ฤeprav se mnogi ob misli na zmrznjeno sadje zdrznejo, pa je stvar vsekakor vredna premisleka. Jasno je, da je v sveลพem sadju ekoloลกke pridelave ohranjenih nekoliko veฤ hranil, vendar je bistveno vpraลกanje, ali je sadje, ki ga kupimo v trgovinah, res tako sveลพe?
Sadje mnogokrat dozori ลกele na dolgi poti od proizvajalca do kupca
Pri lokalnem sadju navadno ni pomislekov, vedeti pa moramo, da je pot od drลพave proizvodnje do trgovskih polic vฤasih zelo dolga, v primeru nekaterih jabolk tudi veฤ mesecev. Sadje seveda oberejo ลกe nezrelo, zori torej na poti. Takลกno sadje vฤasih ne razvije niti polnega okusa, kaj ลกele, da bi bilo tako bogato z vitamini in minerali kot tisto, ki je obrano takrat, ko je ลพe zrelo.
V hladilniku se hranila izgubljajo hitreje kot v zamrzovalniku
Sadje in zelenjava, ki sta obrana na vrhuncu zrelosti in nato takoj zamrznjena, ohranita polni okus, poleg tega imata v takem primeru tudi najveฤ hranil. Zamrzovanje nam v takem primeru pomaga ohraniti skoraj vse vitamine in minerale. Znanstveniki so ugotovili, da ima sadje, ki je zamrznjeno takoj po obiranju veฤ hranil kot sadje, ki je bilo po obiranju 3 dni shranjeno v hladilniku.
Prezgodaj pobrano sadje ima manj hranil
Prezgodaj pobrano sadje, ki potem dozori ลกele na dolgi poti od proizvajalca do potroลกnika, ima precej manjลกi spekter hranil. ฤeprav se kivi, ki je zorel v kleti, na prvi pogled zdi enak kot tisti, ki je dozorel na drevesu, pa je med njima v bogastvu hranil, pa tudi v okusu precejลกnja razlika. Ne imejte torej zadrลพkov pri nakupu zmrznjenega sadja, brez slabe vesti dajte v skrinjo tudi sadje, ki ga kupite od lokalnega pridelovalca ali celo pridelate sami.