Ajdov kruh

Le kdo bi se lahko uprl vonju po svežem ajdovem kruhu? Ajdova moka je v primerjavi z mnogimi drugimi živili rastlinskega izvora bogata s cinkom, ki ga v manjših količinah za normalno delovanje naš organizem nujno potrebuje. Ajda je tudi bogata z vlakninami, ki skrbijo za našo dobro prebavo. Ajda vsebuje tudi nekaj bakra, magnezija in selena. V ajdi je malo olja, le-to pa je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in zato zelo kakovostno.

Ajdov kruh

Potrebujemo:
1 kg ajdove moke
1 kg pšenične moke
4-6 dag kvasa
sol
žlička sladkorja

Najprej naredimo kvasec. Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, nato dodamo pšenično moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo raztopljeni in vzhajani kvasec. Na nasprotno stran kvasa damo v moko sol. Testo gnetemo tako dolgo, dokler se ne loči od posode in je gladko. Bolj ko je testo pregneteno , boljši je kruh.

Testo naj vzhaja v toplem prostoru. Prvič ko testo vzhaja , ga pustimo malo bolj vzhajati. Vzhajano testo pognetemo v hlebe ali štruce. Vsakega posebej pregnetemo in ga damo v pehar na pomokan prt z gladko stranjo navzdol. Ko testo drugič vzhaja, moramo  paziti, da ni vzhajano ne preveč in ne premalo. Pravilno vzhajan kruh ima pečeno gladko skorjo in rahlo sredico z enakomernimi in ne prevelikimi luknjicami. Tak kruh ostane dolgo svež. Preveč vzhajan kruh oz. testo, pri peki upade, premalo vzhajano testo pa razpoka.

Čas pečenja je odvisen od velikosti kruha. Velike hlebce pečemo pribl. 1 uro in 10 minut, srednje hlebce pa nekje 45 – 50 minut. Pečene hlebce namažemo z vodo, še bolje jue z oljem ali maslom, da je skorja mehkejša. Hlebce ohlajamo pokrite.

Kliknite na ← → za premikanje