0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj jesti sezonsko in lokalno hrano?

Zakaj jesti sezonsko in lokalno hrano?

MORDA VAS ZANIMA

Včasih se je na tržnicah prodajala samo lokalna zelenjava in sadje, ki sta bila značilna za določen letni čas. Danes lahko v trgovinah kupimo hrano, ki je na voljo vse leto. Kljub temu je sezonska, lokalno pridelana hrana, še vedno najbolj zdrava.

- Oglas -

Lokalna hrana

Vas zanima, zakaj?

Ljudje so nekoč živeli bolj povezani z naravo, ki jim je v vsakem letnem času dala tista hranila, ki jih so jih potrebovali. Ko še ni bilo zamrzovalnikov, hladilnikov in določenih tehnik predelave, ki jih poznamo danes, so ljudje jedli samo sezonsko hrano, tisto, ki je bila na voljo.

Naši stari starši niso razmišljali o poreklu hrane in o tem, ali je nekaj zdravo ali ne. Preprosto – pojedli so tisto, kar so imeli. V današnjem času, ko imamo vsak dan na voljo katero koli sadje ali zelenjavo, pogosto pozabljamo na pomen sezonskega in uravnoteženega jedilnika.

- Oglas -

Ko kupujete, ne glejte zgolj na ceno

Ko kupujete sadje in zelenjavo, se poleg cene pozanimajte tudi o njuni kakovosti in poreklu. Uživanje sezonskih pridelkov ni samo zelo zdravo – koristno je tudi za okolje in našo denarnico. Ena najbolj očitnih prednosti lokalne, sezonske hrane, sta njena svežina in okus.

Samo pridelek, ki zraste v naravi in ne pod umetno osvetlitvijo ter pod vplivom kemikalij, razvije poln in pristen okus. Danes veliko hrane potrgajo preden dozori. Ta hrana dozori umetno, ko jo prevažajo ali skladiščijo. Pri tem izgublja vlago in posledično svežino, ki je značilna za lokalno sezonsko hrano.

Sezonska hrana ima več hranilnih snovi

Paradižnik, ki zraste pozimi v rastlinjaku, ima voden okus in ni niti približno tako rdeč kot tisti, ki poleti zraste na vrtu. Značilnost sezonske hrane je, da je bolj dozorela, ima več antioksidantov, vitaminov in ostalih hranilnih snovi, potrebnih za zdravje.

Ker lokalna hrana naredi krajšo pot do potrošnika, ima višjo hranilno vrednost in vsebuje manj aditivov (konzervansov, barvil) in pesticidov. Sadje in zelenjava, ki imata dolgo transportno pot, imata manj vitaminov A, B, C in E.

- Oglas -

Vsak mesec nekaj novega

Če se odločite za uživanje sezonske hrane, boste vsak mesec jedli drugačno hrano. To vas bo »prisililo« k temu, da bodo vaši obroki bolj pestri, raznoliki in tudi uravnoteženi. V telo boste namreč vnesli širšo paleto hranil. Če v trgovini vse leto kupujete eno in isto sadje in zelenjavo, ne morete dobiti mineralov, vitaminov in fitohranil, ki jih ponuja sezonska hrana. Zelo preprosto: če se skozi vse leto prehranjujete z bučkami, paprikami in jabolki, ne boste dobili hranil, ki jih ponujajo nektarine ali šparglji.

Skrb za okolje in lokalno ekonomijo

Kdor nakupuje sezonske in lokalne pridelke, naredi veliko dobrega tudi za skupnost. S tem namreč podpre lokalne kmete in okolje, zviša pa se tudi stopnja samooskrbe. Ko kupujemo lokalno, prispevamo k utrjevanju domače proizvodnje in ohranjanju delovnih mest v našem okolju. Na tak način se ohranjajo tudi poseljenost ter urejenost in obdelanost našega podeželja.

Zelo pomembna vidika sezonske hrane sta tudi krajše transportne poti in manjša uporaba embalaže, kar prispeva k varovanju okolja. Prevažanje hrane na našem planetu namreč pusti posledice – povečajo se ogljični odtis, poraba fosilnih goriv, izpust toplogrednih plinov ter raba gnojil in pesticidov.

Sezonska hrana – manj alergij

Poleg sadja in zelenjave velja uživati tudi druge lokalne izdelke – med, meso, mleko … Če kupujemo živila tujega izvora, v telo vnašamo snovi iz drugačnega okolja, kot je naše. To lahko spodbudi nastanek alergij. Živila, ki pripotujejo od daleč, veliko časa stojijo v skladiščih, zato obstaja nevarnost, da so manj obstojna in slabše kakovosti – to zagotovo velja za meso. S kupovanjem domače hrane podpirate tudi domače gospodarstvo in prispevate k ohranjanju delovnih mest.

NAJNOVEJŠE