Zdravje & prehranaŽivila, ki kožo ščitijo pred sončnimi žarki

Živila, ki kožo ščitijo pred sončnimi žarki

MORDA VAS ZANIMA

V vročih poletnih dneh moramo za svojo kožo dobro poskrbeti. Da se ne opečemo, se izogibamo neposrednemu izpostavljanju škodljivim sončnim žarkom, kožo zaščitimo s sončnimi kremami, veliko pa lahko zanjo naredimo tudi s primerno prehrano. Nekaj živil je še posebej učinkovitih, zato jih jejte dnevno.

Oljčno olje

- Oglas -

Oljčno olje vsebuje veliko vitamina E in polifenolov, če ga uživate vsak dan, pa se bo to poznalo tudi na odpornosti vaše kože. Več raziskav je namreč pokazalo, da vitamin E lahko zmanjša posledice oksidativnega stresa in zmanjšuje posledice ultravijoličnih žarkov. Poleti zato solati redno dodajajte žlico oljčnega olja, prav tako kuhani zelenjavi. Jed bo bogatejša, okusnejša in zdrava.

Živila, ki ščitijo pred soncem

Orehi

Znano je, da orehi vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki ščitijo kožo pred vplivi sončnih žarkov. Orehi pomagajo zaščititi kožo pred ultravijoličnimi žarki, poleg tega pa upočasnjujejo tudi propadanje oziroma odmiranje celic.

Jabolka

Jabolka imajo veliko polifenolov in sestavin, ki blažijo vnetja, zmanjšujejo oksidativni stres in pomagajo imunskemu sistemu. Jabolkom dodajte še drugo, osvežilno poletno sadje.

Čaj in kava

- Oglas -

Tudi ta dva napitka vsebujeta polifenole, ki blagodejno vplivajo na kožo. Nedavna raziskava je pokazala, da vsakodnevno uživanje kave upočasnjuje staranje kože in nastanek peg, bodite pa pozorni, da je ne zaužijete preveč, saj kava izsušuje telo in pospeši izločanje, kar pa še posebej v poletnih mesecih ni dobrodošlo, saj tekočina iz telesa poleti že tako izhlapeva hitreje kot pozimi.

Brokoli

Tudi brokoli je bogat s polifenoli. Odličen je v boju proti vnetjem, pomaga pa tudi v boju proti raku. Poleg tega aktivira obrambni sistem kože, ko smo izpostavljeni ultravijoličnim žarkom.

Bazilika

Ta začimbnica vsebuje veliko antioksidantov, ki pred škodljivimi sončnimi žarki ščitijo tudi oči in vid.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×