0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiV Ameriki bodo mladoletnikom omejili dostop do družbenih omrežij

V Ameriki bodo mladoletnikom omejili dostop do družbenih omrežij

MORDA VAS ZANIMA

V ameriški zvezni državi Utah so se pred nedavnim odločili za precej drastičen ukrep. Dostop otrok in mladostnikov do družbenih omrežij bo že kmalu precej bolj omejen, kot je trenutno. Starši oziroma skrbniki otrok bodo imeli namreč precej večji nadzor nad tem, kdaj otrok dostopa do družbenih omrežij, in nad tem, katere vsebine si tam ogleduje …

- Oglas -

Starši bodo lahko dostopali celo do zasebnih sporočil svojih otrok

V skladu z novo zakonodajo bodo morali družbeni mediji pridobiti dovoljenje staršev, preden bodo otrokom in mladostnikom odobrili uporabo  storitev. Sprememba se nanaša na vse osebe, mlajše od 18 let. Utaški guverner je že podpisal novo uredbo, ki vključuje dva ključna oziroma posebno kontroverzna ukrepa za zaščito otrok in mladostnikov, ki še niso dopolnili 18 let. Poleg že omenjenega obveznega dovoljenja za ustvarjanje račune bodo imeli v skladu z novo zakonodajo starši poln dostop do uporabniških računov svojih otrok. Ne le da bodo lahko tako videli vse otrokove objave, ampak bodo lahko dostopali celo do otrokovih zasebnih sporočil. Sprejetje ukrepov je bilo rezultat vse glasnejših opozoril o nevarnostih družbenih omrežij ter pozivov k zaščiti otrok in mladostnikov pred temi nevarnostmi.

Uvedena bo tudi digitalna policijska ura

Uredbe, ki bodo začele v ameriški zvezni državi Utah veljati s 1. marcem 2024, se nanašajo na najrazličnejša družbena omrežja, vključno z najbolj priljubljenimi, kot so Facebook, Instagram in TikTok. Nova zakonodaja bo prinesla tudi »policijsko uro«. Računi mladoletnih oseb bodo tako med 22.30 in 6.30 samodejno blokirani, razen če bodo starši otrok v uporabniških nastavitvah izbrali drugačno možnost.

Prepoved zbiranja podatkov mladoletnih oseb in ciljanega oglaševanja

Pomemben del nove zakonodaje je vezan na omejitev oglaševanja in na zbiranje podatkov. Podjetja, ki si lastijo socialna omrežja, tako ne bodo smela več zbirati podatkov mladoletnih oseb. Obenem pa otroci in mladostniki ne bodo smeli biti tarče oglaševanja. Nova zakonodaja je zasnovana tako, da bodo pravni ukrepi proti lastnikom družbenih medijev precej enostavnejši, kot so trenutno. Utaški guverner Spencer Cox je po podpisu dokumenta na Twitterju objavil naslednje sporočilo: »Družbenim medijem ne bomo več dopuščali, da škodujejo zdravju mladine. Kot politične vodje, in kot starši, smo odgovorni za to, da zaščitimo mladino.«

- Oglas -

Ukrepi bi lahko dodatno ogrozili žrtve družinskega nasilja

Skupine za zaščito otrok so po eni strani pozdravile odločitev, ki so jo sprejeli utaški odločevalci, vendar so obenem opozorile tudi na potencialno temno plat tovrstne zakonodaje. Pri tem so bili omenjeni otroci in mladostniki, ki so žrtve družinskega nasilja ali nesprejemanja zaradi svoje identitete. Če bi starši tem otrokom popolnoma omejili uporabo družbenih omrežij, bi se lahko njihov položaj s tem še poslabšal. Do ukrepov pa so skeptični tudi zagovorniki absolutne pravice do svobode govora, saj menijo, da gre pri tem za kršitev otrokovih pravic.

Podpora ukrepom ni omejena samo na del političnega spektra

Utaški guverner Spencer Cox, ki je potrdil prihajajoče spremembe, povezane z dostopom otrok in mladostnikov do družbenih omrežjih, je član republikanske stranke. O podobnih ukrepih resno razmišljajo tudi v štirih drugih zveznih državah z republikansko večino, in sicer v Arkansasu, Ohiu, Teksasu in Louisiani, vendar podpora tovrstnim ukrepom ni omejena samo na republikance. Podobne spremembe namreč podpira tudi nemalo demokratov. Posebno naklonjeni so jim v New Jerseyju, kjer prav tako načrtujejo ukrepe za boljšo zaščito mladoletnikov med uporabo družbenih omrežij, pa tudi v Kaliforniji, kjer so že lani sprejeli uredbo, ki digitalne platforme zavezuje k zagotavljanju najvišje stopnje zaščite zasebnosti za uporabnike, mlajše do 18 let.

.

NAJNOVEJŠE