0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana6 razlogov za uporabo koromača v naši prehrani

6 razlogov za uporabo koromača v naši prehrani

MORDA VAS ZANIMA

Koromač (Foeniculum vulgare) je živilo, ki pogosto ne dobi toliko pozornosti, kot si zasluži. Gre namreč za zelo okusen dodatek jedem, hkrati pa lahko koromač pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Užitni so različni deli te rastline – korenina oziroma glavica, semena, ki se skrivajo v notranjosti, pa tudi zelenje, ki nekoliko spominja na zelenje pri korenju. Še posebej aromatična so koromačeva semena.

- Oglas -

Blagodejni učinki koromača so med drugim zelo cenjeni v tradicionalni kitajski medicini. Gre za precej pogosto sestavino čajev, hkrati pa ga lahko vključite v mnoge jedi – na primer v enolončnice, solate, rižote ipd. – ali pa ga preprosto popečete/podušite in postrežete kot prilogo.

Koromač v prahu

1. Koromač je dober vir vitamina C

Vitamin C je ena najpomembnejših hranilnih snovi za naše zdravje. Gre za vitamin, ki je nujen za ohranjanje močnega imunskega sistema, kar je osnova za uspešno zaščito telesa pred patogenimi virusi in drugimi tujki. Obenem ima vitamin C pomembno vlogo pri tvorbi kolagena, torej beljakovine, ki skrbi za to, da je naša koža elastična in napeta. Tako lahko povečanje vnosa tega vitamina pripomore k bolj mladostni koži, še posebej ker je vitamin C obenem tudi odličen antioksidant. Eden izmed načinov, kako telesu zagotoviti več vitamina C, je lahko tudi pogostejše uživanje koromača.

2. Pomoč pri kolikah

Kolike so zelo pogosta težava pri dojenčkih, saj naj bi se pojavila kar pri vsakem petemu dojenčku. Gre za boleče trebušne krče, zaradi katerih lahko vaš otrok prejoka tudi več ur naenkrat. Ena najbolj učinkovitih naravnih oblik pomoči pri tovrstnih krčih so čaji, katerih pomembna sestavina je prav koromač, znan tudi kot komarček.

- Oglas -
Koromačev čaj

3. Preprečevanje napenjanja pri odraslih

Koromač pa ni koristen le pri prebavnih oziroma trebušnih težavah, značilnih za dojenčke, ampak lahko podobne učinke opazimo tudi pri odraslih. Tako vam lahko čaji in drugi pripravki iz delov koromača pomagajo pri preprečevanju napenjanja po obrokih in pri preprečevanju krčev gladkih mišic pri prebavilih. Če se pogosto srečujete s prebavnimi težavami, je torej koromač živilo, ki si vsekakor zasluži vašo pozornost.

4. Uživanje koromača oskrbi telo s pomembnimi polifenolnimi antioksidanti

V koromaču lahko najdemo številne pomembne antioksidante. Še posebej pomembni so t. i. polifenoli. Med polifenolne antioksidante, s katerimi je koromač še posebej bogat, spadajo kvercetin, rožmarinska kislina, apigenin in klorogenska kislina. Naloga antioksidantov je zmanjševanje negativnega vpliva prostih radikalov, ki so krivi za oksidativni stres, posledično pa predstavljajo povod za številna kronična obolenja. Pogosto uživanje z antioksidanti bogatih živil, kakršen je koromač, lahko tako prispeva k zmanjševanju tveganja za srčno-žilna obolenja, različne vrste raka, diabetes tipa 2 in nevrodegenerativne bolezni.  

Semena koromača

5. Koromač ima pozitiven vpliv na tvorbo mleka pri doječih materah

Obstajajo določene naravne snovi, ki lahko spodbudijo nastajanje mleka pri doječih materah. Te snovi imenujemo galaktogeni, med živila, v katerih jih najdemo v nadpovprečnih količinah, pa sodi tudi koromač. Še posebej pomembna naj bi bila dianetol in fotoanetol. Tako je koromač tudi pogosta sestavina čajev za lažje dojenje.

6. Pomoč pri vzdrževanju zdrave telesne teže

Čezmerna telesna teža je eden glavnih dejavnikov tveganja za številne bolezni. Glavna ukrepa za ohranjaje zdrave telesne teže sta seveda redna telesna aktivnost in urejena prehrana. Pri hujšanju pa si lahko pomagate tudi s sestavinami, kot je koromač. Pitje koromačevega čaja pred obroki naj bi namreč pomagalo pri zmanjševanju apetita. Za nedvoumno potrditev tovrstnih učinkov koromača bodo potrebne dodatne raziskave, a ker je koromačev čaj obenem, kot omenjeno, tudi dobra pomoč pri preprečevanju prebavnih težav, skodelica tega napitka pred obrokom vsekakor ne more škoditi.

.

NAJNOVEJŠE