0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZaradi pandemije močno narastla poraba plastike za enkratno uporabo

Zaradi pandemije močno narastla poraba plastike za enkratno uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Pred začetkom pandemije je bilo opuščanje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo oziroma nadomeščanje tovrstnih izdelkov z okolju prijaznejšimi alternativami zelo aktualna tema. Vendar pa je pandemija zaustavila napredek (tudi) na tem področju. Mnogi gostinski obrati so se morali vsaj za določen čas omejiti izključno na dostavo, kar je pomenilo povečano potrebo po plastični embalaži za enkratno uporabo. Čeprav je seveda trenutno na prvem mestu zdravje, strokovnjaki za okolje opozarjajo, da se bo treba po pandemiji spopasti tudi s to težavo – in se še bolj odločno boriti za opustitev uporabe plastike za enkratno uporabo, kjer je to mogoče.

- Oglas -

Vpliv pandemije na okolje tako pozitiven kot negativen

Pandemija je sicer po eni strani prispevala k občutni razbremenitvi okolja, kar je v precejšnji meri povezano zmanjšanjem emisij, za katere je kriv transport, vendar pa je po drugi strani prinesla nove težave, ki povzročajo sive lase okoljevarstvenikom. Ena največjih je prav vse prej kot zanemarljivo povečanje uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Tudi v mnogih lokalih, kjer so pred pandemijo strankam omogočali, da prinesejo lastno embalažo, ki jo nato tam napolnijo s kavo oziroma izbranim napitkom in odnesejo s seboj, so se odločili, da zaradi varnostnih razlogov to opcijo vsaj za nekaj časa ukinejo.

Od embalaže, ki jo uporabljajo gostinski obrati, do zaščitne opreme …

Večja potreba po plastiki za enkratno uporabo, ki je posledica pandemije, pa seveda ni vezana le na restavracije, lokale ipd., ampak gre tu tudi za različno zaščitno opremo – od mask do rokavic. Glede na trenutna priporočila naj bi sicer za vsakodnevno uporabo zadoščale pralne maske iz blaga, namenjene večkratni uporabi, pri čemer je priporočljivo, da je maska narejena iz vsaj treh plasti tkanine. Po drugi strani pa je za zdravstvene delavce praktično nujna uporaba mask, ki se po uporabi zavržejo. Vendar pa marsikdo tudi za vsakodnevno uporabo raje izbere maske za enkratno uporabo, s čimer se količina tovrstnih odpadkov seveda močno povečuje. Največja težava pri tem je, da te maske pogosto niso odvržene pravilno. Tako nanje vse večkrat naletimo tudi v naravi.

Pomanjkanje jasnih sporočil glede ustrezne zaščite

Okoljevarstveniki pripisujejo del krivde za to, da je poraba plastike za enkratno uporabo med pandemijo tako močno narastla, tudi nejasnim sporočilom javnosti glede ustrezne zaščite. Čeprav se seveda tudi okoljevarstveniki zavedajo, da je uporaba zaščitne opreme za enkratno uporabo v trenutnih okoliščinah pogosto neizogibna, menijo, da vendarle ne bi smeli povsem zanemariti skrbi za okolje. Navsezadnje je naše zdravje močno odvisno tudi v tega, v kakšnem okolju živimo.

- Oglas -

Težava, ki bo zahtevala sistemsko reševanje

Julija je kar 119 strokovnjakov iz različnih držav po svetu podpisalo izjavo, v kateri zatrjujejo, da uporaba embalaže za večkratno uporabo v restavracijah in lokalih ni problematična za javno zdravje. Šlo je za izjavo, ki je nastala na pobudo Greenpeacea, pri čemer pa so strokovnjaki poudarili, da mora biti embalaža seveda ustrezno očiščena po vsaki uporabi, hkrati pa so priporočili brezstično izmenjavo embalaže med zaposlenimi v gostinskih obratih in strankami. Tako so se v nekaterih večjih verigah odločili, da strankam ponovno dovolijo uporabo lastne embalaže, medtem ko so manjši gostinski obrati večinoma ohranili omejitve. To je seveda pogosto povezano tudi s finančnim vidikom: žal je namreč uporaba plastične embalaže za enkratno uporabo pogosto cenejša od zagotavljanja ustrezne higiene pri rokovanju z embalažo, namenjeno dolgotrajnejši uporabi. Okoljevarstveniki tako poudarjajo, da se zavedajo vseh teh težav in da njihov cilj ni dodatna otežitev poslovanja majhnim podjetjem. Prepričani so, da je ponovni obrat k plastiki za enkratno uporabo težava, ki zahteva sistemsko reševanje, ne nekaj, kar bi moralo biti naloženo izključno na pleča posameznikov.

.

NAJNOVEJŠE