0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliVeliki morski klobuki v slovenskem morju

Veliki morski klobuki v slovenskem morju

MORDA VAS ZANIMA

Klobučnjaki in še posebej morski klobuki v slovenskem morju niso redkost. Čeprav so na prvi pogled nevarno, predvsem zaradi svoje velikosti in nenavadnih barv, so prav miroljubne živali. Največ težav sicer povzročajo ribičem, še posebej v obdobju, ko se pretirano namnožijo, saj zaradi svoje velikosti in teže onemogočajo vleko ribiških mrež. Sem ter tja na katero od njih naletijo tudi kakšni kopalci, ker jim naplavljena želatinasta stvar na obali lahko pokvari najljubši morski kotiček.

- Oglas -

Morski klobukPred nekaj dnevi je v morje med Semedelo in Koprom, malo stran od izliva Badaševice v morje, priplaval eden teh simpatičnih živalskih primerkov, ki mu pravimo morski klobuk. Veličastno se je pozibaval v morju ob novi dvignjeni promenadi in se nastavljal mimoidočim sprehajalcem. Seveda je velikost njegovega klobuka in nekakšna pompozna drža, s katero se je približeval obali, pritegnila marsikatero radovedno oko. Mlado in staro.

Po našem morju plava 6 pripadnikov klobučnjakov

Morski klobuk je, kar pogost avtohtoni osebek in je eden izmed 6 pripadnikov klobučnjakov, ki se več ali manj redno zadržujejo tudi v slovenskem morju, čeprav na prvi pogled izgleda kot da bi prišel iz tropskih morij. Naš klobučnjak spada v eno izmed nekaj več kot 200 vrst klobučnjakov, ki sicer spadajo v skupino preprostih nevretenčarjev, ožigalkarjev. Včasih pravijo klobučnjakom tudi meduze, vendar je lahko tak izraz za bolj poglobljene poznavalce strokovno neprimeren.

Morski klobuk, klobucnjak

- Oglas -

Največji morski klobuk pri nas

Poleg morskega klobuka lahko v našem morju zasledimo še kompasno meduzo, morsko cvetačo, mesečinko in uhatega klobučnjaka. Mesečinke so pri nas pogostejše poleti in zgodaj jeseni,  v zadnjih letih so bili, zlasti pozimi in spomladi, pogosti tudi uhati klobučnjaki – mlečno bele meduze, ki imajo za ljudi skoraj nezaznaven ožig. Ribičem pa povzročajo težave predvsem veliki morski klobuki, ki lahko zrastejo v prave velikane. Največjemu izmerjenemu primerku  v slovenskem morju so menda izmerili kar 48 centimetrov premera klobuka, tehtal pa je 4 kilograme. Njegovi sorodniki iz severnih morij pa so še večji, saj njihov klobuk preseže tudi premer enega metra.

Vir: Obala.net, Foto: Iztok Klemenčič

.

NAJNOVEJŠE