0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZdrava jedilnica: Kako najbolje urediti jedilnico

Zdrava jedilnica: Kako najbolje urediti jedilnico

MORDA VAS ZANIMA

Jedilnica je namenjena predvsem obedovanju. Ima močan vpliv na naše počutje in zdravje, ker tam v umirjenem okolju skupaj z družino ali partnerjem použijemo obrok.

- Oglas -

Ni pomembna samo pojesti hrano, ampak pojesti hrano v prijetni družbi. Poleg tega se majhni otroci pri skupnih obedih zlahka naučijo lepega vedenja pri mizi in socialnih odnosov. V današnjih časih zelo težko pridemo do tega, da bi vse dnevne obroke pojedli skupaj, na vsak način pa se moramo potruditi, da bomo vsaj enkrat dnevno obedovali skupaj. Če pa so družinski člani starejši in imajo svoje obveznosti, lahko obedujejo skupaj enkrat tedensko, takrat pa v bolj praznični atmosferi.

JedilnicaKakšna naj bo jedilnica?

Jedilnica naj bo sproščujoč, miren prostor brez motečih faktorjev, kot je televizijski sprejemnik ali pisalna miza. Jedilna miza naj ne stoji na »na prepihu« med vrati in oknom ali celo stekleno steno, ki omogoča pogled na prometno cesto ali igrišče. V takem primeru si lahko pomagamo tako, da jedilni prostor zaščitimo pred motečimi vplivi od zunaj z večjimi rastlinami.

Jemljite obede kot posebne trenutke dneva, uživajte in cenite hrano ter delo tistega, ki jo je pripravil. Pri jedilni mizi se seveda razpravlja tudi o dnevnih dogodkih, vendar brez bojevitega prizvoka. Jedilna miza tudi ni prostor za zmerjanje in podobno izživljanje »močnejših« nad ostalimi člani družine, kar je pri nas še vedno prej folklora kot izjema.

- Oglas -

Lepo pogrnjena miza in svetla jedilnica ustvari iz kosila prijeten doživljaj. Če jeste pri umetni luči, naj bo diskretna, vendar dovolj svetla, da lahko jasno vidite, kaj jeste. Sveče in sveže cvetje napravijo iz vsakega obeda nekaj posebnega.

Barve in razpoloženje v jedilnici

Zdrava jedilnica

S pomočjo barv lahko hitro spremenite razpoloženje. Rdeča in oranžna barva delujeta toplo in veselo in spodbujata razgovor. Prt, prtički in sveče v teh barvah delujejo ugodno.

Jedilna miza naj bo velika ali pa naj nudi možnost, da jo povečate. Tako lahko povabite prijatelje na kosilo ali večerjo. Vibracije, ki se izmenjajo pri skupnem obedu, so zelo ugodne za izgraditev zdravih medsebojnih odnosov. Lesena miza je idealna, steklena pa deluje odbijajoče in pri marsikom vzbuja nelagodje, ker lahko skozi stekleno ploščo vidi pod mizo. Tudi tla naj bodo iz naravnega lesa. V mediteranskih razmerah zelo ugodno delujejo na tleh keramične plošče.

- Oglas -

Vzemite si trenutek časa, da se zahvalite za hrano. Tudi če niste verni, lahko z majhnim ritualom, kot je prižiganje sveče, ustvarite trenutek miru, ko se lahko telo sprosti in pripravi na uživanje hrane. Zahvalite se tudi kuharici ali kuharju, ki je jed pripravil. Pametno je jesti ob istem času, da se telo pripravi na uživanje hrane. Če nikoli ne vemo, kdaj bomo jedli, to lahko povzroči stres.

Pri čiščenju jedilnice namesto agresivnih čistil uporabljajmo naravna čistila. Delovne površine se najbolje očistijo s krpo in vročo vodo, ki smo ji dodali nekaj kapljic olja iz čajevca.

Preberite si tudi, kako sami naredimo večnamenska naravna čistila za kuhinjo.

NAJNOVEJŠE