0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastUgotovite, katera čakra vam nagaja – in nato odpravite težavo!

Ugotovite, katera čakra vam nagaja – in nato odpravite težavo!

MORDA VAS ZANIMA

Koncept čaker se je sprva pojavil v hinduizmu, postopoma pa se je razširil tudi v mnoge druge tradicije. Čakre naj bi predstavljale nekakšna energetska središča našega telesa. Tako ni naključje, da bi lahko izraz, ki izvira iz sanskrta, prevajali tudi kot kolo. Čakre si namreč lahko predstavljamo kot nekakšna kolesca, ki so del večjega sistema. Če se pojavijo težave z enim izmed teh kolesc, pride do težav v celotnem sistemu. Tako naj bi bilo za naše telesno in duševno blagostanje zelo pomembno, da je energetski pretok skozi čakre sproščen.

- Oglas -

Sakralna čakra

Gre za čakro, ki je locirana v spodnjem delu trebuha in ki se pogosto povezuje z oranžno barvo. Sakralna čakra naj bi bila povezana predvsem z našimi čustvi, občutenji in intimnimi odnosi. Težave s to čakro so tako pogosto posledica disfunkcionalnih odnosov z ljudmi, ki nas obkrožajo. Pri tem sta mogoča dva tipa težav oziroma simptomov. Če je pretok energije skozi sakralno čakro prevelik, to običajno pomeni pretirano občutljivost, kompulzivno obnašanje in odvisnost od odnosov brez zmožnosti postavljanja zdravih mej.

Po drugi strani se zmanjšan pretok energije, do katerega pride zaradi blokad, kaže v obliki težav pri izražanju čustev, občutkov otopelosti in nezmožnosti navezave stikov. Blokada sakralne čakre je pogosto povezana tudi z zmanjšano kreativnostjo.

Če želite uravnovesiti pretok energije, je zelo pomembno, da si pogosteje vzamete čas zase oziroma za dejavnosti, ki vas sproščajo in ki vam pomagajo pri obnovi vezi z vašim pravim jazom. To je namreč osnova za zdrave odnose z drugimi, ki tako ne bodo podvrženi različnim skrajnostim.

- Oglas -

Svoji sakralni čakri pa lahko pomagate tudi tako, da več časa posvetite ustvarjalnim dejavnostim. Pogosteje ko si boste dovolili biti kreativni, boljši bo pretok energije skozi sakralno čakro, posledično pa boste imeli manj težav z uravnavanjem različnih razpoloženj oziroma čustvenih stanj.

Korenska čakra

Kot je mogoče razbrati že iz samega poimenovanja, je korenska čakra, ki jo simbolizira rdeča barva, nekakšna osnova, temelj. Najdemo jo ob dnu hrbtenice, skoznjo pa se steka vitalna energija, ki je nujno potrebna za našo telesno eksistenco. Od stanja te čakre je močno odvisno, kako varne in stabilne se počutimo.

V primeru presežka energije se pogosto pojavijo težave, kot so agresivnost, neprilagodljivost, materializem in občutek ujetosti. Če se skozi korensko čakro ne steka dovolj energije, pa se lahko to odraža v obliki pomanjkanja občutka varnosti in težav s samozavestjo.

Za sproščanje oziroma uravnavanje energetskega pretoka je zelo koristna čim pogostejša bosa hoja, še posebno na prostem, v naravi. Pri tem usmerite vso svojo pozornost k vsakemu posameznemu koraku, k temu, kako se vaši podplati odzivajo na stik s podlago. Dobra vaja pa je tudi vizualizacija, med katero si predstavljate, da iz vaših stopal izraščajo korenine, ki se širijo in ponikajo globoko v zemljo.  

- Oglas -

Srčna čakra

Približno na sredini prsnega koša najdemo srčno čakro, zaznamovano z zeleno barvo. Ta čakra je močno povezana z ljubeznijo – tako z ljubeznijo do drugih kot z ljubeznijo do sebe. Predstavlja središče empatije, zelo pomembna pa je tudi za procese celjenja oziroma samoobnove. Nenehno ponavljajoči se občutki ljubosumja so eden izmed najočitnejših znakov, da je vaša srčna čakra preobremenjena.

Čezmeren energetski pretok skozi to čakro lahko obenem pomeni tudi to, da ste pretirano empatični in da imate težave pri postavljanju zdravih mej v odnosih – tako v ospredje nenehno postavljate druge, nase pa skoraj povsem pozabite. Če je zaradi blokade energetski pretok nezadosten, pa se to kaže kot pretirana kritičnost tako do sebe kot do drugih, ki jo velikokrat spremlja tudi nezmožnost odpuščanja.

Izjemno koristno za vašo srčno čakro bo, če se boste naučili, kako se imeti resnično radi – ljubezen do sebe je navsezadnje osnova pristne in neposesivne ljubezni do drugih. Zavestno usmerjajte pozornost k svojim pozitivnim lastnostim in k svojim dosedanjim dosežkom, naj bodo navidezno še tako nepomembni. Priporočljivo je, da vse to zapisujete, saj se boste lahko tako vračali k tem zapiskom, ko se vas poloti pretirana samokritičnost. Zelo blagodejen vpliv pa imajo lahko tudi pozitivne afirmacije.

