0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTihi znaki srčnih bolezni, ki jih ne smete ignorirati!

Tihi znaki srčnih bolezni, ki jih ne smete ignorirati!

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so srčne bolezni danes v porastu. To je pogosto povezano z neustreznimi vsakodnevnimi navadami, predvsem s slabo prehrano in s pomanjkanjem gibanja. Nekateri ljudje pa so k težavam s srcem bolj nagnjeni že genetsko. Če sodite v to skupino, bi morali biti seveda še posebej previdni. Žal pa mnogi spregledajo opozorilne znake. Nekateri simptomi so namreč lahko sprva precej nedolžni. Če doživljate katero izmed spodnjih težav ali celo več navedenih težav hkrati, je tako vsekakor smiselno, da se čim prej odpravite do zdravnika.

- Oglas -

Težave s srcem

Hitra zadihanost

Normalno je, da smo po intenzivnejši športni aktivnosti precej zadihani. Vendar pa se huda zadihanost pri nekaterih ljudeh pojavlja ob praktično najmanjšem telesnem naporu. Ne pripisujte tega zgolj pomanjkanju kondicije. Še posebej če so se težave pojavile precej iznenada, pred tem pa jih niste nikoli doživljali.

Povečana utrujenost

V povezavi z zadihanostjo se pogosto pojavlja tudi utrujenost. Tudi v tem primerih lahko že manjši napori, na primer hoja po stopnicah, povzročijo, da ste na koncu povsem izčrpani in nujno potrebujete počitek. Vsekakor je to lahko znak, da vaše srce ne more skrbeti za normalen obtok krvi skozi telo. Tako lahko začne celicam hitro primanjkovati kisika. Simptomi so lahko nekoliko podobni tistim, ki jih doživljamo, če imamo gripo.

Povišan krvni tlak

Nekateri znaki srčnih bolezni so lahko precej subtilni, medtem ko drugi precej jasno opozarjajo na možnost težav s srcem. V drugo kategorijo zagotovo sodi povišan krvni tlak, ki predstavlja tudi povečano nevarnost za srčni napad oziroma različne srčno-žilne bolezni. To sicer ni vedno znak, da so se že pojavile resnejše težave, a če ne ukrepamo pravočasno, se nevarnost le še povečuje. Pride lahko do poškodb arterij in preobremenjenosti srca. Tako je vsekakor dobro, da si omislite merilnik krvnega tlaka, saj boste le tako lahko redno spremljali vrednosti. Tudi simptomi povišanega krvnega tlaka so lahko sprva precej »tihi«.

- Oglas -

Kašelj, ki ne mine

Morda se na prvi pogled zdi, da kašelj nima kaj dosti skupnega s srcem. Vendar pa nenehno kašljanje nikakor ni zgolj simptom prehlada in podobnih težav. Pogosto se izkaže, da je šlo pri tistem, kar je prva delovalo kot težava s pljuči, v resnici za srčno bolezen. Kadar srce ne deluje tako, kot bi moralo, se namreč lahko začne v pljučih kopičiti tekočina, kar pa torej ni glavna težava, ampak simptom nečesa drugega …

Otekanje nog in stopal

Ste opazili, da nenadoma težko obujete čevlje, ki so vam bili še pred kratkim povsem prav? Morda opažate otekanje nog? Čeprav je lahko to simptom, ki je povezan s številnimi vzroki, pa je nemalokrat prav znak srčnih bolezni oziroma težav s srcem.

Bolečina v vratu in čeljusti

Večinoma povezujemo težave s srcem z bolečino v prsnem košu. Vendar se v resnici bolečine pogosto najprej pojavijo v drugih delih telesa – predvsem v vratu ali čeljusti. Za konec naj opozorimo še, da so v povprečju t. i. atipični simptomi srčnih bolezni pogostejši pri ženskah kot pri moških. Tako je tudi pot do ustrezne diagnoze pri ženskah pogosto precej daljša, to pa lahko seveda pomeni več potencialnih zapletov.

NAJNOVEJŠE