Zdravje & prehranaZdrava poletna zelena zelenjava

Zdrava poletna zelena zelenjava

MORDA VAS ZANIMA

Zelenjava in solate bi morale biti pogosti našega vsakdanjega prehranjevanja, pogosto pa pozabljamo, da poleg zelene solate obstajajo tudi druge vrste te odlične zelenjave, ki bi jo morali uživati čim pogosteje. Solate namreč vsebujejo veliko vode pa tudi veliko vitaminov in mineralov, na primer vitamin C, kalij, kalcij in natrij. Bogate so tudi z vlakninami, poleg tega pa vsebujejo tudi klorofil, ki iz človeškega telesa odpravlja različne strupe in tako čisti jetra. Zeleno listnato zelenjavo je najbolje jesti surovo, lahko pa jo tudi skuhate na pari.

Ohrovt

- Oglas -

V samo eni skodelici ohrovta je dnevna priporočena vrednost vitamina K, vsebuje pa tudi veliko vitaminov A in C, poleg tega pa so v njem tudi mangan, baker, vitamin B6 in kalij. Najbolje je jesti surovega v solati, čeprav se ga največkrat duši. Pripravite pa ga lahko tudi kot prigrizek, ki mu dodate malo olivnega olja.

Solata

Zelena solata

Če vam je všeč zelena solata, posezite po kristalki, katere ena skodelica vsebuje 81 odstotkov priporočene dnevne vrednosti vitamina A. Ta je pomemben za zdrave oči, kožo in imunski sistem, poleg tega pa ta solata vsebuje še veliko vitamina K, folatov, vitamina C in zgolj malo kalorij.

Rukola

Ima še manj kalorij od zelene solate, tako kot ohrovt pa vsebuje izredno veliko vitaminov K, A in C. če imate rukolo radi, boste dobili tudi veliko folne kisline, ugotovili pa so, da ima rukola tudi pozitiven učinek na spolno slo, čisti jetra in je idealen način poletnega razstrupljanja. Več o rukoli: www.bodieko.si/rukola

Radič

- Oglas -

Kljub svojim rdečim listom spada med solate, vsi pa ga zaradi njegovega grenkastega okusa nimajo prav radi. Ampak radič je bogat z vlakninami, ena skodelica te zelenjave pa vsebuje le devet kalorij. Zaradi vlaknin ugodno vpliva na prebavni sistem in uravnava telesno težo, zaradi visoke vsebnosti aktioksidantov in inulina pa uravnava raven sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale tudi, da je inulin povezan tudi s preprečitvijo možganske kapi in boleznimi srca.

Endivija

S svojo sestavi on bogastvom vitaminov je še najbližje radiču. Endivija ima sicer nekaj več kalcija, bogata pa je tudi z vitaminom E, ki blagodejno vpliva na prostato in morebitne znake Alzheimerjeve bolezni.

Motovilec

Motovilec je zelo priljubljena zimska solata, odličen pa je za kri, saj vsebuje veliko železa, vitamin C in folate, kalij, kalcij, magnezij in fosfor.

Špinača

Mlada špinača in manj listov in bolj blag okus, zato je primerna za različne solate. Ena skodelica mlade špinače vsebuje le sedem kalorij n gram vlaknin, posebno pa je bogata z vitaminoma A in K ter s folno kislino, poleg tega pa je mlada špinača tudi vir kalija, bakra, železa in magnezija.

NAJNOVEJŠE