0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaUporabni triki za čiščenje srebrnega nakita

Uporabni triki za čiščenje srebrnega nakita

MORDA VAS ZANIMA

Nakit, izdelan iz srebra, po določenem času potemni, če ne skrbimo za redno čiščenje. Na srečo pa to še ne pomeni, da je uničen. Obstaja nekaj zelo preprostih trikov, s pomočjo katerih bo vaš srebrni nakit kot nov. Seveda pa je mogoče podobne metode uporabite tudi pri drugih srebrnih predmetih, na primer pri priboru.

- Oglas -

Čiščenje srebrnega nakita

Aluminijasta folija + soda bikarbona

V 1 liter vode dodajte košček aluminijaste folije in 1 žlico sode bikarbone. Mešanico zavrite, nato pa za približno 10 sekund vanjo potopite kos srebrnega nakita, ki ga želite očistiti. Ta čas lahko tudi nekoliko podaljšate, če je nakit v zelo slabem stanju. Ko boste nakit vzeli iz vode, se bo zgodil pravi mali čudež – vsaka sled potemnelosti bo namreč izginila! Če želite, lahko sicer za čiščenje uporabite tudi zgolj sodo bikarbono. Najprej pripravite gosto pasto, in sicer tako, da sodi dodate malce vode. Nato pa s to pasto nežno zdrgnite nakit, ki je potreben čiščenja.

Kečap

Ta metoda se zdi na prvi pogled zelo nenavadna, vendar resnično deluje. Pri čiščenju srebrnega nakita si je namreč mogoče pomagati kar s kečapom. Vse, kar morate storiti, je, da nabrizgate malce kečapa na košček papirnate brisače, nato pa z njim nežno zdrgnete nakit. Če je potrebno, si lahko pomagate tudi z zobno ščetko.

- Oglas -

Koruzni škrob

Podoben učinek kot tista, pripravljena iz sode bikarbone, ima tudi pasta, za pripravo katere ste uporabili koruzni škrob. Škrobu torej najprej dodajte nekaj vode, nato pa z mešanico očistite poljubni kos srebrnega nakita.

Razkužilo za roke

Ste vedeli, da razkužilo ne odstranjuje zgolj škodljivih mikrobov z naših rok, ampak lahko odstrani tudi črno plast z vašega najljubšega srebrnega nakita in mu povrne prvotni sijaj? Za čiščenje zadostuje že nekaj kapljic razkužila.

Zobna pasta

Verjetno najbolj priljubljena domača metoda za čiščenje srebrnega nakita je uporaba zobne paste. Ta tehnika je resnično zelo učinkovita, vendar morate tudi tu paziti, da pri drgnjenju niste pregrobi, sicer lahko hitro poškodujete nakit.

Kis + soda bikarbona

Zmešajte 120 mililitrov alkoholnega kisa in 2 žlici sode bikarbone. V to mešanico nato za približno 2–3 ure potopite srebrni nakit in druge kose srebrnine, ki so potrebni čiščenja. Na koncu jih umijte pod hladno vodo in dobro zbrišite.

NAJNOVEJŠE