0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZ revolucionarno metodo kožo pomladili za kar 30 let

Z revolucionarno metodo kožo pomladili za kar 30 let

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki, ki se posvečajo regenerativni biologiji oziroma regenerativni medicini, so pred nedavnim poročali o izjemnem preboju. S pomočjo posebne metode proti staranju jim je uspelo kožne celice pomladiti za kar 30 let. Dosežek je bil podrobneje opisan v študiji, ki je bila objavljena v reviji eLife

- Oglas -

Čas – eden od največjih sovražnikov naših celic

Uporabljene so bile kožne celice treh oseb, starih od 38 do 53 let. Znanstveniki so za pomladitev celic uporabili metodo, ki je izničila genetske markerje celičnega staranja. Z minevanjem let se spreminjajo tudi naše celice. Znane so številne genetske modifikacije, povezane s staranjem. Posledica teh modifikacij je omejena funkcionalnost celic. Znanost ima danes na voljo posebna orodja, s pomočjo katerih je možno natančno spremljanje tega procesa. Eno od tovrstnih orodij so t. i. epigenetske ure, namenjene merjenju metilacije DNK. Te meritve so ena od podlag za določanje biološke starosti, ki ni nujno skladna s podatki na naših osebnih dokumentih.

Celice nekaterih ljudi se starajo nadpovprečno hitro, pri drugih pa ta proces poteka relativno počasi. Hitrost staranja celic je odvisna od najrazličnejših dejavnikov. Običajno gre za splet genetike in okoljskih vplivov oziroma naših vsakodnevnih navad, povezanih s prehrano, gibanjem, spanjem itn. Toda tudi če se vaše celice starajo malce počasneje od povprečja, je procesu staranja nemogoče povsem ubežati. Vendar pa se zdi, da bi lahko nova metoda za pomlajevanje celic to spremenila. Strokovnjaki se strinjajo, da gre za izjemen dosežek. Zdi se, da »večna mladost« ni več nedosegljiv ideal, ampak nekaj, do česar nas loči le še nekaj korakov.

Modifikacija metode, ki jo je razvil Nobelovec Jamanaka

Nova metoda, namenjena pomlajevanju celic, se naslanja na odkritje japonskega raziskovalca Šinje Jamanake iz leta 2007. Jamanaka, ki si je leta 2012 prislužil tudi Nobelovo nagrado, je razvil metodo, ki omogoča preobrazbo odraslih, polno diferenciranih celic v matične celice, in sicer s pomočjo uporabe različnih kemikalij. Za uspešno preobrazbo morajo biti celice tem kemikalijam izpostavljene 50 dni. Čeprav je šlo tudi tu za prelomen preboj, ima Jamanakova metoda določene omejitve. Po transformaciji v matične celice namreč ni možna ponovna diferenciacija v odrasle celice.

- Oglas -

Ekipa raziskovalcev, ki je poskrbela za najnovejše odkritje, se je zato odločila za drugačen pristop. Čas izpostavljenosti celic »Jamanakovemu koktajlu« so omejili na 13 dni. Tako ni prišlo do popolne preobrazbe v matične celice. Celična regresija se je ustavila v vmesni fazi med odraslimi in matičnimi celicami. Na tej stopnji so bili izbrisani številni genetski markerji, povezani s staranjem. Celice so sicer začasno izgubile svoje somatske značilnosti, vendar je bila nato možna precej hitra ponovna specializacija, kar pomeni, da so se pomlajene celice ponovno preobrazile v specializirane kožne celice. Specializacija se je začela praktično takoj po odstranitvi kemikalij, ki so jim bile izpostavljene.

Večna mladost le še vprašanje časa?

Metoda je bila uporabljena na posebnem tipu kožnih celic, in sicer na fibroblastih, ki so med drugim zelo pomembni za tvorbo kolagenska tkiva. Kolagen je seveda ključen za celjenje ran in za napeto, elastično kožo. »Epigenetska ura« je pokazala, da so se celice pomladile za kar približno 30 let. Podobne rezultate pa je prinesla tudi natančnejša genetska analiza celic. Med nadaljnjimi eksperimenti v laboratoriju so znanstveniki odkrili, da lahko metoda prispeva tudi k pomladitvi genov, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo in sivo mreno. Metoda sicer še ni primerna za neposredno uporabo pri ljudeh, saj lahko posamezne kemikalije, ki so bile uporabljene, povečajo verjetnost za rakava obolenja. Vendar so znanstveniki optimistični. Verjamejo, da so možne nadgradnje, s pomočjo katerih bodo odpravljena večja tveganja – in da je (skoraj) večna mladost resnično le še vprašanje časa.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE