Vฤasih se je na trลพnicah prodajala samo lokalna zelenjava in sadje, ki sta bila znaฤilna za doloฤen letni ฤas. Danes lahko v trgovinah kupimo hrano, ki je na voljo vse leto. Kljub temu je sezonska, lokalno pridelana hrana, ลกe vedno najbolj zdrava.
Vas zanima, zakaj?
Ljudje so nekoฤ ลพiveli bolj povezani z naravo, ki jim je v vsakem letnem ฤasu dala tista hranila, ki jih so jih potrebovali. Ko ลกe ni bilo zamrzovalnikov, hladilnikov in doloฤenih tehnik predelave, ki jih poznamo danes, so ljudje jedli samo sezonsko hrano, tisto, ki je bila na voljo.
Naลกi stari starลกi niso razmiลกljali o poreklu hrane in o tem, ali je nekaj zdravo ali ne. Preprosto โ pojedli so tisto, kar so imeli. V danaลกnjem ฤasu, ko imamo vsak dan na voljo katero koli sadje ali zelenjavo, pogosto pozabljamo na pomen sezonskega in uravnoteลพenega jedilnika.
Ko kupujete, ne glejte zgolj na ceno
Ko kupujete sadje in zelenjavo, se poleg cene pozanimajte tudi o njuni kakovosti in poreklu. Uลพivanje sezonskih pridelkov ni samo zelo zdravo โ koristno je tudi za okolje in naลกo denarnico. Ena najbolj oฤitnih prednosti lokalne, sezonske hrane, sta njena sveลพina in okus.
Samo pridelek, ki zraste v naravi in ne pod umetno osvetlitvijo ter pod vplivom kemikalij, razvije poln in pristen okus. Danes veliko hrane potrgajo preden dozori. Ta hrana dozori umetno, ko jo prevaลพajo ali skladiลกฤijo. Pri tem izgublja vlago in poslediฤno sveลพino, ki je znaฤilna za lokalno sezonsko hrano.
Sezonska hrana ima veฤ hranilnih snovi
Paradiลพnik, ki zraste pozimi v rastlinjaku, ima voden okus in ni niti pribliลพno tako rdeฤ kot tisti, ki poleti zraste na vrtu. Znaฤilnost sezonske hrane je, da je bolj dozorela, ima veฤ antioksidantov, vitaminov in ostalih hranilnih snovi, potrebnih za zdravje.
Ker lokalna hrana naredi krajลกo pot do potroลกnika, ima viลกjo hranilno vrednost in vsebuje manj aditivov (konzervansov, barvil) in pesticidov. Sadje in zelenjava, ki imata dolgo transportno pot, imata manj vitaminov A, B, C in E.
Vsak mesec nekaj novega
ฤe se odloฤite za uลพivanje sezonske hrane, boste vsak mesec jedli drugaฤno hrano. To vas bo ยปprisililoยซ k temu, da bodo vaลกi obroki bolj pestri, raznoliki in tudi uravnoteลพeni. V telo boste namreฤ vnesli ลกirลกo paleto hranil. ฤe v trgovini vse leto kupujete eno in isto sadje in zelenjavo, ne morete dobiti mineralov, vitaminov in fitohranil, ki jih ponuja sezonska hrana. Zelo preprosto: ฤe se skozi vse leto prehranjujete z buฤkami, paprikami in jabolki, ne boste dobili hranil, ki jih ponujajo nektarine ali ลกparglji.
Skrb za okolje in lokalno ekonomijo
Kdor nakupuje sezonske in lokalne pridelke, naredi veliko dobrega tudi za skupnost. S tem namreฤ podpre lokalne kmete in okolje, zviลกa pa se tudi stopnja samooskrbe. Ko kupujemo lokalno, prispevamo k utrjevanju domaฤe proizvodnje in ohranjanju delovnih mest v naลกem okolju. Na tak naฤin se ohranjajo tudi poseljenost ter urejenost in obdelanost naลกega podeลพelja.
Zelo pomembna vidika sezonske hrane sta tudi krajลกe transportne poti in manjลกa uporaba embalaลพe, kar prispeva k varovanju okolja. Prevaลพanje hrane na naลกem planetu namreฤ pusti posledice โ poveฤajo se ogljiฤni odtis, poraba fosilnih goriv, izpust toplogrednih plinov ter raba gnojil in pesticidov.
Sezonska hrana โ manj alergij
Poleg sadja in zelenjave velja uลพivati tudi druge lokalne izdelke โ med, meso, mleko โฆ ฤe kupujemo ลพivila tujega izvora, v telo vnaลกamo snovi iz drugaฤnega okolja, kot je naลกe. To lahko spodbudi nastanek alergij. ลฝivila, ki pripotujejo od daleฤ, veliko ฤasa stojijo v skladiลกฤih, zato obstaja nevarnost, da so manj obstojna in slabลกe kakovosti โ to zagotovo velja za meso. S kupovanjem domaฤe hrane podpirate tudi domaฤe gospodarstvo in prispevate k ohranjanju delovnih mest.