DomovZdravje & prehranaZamrznjeno sadje: da ali ne?

Zamrznjeno sadje: da ali ne?

Čeprav se mnogi ob misli na zmrznjeno sadje zdrznejo, pa je stvar vsekakor vredna premisleka. Jasno je, da je v svežem sadju ekološke pridelave ohranjenih nekoliko več hranil, vendar je bistveno vprašanje, ali je sadje, ki ga kupimo v trgovinah, res tako sveže?

Sadje mnogokrat dozori šele na dolgi poti od proizvajalca do kupca

- Oglas -

Pri lokalnem sadju navadno ni pomislekov, vedeti pa moramo, da je pot od države proizvodnje do trgovskih polic včasih zelo dolga, v primeru nekaterih jabolk tudi več mesecev. Sadje seveda oberejo še nezrelo, zori torej na poti. Takšno sadje včasih ne razvije niti polnega okusa, kaj šele, da bi bilo tako bogato z vitamini in minerali kot tisto, ki je obrano takrat, ko je že zrelo.

Zamrznjeno sadje

V hladilniku se hranila izgubljajo hitreje kot v zamrzovalniku

Sadje in zelenjava, ki sta obrana na vrhuncu zrelosti in nato takoj zamrznjena, ohranita polni okus, poleg tega imata v takem primeru tudi največ hranil. Zamrzovanje nam v takem primeru pomaga ohraniti skoraj vse vitamine in minerale. Znanstveniki so ugotovili, da ima sadje, ki je zamrznjeno takoj po obiranju več hranil kot sadje, ki je bilo po obiranju 3 dni shranjeno v hladilniku.

Prezgodaj pobrano sadje ima manj hranil

- Oglas -

Prezgodaj pobrano sadje, ki potem dozori šele na dolgi poti od proizvajalca do potrošnika, ima precej manjši spekter hranil. Čeprav se kivi, ki je zorel v kleti, na prvi pogled zdi enak kot tisti, ki je dozorel na drevesu, pa je med njima v bogastvu hranil, pa tudi v okusu precejšnja razlika. Ne imejte torej zadržkov pri nakupu zmrznjenega sadja, brez slabe vesti dajte v skrinjo tudi sadje, ki ga kupite od lokalnega pridelovalca ali celo pridelate sami.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×