0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZamrznjeno sadje: da ali ne?

Zamrznjeno sadje: da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se mnogi ob misli na zmrznjeno sadje zdrznejo, pa je stvar vsekakor vredna premisleka. Jasno je, da je v svežem sadju ekološke pridelave ohranjenih nekoliko več hranil, vendar je bistveno vprašanje, ali je sadje, ki ga kupimo v trgovinah, res tako sveže?

- Oglas -

Sadje mnogokrat dozori šele na dolgi poti od proizvajalca do kupca

Pri lokalnem sadju navadno ni pomislekov, vedeti pa moramo, da je pot od države proizvodnje do trgovskih polic včasih zelo dolga, v primeru nekaterih jabolk tudi več mesecev. Sadje seveda oberejo še nezrelo, zori torej na poti. Takšno sadje včasih ne razvije niti polnega okusa, kaj šele, da bi bilo tako bogato z vitamini in minerali kot tisto, ki je obrano takrat, ko je že zrelo.

Zamrznjeno sadje

V hladilniku se hranila izgubljajo hitreje kot v zamrzovalniku

Sadje in zelenjava, ki sta obrana na vrhuncu zrelosti in nato takoj zamrznjena, ohranita polni okus, poleg tega imata v takem primeru tudi največ hranil. Zamrzovanje nam v takem primeru pomaga ohraniti skoraj vse vitamine in minerale. Znanstveniki so ugotovili, da ima sadje, ki je zamrznjeno takoj po obiranju več hranil kot sadje, ki je bilo po obiranju 3 dni shranjeno v hladilniku.

- Oglas -

Prezgodaj pobrano sadje ima manj hranil

Prezgodaj pobrano sadje, ki potem dozori šele na dolgi poti od proizvajalca do potrošnika, ima precej manjši spekter hranil. Čeprav se kivi, ki je zorel v kleti, na prvi pogled zdi enak kot tisti, ki je dozorel na drevesu, pa je med njima v bogastvu hranil, pa tudi v okusu precejšnja razlika. Ne imejte torej zadržkov pri nakupu zmrznjenega sadja, brez slabe vesti dajte v skrinjo tudi sadje, ki ga kupite od lokalnega pridelovalca ali celo pridelate sami.

NAJNOVEJŠE