0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrihaja tretji letošnji vročinski val

Prihaja tretji letošnji vročinski val

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim se je končal drugi letošnji vročinski val s svojim vrhuncem med 6. in 8. julijem. Temperature so bile visoke, tudi nad 37 stopinj Celzija, a ta teden se je napovedala nova vročina in tudi tokrat bomo lahko izmerili 35 stopinj ali več.

- Oglas -

A ostanimo pri izredno visokih temperaturah, ki smo jih doživeli pretekli teden. Ozračje se namreč niti čez noč ni bistveno ohladilo, saj so bile noči ponekod celo najtoplejše v zadnjih 20 letih, kar je svojevrsten rekord. Takšne noči so namreč pogovorno opisali kar kot tropske. Ohladitev je nato prišla v obliki hladne fronte, ki je z nevihtami, neurji, vetrom, s strelami in točo mnogim zagrenila dan, morda celo vse poletje. Ne pozabimo, da je toča ponekod uničila tudi veliko pridelkov in kmetje si bodo od ujme le težko opomogli.

Vročinski val

Prizadelo zlasti severni del države

Največ padavin je zapadlo na severu države, torej na Koroškem, Pohorju, na območju Radencev in Murske Sobote. Lokalno je ponekod padlo tudi do 100 milimetrov dežja, so bile pa padavine manj intenzivne na zahodu in v osrednjem delu Slovenije, kjer je padlo do 30 milimetrov dežja. Obalo je komajda namočilo, se je pa tudi nekoliko ohladilo, saj so temperatura padle za približno deset stopinj Celzija, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Reke so dobile nekaj vode

Zaradi visokih temperatur je bilo pospešeno tudi izhlapevanje vode iz rastlin in tal, zato je bilo treba rastline zalivati. Kljub nedavnim padavinam pa ostajata Obala in Slovenska Istra sušni. Sicer pa so najbolj narasle reke na območju Koroške, Pohorja, Kozjaka in v Slovenskih goricah. V naslednjih dneh se bo vodnatost rek spet počasi zmanjševala, prav tako pa bo tudi s podzemno vodo, katere gladina je že tako malce pod povprečjem.

- Oglas -

Spet je vroče

Tukaj so namreč ponovno visoke temperature, ki znajo povzročiti sušnejše razmere. Vremenoslovco so napovedali vročinski val, ki naj bi trajal vse do nedelje, 19. julija. Vroče bo in sončno, vmes pa nam lahko postreže tudi kakšna nevihta.

NAJNOVEJŠE