Odlična kombinacija! Sočna, aromatična omaka in tofu. Okusna omaka in začimbe prepojijo tofu in mu dajo odličen okus. Zraven se prileže riž blagega, nevtralnega okusa.
- Oglas -
Čas priprave: 25 min
Sestavine za 4 osebe:
- majhna glava brokolija
- 1 srednje velika čebula
- 1 por
- 200 g tofuja
- 3 srednje veliki korenčki
- 1 večja paprika
- 2 manjši bučki
- 250 g sojinih kalčkov
- jušna žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 čajna žlička naribanega svežega ingverja
- sojina omaka
- sol
- kajenski poper
- 1 žlička koruznega škroba
Priprava:
- Brokoliju odrežemo olesenelo steblo. Razdelimo ga na majhna cvetke, steblo olupimo in narežemo na tanke palčke. Na štedilnik postavimo lonec s slano vodo in jo zavremo. Nato vanjo stresemo brokoli in ga kuhamo 4–5 minut. Z lopatko ga poberemo iz vode, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo, da se kuhanje ustavi. Vodo prihranimo, da bomo z njo lahko zalili jed.
- Drobno nasekljamo čebulo.
- Por narežemo na kolesca.
- Tofu narežemo na koščke.
- Korenje olupimo, mu odrežemo zgornji konec in ga operemo. Razrežemo na tanke rezine, ki so dolge toliko, kot je visoka paprika.
- Papriki odstranimo pecelj, jo prerežemo na pol, ji odstranimo peške in notranje belo meso. Temeljito jo operemo in jo narežemo na tanke rezine.
- Bučki odrežemo skrajna konca, ju operemo, prerežemo na pol in nato vsako polovico na tanke rezine, enake dolžine, kot so rezine korenja in paprike.
- Sojine kalčke stresemo na cedilo in jih dobro stuširamo.
- V globoki ponvi ali voku segrejemo olje, na njem opražimo čebulo. Dodamo strt česen in ingver in na hitro premešamo, da zadiši.
- V ponev vržemo kose tofuja in jih dobro opečemo na dišeči čebulici.
- Dodamo korenje in papriko in vse skupaj dušimo ob stalnem mešanju.
- Ko se korenje in paprika malce zmehčata, v ponev dodamo bučke, kalčke in brokoli. Po potrebi zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal brokoli.
- Prilijemo sojino omako, dodamo ščepec kajenskega popra, premešamo in kuhamo še nekaj minut, da se vsi okusi prepojijo, zelenjava pa rahlo zmehča.
- Koruzni škrob dobro zmešamo z malo vode, da razbijemo vse grudice. Postopoma prilijemo omaki in nežno mešamo, da kontroliramo gostoto.
- Jed ponudimo s kuhanim ali parjenim rižem. Odlično se poda basmati.