0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje10 začimb, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji

10 začimb, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Okusna hrana je za marsikoga eden največjih užitkov v življenju. Samo po sebi to sicer ni težava, vendar se moramo vprašati, kaj sintagma »okusna hrana« sploh pomeni. Mnogi jo namreč povezujejo izključno z izrazito nezdravo hrano, polno maščobe in/ali sladkorja, ojačevalcev okusa, čezmerne količine soli ipd.

- Oglas -

Vendar pa lahko okus jedi poživimo tudi s precej bolj zdravimi dodatki. Če sta praktično edini začimbi, ki ju trenutno uporabljate pri kuhanju, sol in poper, je čas za spremembe.

Priporočamo vam, da se čim prej oskrbite z osnovnimi začimbami, ki jih boste lahko uporabili v najrazličnejših jedeh. V članku predstavljamo nekaj najbolj uporabnih začimb, s katerimi je mogoče zelo uspešno popestriti okus navidezno še tako dolgočasnih jedi, in njihove pozitivne vplive na zdravje. Postopoma pa lahko seveda svojo zbirko nadgrajujete z novimi začimbami in eksperimentirate tudi z malce bolj eksotičnimi okusi.

1. Česen

Praviloma je najbolje uporabljati svež česen. A ko ga nimate pri roki ali pa če se vam preprosto ne ljubi ukvarjati z lupljenjem, je dobro imeti na voljo tudi česen v prahu. Česen poskrbi, da je okus hrane precej bolj izrazit, obenem pa je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje, ki so povezani predvsem z žveplovo spojino, imenovano alicin. Redno uživanje česna lahko med drugim pomaga pri izboljšanju prekrvitve ter pri zniževanju krvnega tlaka in vrednosti škodljivega holesterola. S pomočjo česna je mogoča tudi naravna okrepitev imunskega sistema, alicin pa velja povrhu za eno najmočnejših naravnih protibakterijskih spojin.

- Oglas -

2. Origano

Obožujete italijansko kuhinjo, vendar vam doma ne uspe ustvariti tako okusnih jedi, kot jih poznate iz italijanskih restavracij? Med drugim je zelo pomembno, da pri pripravi ne skoparite z začimbami. Ena ključnih začimb v italijanski kulinariki je seveda origano. Gre za začimbo oziroma za zelišče, ki je znano po protiglivičnih in protivirusnih učinkih. Origano ima obenem pozitiven vpliv na jetra, pomaga pa lahko celo pri črevesnih vnetjih. Ena možnost je, da kupujete posušen origano. Še bolje pa je, da rastlino gojite v lončku. Tako boste imeli vse leto dostop do svežega origana, ki bo poskrbel, da bo v vašem domu že kmalu dišalo po pristni italijanski kuhi.

3. Žajbelj

Za žajbelj velja podobno kot za origano – če je le mogoče, priporočamo uporabo svežega. Mnogi ga vidijo predvsem kot rastlino, s katero si pomagamo pri težavah z vnetim grlom, ko se pogosto priporoča prav grgranje žajbljevega čaja. Drži sicer, da je žajbelj zelo koristen pri tovrstnih težavah, hkrati pa lahko pomaga tudi ženskam ob prehodu v menopavzo, predvsem v primeru vročinskih oblivov. Vendar pa je dragocen tudi izključno kot začimba za popestritev jedi, saj ga odlikuje unikaten, izrazit okus. Morda boste potrebovali nekaj časa, da se nanj navadite, a zagotovo boste začeli jedi, kot so na primer njoki v žajbljevi omaki, postopoma dojemati kot pravo specialiteto, ki ponuja ogromno gurmanskih užitkov.

4. Cimet

Pogostejša uporaba cimeta vam lahko pomaga pri zmanjševanju količine sladkorja, ki ga zaužijete. Zaradi cimeta imajo namreč jedi rahlo sladkast okus, četudi sploh niste uporabili sladkorja. Začimbo lahko dodajate najrazličnejšim sladicam, kosmičem, smutijem, kavi ipd., zato se jo vsekakor izplača imeti pri roki. Hkrati pa je cimet tudi izjemno blagodejen za zdravje. Še posebno koristen naj bi bil kot naravna pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja.

