Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaPrihaja tretji letošnji vročinski val

Prihaja tretji letošnji vročinski val

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim se je končal drugi letošnji vročinski val s svojim vrhuncem med 6. in 8. julijem. Temperature so bile visoke, tudi nad 37 stopinj Celzija, a ta teden se je napovedala nova vročina in tudi tokrat bomo lahko izmerili 35 stopinj ali več.

- Oglas -

A ostanimo pri izredno visokih temperaturah, ki smo jih doživeli pretekli teden. Ozračje se namreč niti čez noč ni bistveno ohladilo, saj so bile noči ponekod celo najtoplejše v zadnjih 20 letih, kar je svojevrsten rekord. Takšne noči so namreč pogovorno opisali kar kot tropske. Ohladitev je nato prišla v obliki hladne fronte, ki je z nevihtami, neurji, vetrom, s strelami in točo mnogim zagrenila dan, morda celo vse poletje. Ne pozabimo, da je toča ponekod uničila tudi veliko pridelkov in kmetje si bodo od ujme le težko opomogli.

Vročinski val

Prizadelo zlasti severni del države

Največ padavin je zapadlo na severu države, torej na Koroškem, Pohorju, na območju Radencev in Murske Sobote. Lokalno je ponekod padlo tudi do 100 milimetrov dežja, so bile pa padavine manj intenzivne na zahodu in v osrednjem delu Slovenije, kjer je padlo do 30 milimetrov dežja. Obalo je komajda namočilo, se je pa tudi nekoliko ohladilo, saj so temperatura padle za približno deset stopinj Celzija, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Reke so dobile nekaj vode

Zaradi visokih temperatur je bilo pospešeno tudi izhlapevanje vode iz rastlin in tal, zato je bilo treba rastline zalivati. Kljub nedavnim padavinam pa ostajata Obala in Slovenska Istra sušni. Sicer pa so najbolj narasle reke na območju Koroške, Pohorja, Kozjaka in v Slovenskih goricah. V naslednjih dneh se bo vodnatost rek spet počasi zmanjševala, prav tako pa bo tudi s podzemno vodo, katere gladina je že tako malce pod povprečjem.

Spet je vroče

- Oglas -

Tukaj so namreč ponovno visoke temperature, ki znajo povzročiti sušnejše razmere. Vremenoslovco so napovedali vročinski val, ki naj bi trajal vse do nedelje, 19. julija. Vroče bo in sončno, vmes pa nam lahko postreže tudi kakšna nevihta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×