zaščititi svoje zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za zdravje je pomembna v vseh življenjskih obdobjih. Čeprav so splošna priporočila za ohranjanje dobrega zdravja v osnovi neodvisna od starosti, pa vendarle obstaja nekaj ukrepov, ki so v določenih obdobjih življenja še posebej koristni. Tokrat smo za vas zbrali nekaj najboljših zdravstvenih nasvetov za starejšo populacijo. Če sodite v to skupino tudi sami, je torej pametno, da poskušate te nasvete čim bolj dosledno upoštevati.

- Oglas -

Seveda pa so nasveti koristni tudi za tiste, ki želite svoje starše ali stare starše spodbuditi k bolj zdravim navadam. Pomoč namreč ne pomeni zgolj tega, da jih negujete, če postanejo obnemogli. Še precej pomembneje je, da jim poskušate pomagati pri sledenju navadam, ki bodo poskrbele, da bodo čim dlje ohranili samostojnost in dobro zdravje.

1. Poskrbite za veliko antioksidantov v prehrani

Ena najpomembnejših skupin hranil v zrelih letih so zagotovo antioksidanti. Gre namreč za snovi, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati tveganje za najrazličnejše bolezni, ki sicer prežijo predvsem na starostnike. Antioksidanti učinkujejo tako, da onemogočijo proste radikale, ki bi lahko sicer povzročili ogromno škode. Več antioksidantov pomeni manj nevarnosti za oksidativni stres, ki naj bi bil povezan s številnimi boleznimi, tipičnimi za sodobni čas. Seveda so antioksidanti pomembni v vseh obdobjih življenja, vendar pa imajo v starosti še posebej pomembno vlogo. Če v mladosti in srednjih letih niste sodili med največje ljubitelje sadja in zelenjave, je torej skrajni čas, da poskušate v svojo prehrano uvrstiti več tovrstnih živil. Največje količine antioksidantov lahko namreč najdemo prav v različnih vrstah sadja in zelenjave.

2. Ne zanemarjajte preventivnih pregledov

Naj vam morebitni strah pred tem, da bi slišali slabo novico, ne prepreči rednega odzivanja na povabila na preventivne zdravniške preglede (po potrebi pa lahko seveda tudi sami opozorite zdravnika na to, da je morda čas za določen pregled). Vsekakor je namreč precej bolje, da diagnozo, kakršna koli že je težava, prejmete čim prej. V večini primerov lahko namreč to bistveno izboljša možnosti za hitrejšo ozdravitev in okrevanje.

3. Ostanite aktivni

Imate zdravstvene težave, kot je denimo poškodba kolena, zaradi katerih večina oblik vadbe ni primerna za vas? Tudi v takšnih primerih se lahko pogosto najdejo ustrezne alternative. Namesto telesne aktivnosti na trdi podlagi, ki bi dodatno obremenila vaša kolena, lahko denimo izberete plavanje. Pomembno je namreč, da poskušate ostati tudi v zrelih letih čim bolj fizično aktivni – oziroma da se začnete redno gibati, če vam je doslej vedno zmanjkovalo časa in volje. Redna telesna aktivnost namreč med drugim zmanjšuje nevarnost za srčno-žilna obolenja in za artritis.

4. Omejite nevarnost za padce

- Oglas -

Neroden padec ima lahko v zrelih letih precej bolj negativne posledice kot v mladosti. Tudi padci, ki se ne zdijo pretirano hudi, vas lahko za dolgo časa priklenejo na posteljo. Pomembno je torej, da poskušate čim bolj zmanjšati nevarnost za padce, ki je še posebej velika pri boleznih, kot je osteoporoza. Med ukrepe, s pomočjo katerih lahko zmanjšate možnost za to, da padete, sodi pritrjevanje preprog. Če to ni mogoče, pa vam priporočamo, da se preprog znebite. Poskrbite tudi za to, da bodo električni kabli čim bolj urejeni in odmaknjeni s površine, po kateri se gibate. Hkrati pa je nujno še, da preverite varnost uporabe stopnic. To pomeni, da po potrebi namestite dodatna svetila in ograjo, ki bo omogočila čim boljši oprijem, ter da poskrbite za popravilo stopnic, ki so morda poškodovane.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×