Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliVeliki morski klobuki v slovenskem morju

Veliki morski klobuki v slovenskem morju

MORDA VAS ZANIMA

Klobučnjaki in še posebej morski klobuki v slovenskem morju niso redkost. Čeprav so na prvi pogled nevarno, predvsem zaradi svoje velikosti in nenavadnih barv, so prav miroljubne živali. Največ težav sicer povzročajo ribičem, še posebej v obdobju, ko se pretirano namnožijo, saj zaradi svoje velikosti in teže onemogočajo vleko ribiških mrež. Sem ter tja na katero od njih naletijo tudi kakšni kopalci, ker jim naplavljena želatinasta stvar na obali lahko pokvari najljubši morski kotiček.

- Oglas -

Morski klobukPred nekaj dnevi je v morje med Semedelo in Koprom, malo stran od izliva Badaševice v morje, priplaval eden teh simpatičnih živalskih primerkov, ki mu pravimo morski klobuk. Veličastno se je pozibaval v morju ob novi dvignjeni promenadi in se nastavljal mimoidočim sprehajalcem. Seveda je velikost njegovega klobuka in nekakšna pompozna drža, s katero se je približeval obali, pritegnila marsikatero radovedno oko. Mlado in staro.

Po našem morju plava 6 pripadnikov klobučnjakov

Morski klobuk je, kar pogost avtohtoni osebek in je eden izmed 6 pripadnikov klobučnjakov, ki se več ali manj redno zadržujejo tudi v slovenskem morju, čeprav na prvi pogled izgleda kot da bi prišel iz tropskih morij. Naš klobučnjak spada v eno izmed nekaj več kot 200 vrst klobučnjakov, ki sicer spadajo v skupino preprostih nevretenčarjev, ožigalkarjev. Včasih pravijo klobučnjakom tudi meduze, vendar je lahko tak izraz za bolj poglobljene poznavalce strokovno neprimeren.

Morski klobuk, klobucnjak

Največji morski klobuk pri nas

Poleg morskega klobuka lahko v našem morju zasledimo še kompasno meduzo, morsko cvetačo, mesečinko in uhatega klobučnjaka. Mesečinke so pri nas pogostejše poleti in zgodaj jeseni,  v zadnjih letih so bili, zlasti pozimi in spomladi, pogosti tudi uhati klobučnjaki – mlečno bele meduze, ki imajo za ljudi skoraj nezaznaven ožig. Ribičem pa povzročajo težave predvsem veliki morski klobuki, ki lahko zrastejo v prave velikane. Največjemu izmerjenemu primerku  v slovenskem morju so menda izmerili kar 48 centimetrov premera klobuka, tehtal pa je 4 kilograme. Njegovi sorodniki iz severnih morij pa so še večji, saj njihov klobuk preseže tudi premer enega metra.

- Oglas -

Vir: Obala.net, Foto: Iztok Klemenčič

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×