- Oglas -
Zimska juha miso k nam prihaja iz daljne Japonske. V zadnjih leti pridobiva na priljubljenosti in si jo marsikdo pripravlja tudi sam.
SESTAVINE (4 porcije)
- 1 korenฤek, narezan na debelejลกe palฤke ali kolobarje
- 1 manjลกi por, narezan na trakce ali kolobarje
- nekaj brstiฤnega ohrovta
- 2 stroka naribanega ฤesna
- 4 suhe gobe ลกitake
- 1 juลกna ลพlica suhih alg arame
- 2 juลกni ลพlici sezamovega olja (lahko tudi brez olja)
- 2 juลกni ลพlici riลพeve paste miso
- 4 skodelice vode ali zelenjavne osnove
- 4 juลกne ลพlice sveลพe nasekljanega peterลกilja
- polnovredni riลพevi rezanci (50 g)
- 2 juลกni ลพlici kvasnih kosmiฤev
PRIPRAVA
- Suhe gobe namoฤimo v vroฤi vodi za 15โ20 minut. Odreลพemo stebelca in jih vrลพemo proฤ. Namoฤene gobe nasekljamo na trakce.
- Alge arame namoฤimo v mrzli vodi za 5โ6 minut.
- Na segretem sezamovem olju prepraลพimo narezano zelenjavo (4โ5 minut). Nato vlijemo vodo, dodamo gobe in alge arame ter kuhamo 15โ20 minut na majhnem ognju. 5โ6 minut pred koncem dodamo ลกe riลพeve rezance.
- Po kuhanju zelenjave ugasnemo ogenj. V skledici razredฤimo pasto miso z malo tekoฤine od juhe.
- Pasto miso potem vlijemo nazaj v juho, dodamo kvasne kosmiฤe, premeลกamo in pustimo pokrito 1โ2 minuti. Na koncu dodamo ลกe sveลพe nasekljan peterลกilj.
- oglas -