fbpx
Domov Živali V vročih dneh ne pozabite na živali

V vročih dneh ne pozabite na živali

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Poletje je tu, z njim pa tudi temperature, ki se čez dan lahko dvignejo tudi krepko čez 30 ali celo 35 stopinj Celzija. Medtem ko se človek pred vročino lahko umakne v senco ali notranje prostore, se razmeram primerno obleče ali pa se hladi, pa domače živali svojega kožuha ne morejo sleči.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato ponovno opozarja, da je naloga skrbnika živali, da ji zagotovi pogoje, v katerih lahko žival prenaša visoke temperature. Vsaka živalska vrsta ima sicer razvit svoj način prenašanja visokih temperatur, v teh vročih dneh pa ji mora pri tem pomagati tudi lastnik. To velja za vse živali, ne samo za pse in mačke, ki jih je kot hišnih ljubljenčkov največ.

Pes v vodi

Zagotovite jim dovolj vode

Živalim je treba zagotoviti dovolj vode, ki jo vsak kopenski organizem pri visokih temperaturah pospešeno izgublja. Zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali pa morda zanjo le skrbi. Seveda ne pozabite niti na redno hranjenje.

Na voljo naj imajo senco

Zaradi sonca je zelo pomembno, da živalim, ki so sicer na prostem, zagotovimo možnost, da se lahko umaknejo v senco. Ta je seveda lahko naravna (drevesa, grmovje …) ali umetna (nadstreški …), še posebej pa je pomembno, da senco zagotovimo živalim, ki so privezane. Te si sence v naravi ali v bližini objektov namreč same ne morejo najti.

Redno zračenje

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Živali na poti

Živali si na poti zaslužijo posebno pozornost. Vsakršno pot z živalmi načrtujte vnaprej, saj se tako lahko izognete ali omejite izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih. Živali, ki niso sposobne za prevoz, ne prevažajmo, tiste, ki jih s seboj vozimo, pa naj bodo deležne posebne oskrbe, pa svetuje policija. Zagotovite jim zračenje, primerno temperaturo okolice, dovolj vode itd. Med prevozom naj bo živalim čim bolj udobno, biti pa morajo tudi varne, med potjo se večkrat ustavite in jim dajte možnost sprostitve.

Če imate s seboj psa, ga na javnih mestih ne pozabite imeti na povodcu. Kršitev teh določb pri prevozu kakor tudi pri vsakdanjem ravnanju z živaljo se šteje za mučenje in je kot takšna prekršek, v hujših oblikah pa tudi kaznivo dejanje.

Če skupaj z ljubljenčkom potujete v tujino, se najprej pozanimajte o dokumentih, ki jih potrebuje za prestop državnih meja, povprašajte pa tudi o nevarnosti kužnih in drugih bolezni na območju, kamor se odpravljate.

Ne pozabite pa, da v takšnem vremenu hišnih živali ne smete puščati samih v parkiranih vozilih (to je prepovedano tudi z zakonom), razen če jim zagotovite primerno zračenje oziroma hlajenje. Visoka temperatura v vozilu namreč lahko povzroči vročinski udar pri živali, kar se lahko konča s poginom.

Na pot brez živali?

Če veste, da vas dlje časa ne bo doma, je treba živalim zagotoviti ustrezno oskrbo – bodisi na domu bodisi v centrih za oskrbo.

Živali so v teh dneh res v nehvaležnem položaju, zato si zaslužijo dodatno pozornost. Če vam morda ni vroče, ne mislite, da tudi vašemu hišnemu ljubljenčku ni, zato se vprašajte še o njegovih potrebah in jim zagotovite kar najudobnejše in ne prevroče poletne dni.

Oglejte si pretresljiv video psa pasme bokser, ki sta ga lastnika pustila v avtu in se odpravila v nakupovalni center, kjer sta ostala nekaj ur, psa pa pustila v avtu na soncu:

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×