0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje»Usnje«, ki je izdelano iz kave – prihodnost obutve?

»Usnje«, ki je izdelano iz kave – prihodnost obutve?

MORDA VAS ZANIMA

Na tržišču se pojavljajo vse bolj zanimive in raznolike alternative usnju. Vedno več oblikovalcev dokazuje, da je kakovostna obutev lahko obenem tudi prijazna do živali in okolja. Nekateri pri tem še posebej navdušijo s kreativnimi rešitvami. V to kategorijo nedvomno sodi izdelava športne obutve iz recikliranih kavnih zrn!

- Oglas -

Vse več dokazov, da za kakovostno obutev ni potrebna živalska koža

Ideja, da bi lahko priljubljen (jutranji) napitek nadomestil usnje pri izdelavi obutve, se zdi na prvi pogled zelo nenavadna. Vendar pa so pri nemškem podjetju Nat-2 dokazali, da je to povsem izvedljivo. Omenjeno športno obutev je razvil Sebastian Thies, ustanovitelj podjetja, ki prihaja iz družine z bogato tradicijo izdelovanja čevljev.

- Oglas -

Thies je nadgradil znanje svojih prednikov z inovativnimi pristopi, pisanimi na kožo današnjemu času in sodobnim potrebam. To pa pomeni, da daje prednost trajnostnemu oblikovanju. V primeru športne obutve iz »kavnega usnja« je na primer uporabljal tudi druge reciklirane materiale, kot so reciklirane plastenke, kar predstavlja še dodatni doprinos  k zaščiti okolja.

Bodo tovrstni materiali že kmalu dostopni širši množici?

»Kavno usnje« pa ni edina alternativna rešitev, ki jo je mogoče zaslediti. V zadnjih letih smo bili na primer lahko priča izdelavi nadomestka za usnje iz gob, ananasa, jabolk itn. Pogosto gre sicer v teh primerih za zelo unikatne dizajne in številčno omejene serije, kar pomeni tudi precej visoko ceno obutve. Vendar pa je mogoče pričakovati, da se bodo v prihodnosti tovrstni materiali pogosteje uporabljali tudi pri izdelavi cenovno ugodnejše obutve, dostopne širšemu krogu ljudi.

.

NAJNOVEJŠE