Čiščenje čaker

Trebušna čakra

Trebušna čakra, znana tudi kot manipura oziroma trebušno energijsko središče, leži med rebri, malce nad popkom. Povezana je z močjo in pogumom. Če se skozi trebušno čakro, ki jo običajno ponazarja rumena barva, pretaka preveč energije, imajo osebe pogosto težave s trmo, aroganco in sebičnostjo. Nezadosten energetski pretok skozi to čakro pa privede do občutkov nemoči, neodločnosti in brezciljnosti.

Tudi pri odpravi težav s trebušno čakro lahko pomaga to, da postanete bolj pozorni in ponosni na svoje pretekle dosežke, še posebno če je prišlo do blokade, posledično pa zmanjšanega pretoka energije.

Še pomembnejši ukrep, ki je koristen tako v primeru zmanjšanega kot čezmernega energetskega pretoka, pa je osvobajanje škodljivih vzorcev, zaradi katerih ste pri svojem delovanju zelo rigidni. Priporočamo, da poskušate čim večkrat zapustiti svojo cono udobja in storiti nekaj, kar za vas sicer ni značilno.

Kronska čakra

Na skrajni zgornji točki glave oziroma lobanje najdemo t. i. kronsko čakro, povezano z nežnimi lila odtenki. Po prepričanju strokovnjakov za čakre naj bi se skozi to čakro stekale višje energije.

Kadar je teh energij preveč, lahko postanete skorajda obsedeni s spiritualnostjo, pri tem pa praktično povsem zanemarite svoje telo in materialni svet, ki vas obdaja. Temu se pogosto pridružijo občutki superiornosti. Po drugi strani pa je blokirana kronska čakra velikokrat kriva za cinizem in osredotočenost le na tisto, kar vam prinaša neposredne (materialne) koristi.

Na žalost ne obstaja preprost recept za uravnovešenje energetskega pretoka skozi to čakro – ravnovesje lahko namreč dosežete zgolj tako, da najprej odpravite morebitne nepravilnosti v vseh drugih najpomembnejših čakrah. Čeprav lahko to pomeni precej dela, pa se trud na koncu več kot obrestuje.

Grlna čakra

V samem središču grla leži grlna čakra, ki močno vpliva na to, kako uspešni ste pri komunikaciji – tako pri izražanju kot pri poslušanju. Ljudje, katerih grlna čakra je preobremenjena z energetskim pretokom, so velikokrat nagnjeni k opravljanju. Potrebujejo ogromno pozornosti, zato so običajno zelo glasni, obenem pa ne znajo zares poslušati drugih.

Skorajda povsem nasprotne težave pa imajo osebe z blokirano grlno čakro. Moten pretok energije skozi to čakro namreč pomeni, da zelo težko izrazite svoje misli, občutja, želje ipd. Posledično dajete vtis zadržanosti in nedostopnosti, še bolj problematično pa je, da imate zaradi tega nenehno občutek, da v sebi zadržujete ogromno težo.

Rešitev se skriva v izpopolnjevanju komunikacijskih veščin, ki pomeni tako učenje učinkovitejšega, asertivnejšega izražanja kot učenje poslušanja. Za grlno čakro pa so zelo koristne tudi dejavnosti, kot sta petje in redno pisanje dnevnika.

Tretje oko

Najverjetneje ste že slišali za t. i. tretje oko – čakro, ki leži med našimi obrvmi, ob vrhu nosu. Gre za čakro, ki je neločljivo povezana z vašo intuicijo, obenem pa tudi z vašo domišljijo in sposobnostjo zelo žive vizualizacije vsega tistega, kar želite doseči.

Pretiran pretok energije skozi tretje oko je problematičen predvsem zaradi težav z zbranostjo, ki se pogosto pojavijo kot posledica. Nekateri ljudje, ki imajo težave s pretirano obremenjenostjo te čakre, se lahko spopadajo tudi s ponavljajočimi se nočnimi morami ali z nespečnostjo. Upočasnjen ali blokiran pretok energije pa privede do pomanjkanja domišljije in oslabljene intuicije.

Za negovanje te čakre se priporočajo dejavnosti, kot je meditacija, ki temelji na vizualizaciji. Zelo pomembno je tudi to, da se ves čas opominjate na svoje najpomembnejše cilje. Obenem pa pazite, da vaši dnevi ne bodo popolnoma zapolnjeni z zelo pragmatičnimi nalogami. Nujno je namreč, da najdete ravnovesje med produktivnostjo in tem, da ne počnete ničesar. Prav v trenutkih popolnega brezdelja se namreč pogosto porodijo najboljše ideje, hkrati pa je to tudi čas, ko lahko intuicija prevlada nad bolj racionalnimi deli vaše osebnosti. 

.

NAJNOVEJŠE