Zdravje & prehranaVroča voda pogosto boljša izbira od hladne

Vroča voda pogosto boljša izbira od hladne

MORDA VAS ZANIMA

Vodo bi zlahka imenovali tudi izvir življenja. Brez nje namreč življenje ne bi bilo možno. Tako je izjemno pomembno, da ste pozorni na priporočila glede dnevnega vnosa tekočine – najbolje seveda kar vode. Še boljša možnost od hladne vode pa je lahko vroča voda, na katero pogosto prisegajo tudi alternativni terapevti.

- Oglas -

Pitje tople vode

V primerjavi s hladno vodo naj bi bile vroča še več pozitivnih učinkov na naše zdravje in počutje. Preverite, pri čem vse vam lahko pomaga, če si boste nekajkrat dnevno privoščili kozarec vroče oziroma tople vode. Po možnosti popijte prvi kozarec prijetno tople vode že na tešče!

Hitrejša prebava in manj prebavnih težav

Pitje vroče vode je še posebej priporočljivo za ljudi z malce počasno prebavo. Že v osnovi je tekočina izjemno pomembna za dobro prebavo, še boljše rezultate pa boste dosegli s pitjem tople vode. To je lahko izjemno učinkovita naravna rešitev za odpravo težav z zaprtjem, s tem pa tudi za preprečevanje hemoroidov, napihnjenosti itn.

Optimalna temperatura vode naj bi bila sicer približno 58 stopinj Celzija. Tako je voda dovolj vroča, da lahko izkoristimo določene blagodejne učinke, obenem pa ne prevroča. Prebavo pa lahko pospešite tudi s posebno masažo trebuha.

Spodbujanje naravnega procesa razstrupljanja telesa

- Oglas -

Bi želeli spodbuditi proces razstrupljanja? Topla oziroma vroča voda naj postane v tem primeru del vaše vsakodnevne rutine. Pitje dovolj segrete vode pospešuje znojenje, s tem pa tudi izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Boljša prekrvavitev in manj bolečin v mišicah

Vroča voda velja za naravno sredstvo za razširitev žil. Tako lahko zamenjava hladnih napitkov z vročo vodo spodbudi vašo prekrvavitev. Mišice in organi bodo tako bolje oskrbljeni s krvjo ter s tem s kisikom. To pa pomeni tudi, da lahko vroča voda med drugim pomaga pri sproščanju mišic in ublažitvi bolečine.

Pomoč pri uspešnejšem hujšanju

Izsledki nekaterih raziskav kažejo tudi, da je pitje vroče vode zelo pomembno za tiste, ki želijo shujšati. Eden od najosnovnejših razlogov za to je, da lahko vroča voda poveča občutek sitosti. Poleg tega pa vroča voda pripomore k hitrejšemu delovanju metabolizma. Še posebej smiselno je, da tisti, ki želite izgubiti odvečne kilograme, vročo vodo pijete neposredno pred posameznimi obroki.

Hitro premagovanje prehladov in ublažitev težav s sinusi

Verjetno je večina najbolje spoznala moč vroče vode v obdobjih, ko smo bili prehlajeni. Čeprav takrat večinoma pijemo čaje, pa bi pogosto zadostovala tudi zgolj vroča voda. Ta lahko namreč razredči sluz in pomaga sprostiti dihalne poti. Pitje vroče vode pripomore k temu, da se lažje odkašljamo – in nasploh k lažjemu dihanju.

Če ste prehlajeni ali imate težave s sinusi, naj vroča voda, lahko tudi v obliki čajev, predstavlja pretežni delež vse tekočine, ki jo zaužijete. Zagotovo boste že kmalu opazili občutno izboljšanje stanja.

Naravna pomoč pri stresu in anksioznosti

Ste vedeli, da je lahko pitje tople oziroma vroče vode zelo koristno tudi za vse, ki težko prenašajo stres, oziroma za tiste, ki se bojujejo s tesnobnimi občutki? Če imate tudi sami težave z anksioznostjo in druge podobne simptome, poskušajte čim pogosteje nadomestiti hladno vodo s toplo. To vas bo prijetno sprostilo in vam pomagalo, da se lažje spopadate z neprijetnimi simptomi. Voda seveda ni rešitev za vse vaše težave, vendar je v trenutkih napetosti vsakršna pomoč dobrodošla. In včasih imajo lahko ravno najpreprostejši »triki« izjemno moč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×