0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaVonj bazilike – pomirja in odpravlja bolečine

Vonj bazilike – pomirja in odpravlja bolečine

MORDA VAS ZANIMA

Ste nemirni, nespečni ali brez koncentracije? Se vas pogosto lotevata depresija ali tesnoba? Rešitev za vaše težave je lahko eterično olje bazilike, ki ga lahko uporabite tudi za lajšanje številnih drugih zdravstvenih težav, kot so npr. krči, glavoboli in menstrualne motnje.

- Oglas -

Baziliko, ki je k nam prišla iz Indije in Perzije, danes lahko srečamo na prenekaterem domačem vrtu ali balkonu. Že od nekdaj velja za sveto rastlino, ki je sposobna zdravljenja različnih tegob. Kot vsestransko pomoč pri zdravljenju so jo uporabljali že v ajurvedski medicini, v Starem Rimu pa so verjeli, da njen oster vonj preganja zle duhove. Danes je bazilika nepogrešljiva v sredozemski kuhinji, katere jedi si ne predstavljamo brez kančka te aromatične in ostre začimbe. Izjemno zdravilno je tudi eterično olje bazilike, za liter katerega potrebujejo približno sto kilogramov sveže rastline.

Bazilika

Bazilikino eterično olje in zdravje

Eterično olje bazilike prepoznamo po zeleno-rumeni barvi in precej izrazitem ter nekoliko ostrem vonju. Ima veliko zdravilnih lastnosti in učinkov, ki so povezani z lajšanjem tako psihičnih kot fizičnih tegob. Eterično olje bazilike je odlično za: lajšanje depresije, zmanjševanje nemira, dvig koncentracije, odpravljanje nespečnosti ter izboljšanje miselne zbranosti.

- Oglas -

Poleg tega, da nas vonj bazilike pomiri in sprosti, pomaga tudi pri bolečinah v mišicah, napenjanju, bronhitisu, glavobolu in migreni, menstrualnih motnjah, nahodu, prehladu, vnetjih ušes in sinusov, vročini, kolcanju ipd.

Kako ga uporabljati?

Nekaj kapljic bazilikinega eteričnega olja lahko kanete v izparilnik, ki hitro razširi vonj po okolici, ali aromatični razpršilnik. Kapljico olja lahko kanete tudi na robček in ga od časa do časa poduhate. Če vas muči depresija, lahko na robček kanete še kapljico eteričnega olja poprove mete.

Prehlad in druge težave z dihali

Če ste prehlajeni ali imate druge težave, povezane z dihali, v posodo z vročo vodo dodajte sodo bikirabono in dve kapljici eteričnega olja bazilike. Po želji lahko dodate tudi po dve kapljici eteričnih olj evkalipta, čajevca ali limone. Glavo si poveznite z brisačo in inhalirajte nekaj minut, dvakrat dnevno.

Tudi za zdravje las

Če vam izpadajo lasje ali jih želite okrepiti ali pospešiti njihovo rast, losjonu iz rastlinskega olja primešajte 10 do 15 kapljic eteričnega olja bazilike (lahko dodate tudi rožmarinovo). Losjon dobro pretresite, na nanesite na suhe lase in pustite, da nekaj časa deluje. Lase nato umijte s šamponom.

- Oglas -

Ni za nosečnice in eplieptike

Bazilikino eterično olje lahko povzroči splav, zato ga nosečnice nikakor ne smejo uporabljati. Uporabljati ga ne smejo niti epileptiki. Pri uporabi eteričnega olja bazilike bodite zmerni in previdni, saj so njegovi veliki odmerki lahko strupeni. Olje pri uporabi vedno razredčite.

.

NAJNOVEJŠE