0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaTo so najpogostejši razlogi za prenatrpano in razmetano stanovanje

To so najpogostejši razlogi za prenatrpano in razmetano stanovanje

MORDA VAS ZANIMA

Ali je vaše stanovanje vedno razmetano in polno predmetov, ki jih ne uporabljate zares – in to ne glede na to, kako se trudite, da bi v prostorih vzdrževali red? Morda težava ni v tem, da pospravljanju ne namenjate dovolj časa, ampak v (nezavednih) prepričanjih, zaradi katerih se težko znebite odvečnih stvari.

- Oglas -

Uveljavljeni notranji oblikovalci so delili glavne razloge, zaradi katerih imajo njihove stranke pogosto težave z razmetanim in natrpanim svetovanjem. Najverjetneje boste ugotovili, da tudi vas blokirajo podobne omejitve …

Občutek, da vam bodo prišli predmeti, ki jih ne uporabljate, prej ali slej prav

Eden od glavnih razlogov, zaradi katerih se ljudje pogosto predolgo oklepamo predmetov, ki nam ne služijo več, je povezan s prepričanjem, da bomo te predmete nekoč zagotovo (spet) potrebovali. Tako se nam zdi predmete, ki so še vedno uporabni, potratno podariti ali prodati za simbolični znesek. Toda izkušnje strokovnjakov za notranjo opremo in organizacijo stanovanj kažejo, da tisti, ki se znebijo predmetov, ki jih niso uporabljali že dlje časa, te predmete zelo redko pogrešajo. Skladiščenje teh predmetov »za vsak primer« tako večinoma ni smiselno – naj gre za oblačila, za katera verjamete, da vam bodo nekoč spet prav, ali za gospodinjske aparate, ki jih nikoli ne uporabljate. Če resnično verjamete, da bi začeli te predmete pogrešati, takoj ko bi se jih znebili, vam svetujemo, da jih za določeno obdobje (na primer za 3–6 mesecev) pospravite v klet oziroma nekam, kjer bodo skriti pred vašim pogledom. Če v tem obdobju ne boste niti enkrat samkrat potrebovali teh predmetov, je najverjetneje čas, da se od njih poslovite.

Prepričanje, da lahko dragocene spomine ohranite samo s pomočjo specifičnih predmetov

Posebno težko se je znebiti predmetov, ki so povezani z dragocenimi trenutki oziroma spomini. Vendar pa žal tudi ti predmeti pogosto prispevajo k prenatrpanemu, razmetanemu stanovanju. Ker živimo v digitalni dobi, lahko številne predmete »shranite« v digitalni obliki, in sicer tako, da jih fotografirate (npr. slike, ki so jih ustvarili vaši otroci). Če želite za vsako ceno ohraniti fizični predmet, pa vam svetujemo, da poiščete alternativne možnosti uporabe. Zakaj bi na primer stara oblačila, ki vas spominjajo na pomembne dogodke v vašem življenju, samevala v omari, če jih lahko uporabite za izdelavo novih oblačil, ki jih boste dejansko nosili, kot material za prevleke za blazine ipd.

- Oglas -
To so najpogostejši razlogi za prenatrpano in razmetano stanovanje

Pretirano kompleksni sistemi organiziranja

Zaradi drugih, nujnejših obveznosti lahko hitro zanemarimo skrb za urejeno stanovanje in pozabimo na sprotno odstranjevanje odvečnih predmetov. Kompleksnejši ko je sistem organizacije, večje je tveganje za to, zato vam svetujemo, da si karseda poenostavite delo. Dobro je na primer, da pripravite poseben zabojnik, v katerega boste lahko sproti odlagali predmete, ki jih ne potrebujete.

Povezovanje minimalizma s hladno in sterilno notranjo opremo

Odpor do minimalističnega pristopa, ki temelji na sprotnem odstranjevanju nepotrebnih predmetov, je včasih povezan s prepričanjem, da bi bil rezultat sledenja tem načelom pretirano pusto stanovanje. Vendar to nikakor ne drži. Sledenje minimalističnemu pristopu ne pomeni nujno hladnih, nevtralnih barv in ostrih robov. Tudi minimalistično stanovanje je lahko barvito in domačno. Bistveno je predvsem to, da v njem ni ničesar preveč – namesto da se utapljate v krami, ki je ne potrebujete zares, sprostite prostor za stvari, ki lahko izboljšajo kakovost vašega življenja. Poleg tega pa s sprotnim odstranjevanjem nepotrebnih predmetov prihranite precej časa in energije, ki bi ju morali sicer vlagati v pospravljanje.

.

NAJNOVEJŠE