Ekologija & okolje10 preprostih eko nasvetov

10 preprostih eko nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.

 1. Ne puščajte avta stati v prostem teku:
  S tem, ko imate avto v prostem teku, ta troši bencin in s tem proizvaja že tako odvečni CO2. Zapomnite si, da avto, kateri je v prostem teku že več kot 10sec, porabi več goriva, kot ga je potrebnega za vžig motorja!
 2. Ugašajte računalnike:
  Prihranite na energiji s tem, ko ugasnete vaš računalnik. Vendar ne pozabite – ni dovolj, da kliknete na gumb “izklop“; računalnik morate izključiti  iz stene. Priporočeno je, da izklopite računalnik iz stene, če veste, da le-tega ne boste potrebovali več kot dve uri
 3. Priklopite se na zeleno energijo:
  Če le imate možnost, poskrbite, da bo vaše gospodinjstvo napajala čista energija
 4. Znižajte temperaturo na termostatu:
  Vsekakor se obrestuje, da znižate temperaturo vašega doma. Rečeno je, da za vsako “bolj hladno“ stopinjo prihranite od 1% do 3% zneska celotnega računa za energijo. Ravno obratno lahko storite glede kliatske naprave.
 5. Perilo perite v hladni vodi:
  Večino perila ne potrebuje vroče vode, za kvalitetno oprana oblačila. Zato je bolje prati na 40-60°C, saj s tem prihranite na energiji.
 6. Račune plačujte kar na spletu:
  Prihranite na papirju s tem, ko plaujete račune preko spleta.
 7. Odjavite se od reklamnih sporočil:
  Vsak oleto je posekanih ok. 100 milionov dreves, ter porabljenih več kot 100 bilionov litrov vode samo za razna reklamna sporočila, katera na koncu tako ali tako vržemo stran. Zato si priskrbite nalepko, s katero se odpovete reklamnim sporočilom.
 8. Tiskajte na obeh straneh:
  Če imate doma tiskalnik z možnostjo tiskanja na obeh straneh, potem to funkcijo uporabite!
 9. Na pot vzemite prijatelja:
  Če veste, da vaš prijatelj živi kje blizu vas in hodi v službo v bližino vaše, potem pojdita skupaj. Tako boste prihranili na emisijah, zmanjšali potencialne zastoje na cesti ter nadoknadili izgubljeni čas s klepetanjem.
 10. Pijte mleko brez dodanih hormonov:
  Glejte, da kupite mleko, katero nosi certifikat, da ne vsebuje umetnih hormonov. V Sloveniji takšnega mleka sicer ni, vendar pa obstaja v drugih državah. Zato, če ste na dopustu, bodite pozorni, da takšnega mleka ne kopujete.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×