Zdravje & prehranaTudi zeliščne cigarete škodijo zdravju

Tudi zeliščne cigarete škodijo zdravju

MORDA VAS ZANIMA

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja so pojasnili, da se lahko zeliščne cigarete zmotno smatrajo za varnejšo alternativo kajenju tobaka. Vendar pa tudi cigarete, ki ne vsebujejo tobaka oziroma nikotina, ob gorenju sproščajo zdravju škodljive snovi. V dimu zeliščnih cigaret so namreč ogljikov monoksid, katran ter številne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, podobno kot v tobačnem dimu, s to razliko, da v zeliščnih cigaretah in njihovem dimu ni nikotina.

- Oglas -

Tveganje pri kajenju zeliščnih cigaret podobno kot pri kajenju tobačnih

V različnih raziskavah so namreč ugotovili, da so v dimu zeliščnih cigaret znatne količine katrana in ogljikovega monoksida.  Ravni ogljikovega monoksida v dimu zeliščnih cigaret lahko presegajo tiste v tobačnem dimu. V dimu zeliščnih cigaret ni nikotina ali njegovih presnovkov, so pa različne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu, nekatere od teh so prisotne celo v višjih ravneh kot v tobačnem dimu.

Raziskave tudi kažejo, da je mutageni potencial dima zeliščnih cigaret podoben tobačnemu ter, da dim zeliščnih cigaret vodi v spremembe dednega materiala (DNA) v pljučnih celicah. Te spremembe so potencialno rakotvorne, torej osnova za pojav pljučnega raka, raziskovalci pa so zaključili, da je tveganje pri kajenju zeliščnih cigaret podobno kot pri kajenju tobačnih.  Ogljikov monoksid, katran ter rakotvorne in druge zdravju škodljive snovi v dimu zeliščnih cigaret predstavljajo tveganje za zdravje in lahko privedejo do bolezni srčno-žilnega sistema, različnih vrst raka, bolezni dihal in drugih bolezni.

Zakon izenačuje zeliščne in tobačne cigarete

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil v Sloveniji potrjen februarja letos, zato izenačuje zeliščne cigarete s tobačnimi pri prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih mestih, prepovedi prodaje mladoletnim ter prepovedi oglaševanja, promocije in razstavljanja teh izdelkov ter določa zdravstvena opozorila, ki morajo biti nameščena na embalaži zeliščnih izdelkov za kajenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×