Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaTudi zeliščne cigarete škodijo zdravju

Tudi zeliščne cigarete škodijo zdravju

MORDA VAS ZANIMA

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja so pojasnili, da se lahko zeliščne cigarete zmotno smatrajo za varnejšo alternativo kajenju tobaka. Vendar pa tudi cigarete, ki ne vsebujejo tobaka oziroma nikotina, ob gorenju sproščajo zdravju škodljive snovi. V dimu zeliščnih cigaret so namreč ogljikov monoksid, katran ter številne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, podobno kot v tobačnem dimu, s to razliko, da v zeliščnih cigaretah in njihovem dimu ni nikotina.

- Oglas -

Tveganje pri kajenju zeliščnih cigaret podobno kot pri kajenju tobačnih

V različnih raziskavah so namreč ugotovili, da so v dimu zeliščnih cigaret znatne količine katrana in ogljikovega monoksida.  Ravni ogljikovega monoksida v dimu zeliščnih cigaret lahko presegajo tiste v tobačnem dimu. V dimu zeliščnih cigaret ni nikotina ali njegovih presnovkov, so pa različne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu, nekatere od teh so prisotne celo v višjih ravneh kot v tobačnem dimu.

Raziskave tudi kažejo, da je mutageni potencial dima zeliščnih cigaret podoben tobačnemu ter, da dim zeliščnih cigaret vodi v spremembe dednega materiala (DNA) v pljučnih celicah. Te spremembe so potencialno rakotvorne, torej osnova za pojav pljučnega raka, raziskovalci pa so zaključili, da je tveganje pri kajenju zeliščnih cigaret podobno kot pri kajenju tobačnih.  Ogljikov monoksid, katran ter rakotvorne in druge zdravju škodljive snovi v dimu zeliščnih cigaret predstavljajo tveganje za zdravje in lahko privedejo do bolezni srčno-žilnega sistema, različnih vrst raka, bolezni dihal in drugih bolezni.

Zakon izenačuje zeliščne in tobačne cigarete

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil v Sloveniji potrjen februarja letos, zato izenačuje zeliščne cigarete s tobačnimi pri prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih mestih, prepovedi prodaje mladoletnim ter prepovedi oglaševanja, promocije in razstavljanja teh izdelkov ter določa zdravstvena opozorila, ki morajo biti nameščena na embalaži zeliščnih izdelkov za kajenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×