5. Muškatni orešček

Večino začimb uporabljamo zgolj v slanih ali zgolj v slanih jedeh. Obstaja pa tudi nekaj izjem, torej začimb, ki se izvrstno obnesejo tako v sladkih kot v slanih kombinacijah. Ena takšnih izjem je muškatni orešček, ki je tako še posebno uporaben pri kulinaričnih ustvarjanjih. Okus bo še posebno izrazit, če kupite cel orešček in ga nato ribate sproti. Ena izmed značilnosti te začimbe je, da nas prijetno pogreje, zato je odličen dodatek jedem (in napitkom) v hladnih zimskih dneh. Obenem pa gre za začimbo, ki jo povezujejo s pozitivnimi vplivi na srce.

- Oglas -

6. Ingver

Čeprav se okusa ingverja in muškatnega oreščka precej razlikujeta, je tudi za ingver značilno, da poskrbi za prijeten občutek toplote. To je povezano z dejstvom, da gre za začimbo, ki pospešuje krvni obtok. Odličen je tudi za naravno ublažitev slabosti in različnih prebavnih težav, povrhu pa deluje protimikrobno in protivnetno. Tako lahko med drugim pomaga pri artritisu in sorodnih težavah. Večina ljudi ga uporablja predvsem za pripravo čaja, vendar gre za začimbo, ki jo lahko dodate tudi mnogim jedem in s tem izboljšate njihov okus. Ingver je na primer nepogrešljiv pri pripravi različnih vrst karija in mnogih drugih indijskih jedi.

7. Lovorov list

Okus enolončnic, omak in podobnih jedi bo precej polnejši, če jim boste med kuhanjem dodali nekaj lovorovih listov. Tako se lahko obenem izognete trebušnim krčem in napenjanju po obrokih, lovor pa naj bi bil hkrati koristen za uravnavanje krvnega sladkorja in pri povišanih ravneh LDL-holesterola v krvi. Ker lovorovih listov seveda ne moremo zaužiti celih, jih pred obrokom odstranimo. To pa pomeni, da bodo pozitivni učinki še izrazitejši, če liste pred uporabo zmeljete v prah, saj odstranjevanje tako ne bo potrebno.

8. Paprika v prahu (različne vrste)

Paprika velja za enega najboljših virov vitamina C, ki je med drugim zelo pomemben za močan imunski sistem in za tvorbo kolagena – beljakovine, ki je nujna za elastično, napeto kožo. Tako je priporočljivo, da pri pripravi obrokov čim pogosteje uporabljate svežo papriko. Hkrati pa je dobro imeti na voljo tudi različne vrste paprike v prahu (pekočo, sladko, dimljeno …) za hitro izboljšanje okusa in hranilne vrednosti jedi.

9. Vanilja

Že zelo majhna količina vanilje poskrbi za povsem drugačen, mnogo bolj izrazit okus jedi. Če sicer ne sodite med pretirane ljubitelje ovsenih kosmičev ali kaše iz različnih žit, poskusite omenjene jedi naslednjič pripraviti tako, da jim dodate še malce vanilje. Zagotovo bo to že kmalu postal eden izmed vaših najljubših zajtrkov. Uporabite lahko vaniljo v različnih oblikah, na primer vaniljev strok ali izvleček vanilje. Izogibajte se le vaniljevemu sladkorju, saj to pomeni nepotrebne dodatne kalorije.

10. Drobnjak

Dodatek drobnjaka, ki nekoliko spominja na mlado čebulo, bo poskrbel za precej bolj svež in zanimiv okus številnih jedi, zato je to še ena izmed tistih začimb oziroma zelišč, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji. Priporočamo vam, da drobnjak dodate tik pred koncem kuhanja, še bolje pa takrat, ko jed že postrežete. Tako se bo ohranilo največ okusa in arome, obenem pa je lahko drobnjak tudi dekoracija, še posebno če uporabite svežega – tudi to je sicer eno tistih zelišč, ki jih je zelo enostavno gojiti kar v lončku na kuhinjski polici. Dodajanje drobnjaka lahko med drugim pomaga pri težavah s prebavo in pri zadrževanju vode v telesu, saj gre za začimbo, ki je znana po naravnih diuretičnih učinkih. Omeniti pa je treba vsaj še to, da je tudi odličen vir vitamina C.

.

NAJNOVEJŠE