Zdravje & prehranaZdrava maščoba na zadnjici in stegnih?

Zdrava maščoba na zadnjici in stegnih?

MORDA VAS ZANIMA

Vsak dan se soočamo z novimi raziskavami in tokrat je ena izmed teh, ki se je odvila na univerzi v Oxfordu dokazala, da je lahko maščoba na zadnjici in stegnih celo zdrava.

Zdravje in maščoba

- Oglas -

Ljudje z maščobo v predelu zadnjice bi naj namreč živeli dalj časa, saj bi naj maščoba ‘ujela’ škodljive maščobne delce. Raziskovalci so zato to maščobo poimenovali kot zaščitna maščoba, saj naj bi varovala tudi proti diabetesu, boleznimi srca ter drugimi pogojimi boleznimi, povezanimi z debelostjo.

Maščoba okoli zadnjice ter stegen je tako dobra, škodljiva pa je tista okoli trebuha, pojasnjuje Dr. Konstantinos Manolopoulos. Velika zadnjica je tako veliko bolj zdrava, kot pa maščoba okoli trebuha, saj ta sprošča škodljive maščobne kisline v telo.

S tem odkritjem bodo znanstveniki sedaj lažje pomagali proti debelosti ter boleznimi, ki so povezane z njo. Vsekakor zanimiva raziskava, koliko pa je v tem resnice, pa bodo verjetno morali malo bolj podrobno raziskati.

Maščoba na stegnih

Ni vedno samo preveč hrane

- Oglas -

Preden obravnavam debelost, paciente uvrstim v eno zmed treh kategorij: velik jedec, endokrini vzroki, prevelika teža zaradi toksemije.

Velik jedec – osebe, ki trpijo predvsem zaradi preobilice hrane na mizi, so najštevilnejši. V tem primeru logično zdravljenje poteka tako, da omejimo količino zaužite hrane. Prehrambne navade teh ljudi so tako zelo zasidrane, da se jim težko odpovedo; če to naredijo, pa začnejo jesti med obroki ali vstajajo ponoči, da “pregledajo, kaj je v hladilniku”, kar pa njihovo debelost samo še povečuje. Zanje je najpomembnejše, da jim predpišemo živila, ki vsebujejo čim manj kalorij. Pomembno je imeti veliko mero trdne volje, čeprav je pri debelih osebah bolj redka.

Kadar čutijo takšni ljudje potrebo po “grizljanju” med obroki ali pri gledanju televizije, jim priporočim surovo ali kuhano sadje, nikoli pa ne suhega sadja, ker je prebogato s sladkorjem. Tako se teža zmanjšuje postopoma, ne pa pretresljivo. Zdravega zmanjšanja teže seveda ni mogoče doseči s čarobno hitrostjo. Bolje in koristneje kot dobiti bitko naenkrat je  počasno, vendar stalno zmanjševanje teže.

Pri debelih ljudeh endokrinega tipa pa je problem drugačen. Osebe, ki trpijo za tem, so v glavnem bolniki, ki okvaro nadledvične žleze. Težo pridobivajo, ne da bi jedli preveč. Ker imajo trdno postavo, se jim nabira maščoba zaradi uživanja sladkorjev, moke in maščob. Dieta s pustim mesom, nesladkanimi pijačami, svežim in kuhanim sadjem, kuhano zelenjavo brez škroba jim bo koristila – če se je bodo seveda vztrajno držali. Smetano, meso, jajca, živalske maščobe in omake je treba črtati. Priporočljiva je telovadba, da ohranijo mišično napetost in spodbudijo porabo ogljikovih spojin. Začeti je treba z lahkimi gibi in postopoma preiti na težje vaje.

Zdravljenje tretje kategorije, toksične debelosti, predstavlja najtežji problem. V tem primeru je odvečna teža posledica zadrževanja vode in sluzi v limfovodih. Poškodovana jetra in ledvice ne morejo dovolj hitro izločati strupenih snovi, ki so se nakopičili v tkivih in jih napolnile. Ko takšen bolnik začne z dietami ali postom, se napor v jetrih in ledvicah zaradi prebave zmanjša in bolnik trpi za tako imenovano “krizo izločanja”. To ga lahko tako prestraši, da izgubi pogum nadaljevati zdravljenje.

Tudi nepopolna prebava je vzrok vseh težav, saj so jetra lahko občutljiva na sladkorje, moke, maščobe, beljakovine, kavo, čaj, čokolado, kis, sol ali katerokoli drugo začimbo. Kadar jim pustimo, da se postijo 48 ur, običajno v njihovem urinu najdemo veliko količine nevarnih strupov. To je dragocen podatek, kako izdelati dieto, katere prvi rezultati se bodo morda zdeli skoraj čarovnija. Z dobro določeno dieto lahko ti bolniki izgubijo pet kilogramov na teden. Izgubijo pravzaprav svojo toksično oteklost, to je v glavnem voda, ki se je nabrala zaradi odvečnih soli in strupov.

Kadar se ta tip bolnikov drži bolj normalne diete, strašno trpijo za pomanjkanjem stimulacije, počutijo se šibke in izčrpane ter potrebujejo počitek v postelji. Te neprijetne simptome je potrebno pojasniti že pred začetkom zdravljenja. Če po začetni stopnji šibkosti jetra spet začnejo normalno delovati, se jim energija povrne in njihovo stanje je precej drugačno od prejšnjega, ki je bilo stanje toksične stimulacije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×