Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaTihi znaki srčnih bolezni, ki jih ne smete ignorirati!

Tihi znaki srčnih bolezni, ki jih ne smete ignorirati!

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so srčne bolezni danes v porastu. To je pogosto povezano z neustreznimi vsakodnevnimi navadami, predvsem s slabo prehrano in s pomanjkanjem gibanja. Nekateri ljudje pa so k težavam s srcem bolj nagnjeni že genetsko. Če sodite v to skupino, bi morali biti seveda še posebej previdni. Žal pa mnogi spregledajo opozorilne znake. Nekateri simptomi so namreč lahko sprva precej nedolžni. Če doživljate katero izmed spodnjih težav ali celo več navedenih težav hkrati, je tako vsekakor smiselno, da se čim prej odpravite do zdravnika.

- Oglas -

Težave s srcem

Hitra zadihanost

Normalno je, da smo po intenzivnejši športni aktivnosti precej zadihani. Vendar pa se huda zadihanost pri nekaterih ljudeh pojavlja ob praktično najmanjšem telesnem naporu. Ne pripisujte tega zgolj pomanjkanju kondicije. Še posebej če so se težave pojavile precej iznenada, pred tem pa jih niste nikoli doživljali.

Povečana utrujenost

V povezavi z zadihanostjo se pogosto pojavlja tudi utrujenost. Tudi v tem primerih lahko že manjši napori, na primer hoja po stopnicah, povzročijo, da ste na koncu povsem izčrpani in nujno potrebujete počitek. Vsekakor je to lahko znak, da vaše srce ne more skrbeti za normalen obtok krvi skozi telo. Tako lahko začne celicam hitro primanjkovati kisika. Simptomi so lahko nekoliko podobni tistim, ki jih doživljamo, če imamo gripo.

Povišan krvni tlak

Nekateri znaki srčnih bolezni so lahko precej subtilni, medtem ko drugi precej jasno opozarjajo na možnost težav s srcem. V drugo kategorijo zagotovo sodi povišan krvni tlak, ki predstavlja tudi povečano nevarnost za srčni napad oziroma različne srčno-žilne bolezni. To sicer ni vedno znak, da so se že pojavile resnejše težave, a če ne ukrepamo pravočasno, se nevarnost le še povečuje. Pride lahko do poškodb arterij in preobremenjenosti srca. Tako je vsekakor dobro, da si omislite merilnik krvnega tlaka, saj boste le tako lahko redno spremljali vrednosti. Tudi simptomi povišanega krvnega tlaka so lahko sprva precej »tihi«.

Kašelj, ki ne mine

- Oglas -

Morda se na prvi pogled zdi, da kašelj nima kaj dosti skupnega s srcem. Vendar pa nenehno kašljanje nikakor ni zgolj simptom prehlada in podobnih težav. Pogosto se izkaže, da je šlo pri tistem, kar je prva delovalo kot težava s pljuči, v resnici za srčno bolezen. Kadar srce ne deluje tako, kot bi moralo, se namreč lahko začne v pljučih kopičiti tekočina, kar pa torej ni glavna težava, ampak simptom nečesa drugega …

Otekanje nog in stopal

Ste opazili, da nenadoma težko obujete čevlje, ki so vam bili še pred kratkim povsem prav? Morda opažate otekanje nog? Čeprav je lahko to simptom, ki je povezan s številnimi vzroki, pa je nemalokrat prav znak srčnih bolezni oziroma težav s srcem.

Bolečina v vratu in čeljusti

Večinoma povezujemo težave s srcem z bolečino v prsnem košu. Vendar se v resnici bolečine pogosto najprej pojavijo v drugih delih telesa – predvsem v vratu ali čeljusti. Za konec naj opozorimo še, da so v povprečju t. i. atipični simptomi srčnih bolezni pogostejši pri ženskah kot pri moških. Tako je tudi pot do ustrezne diagnoze pri ženskah pogosto precej daljša, to pa lahko seveda pomeni več potencialnih zapletov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×