0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaTemeljito čiščenje stanovanja za zaščito pred gripo in prehladom

Temeljito čiščenje stanovanja za zaščito pred gripo in prehladom

MORDA VAS ZANIMA

Zopet je pred nami tisti čas v letu, ko bo nevarnost za gripo in prehlad precej večja kot sicer. Eden osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusov, ki povzročajo okužbo, je redno in temeljito umivanje rok. Zelo pomembno pa je tudi to, da skrbite za redno čiščenje svojega doma. Vsakodnevno lahko namreč v stanovanje prinesemo ogromno potencialno patogenih mikroorganizmov. Preverite, na kaj morate biti še posebej pozorni pri čiščenju in kako lahko kar sami izdelate večino čistilnih pripomočkov, ki jih potrebujete …

- Oglas -

Čiščenje stanovanja

Razkužujte vse površine in predmete, ki se jih pogosto dotikate

Virusi, ki povzročajo gripo, lahko na trdih površinah preživijo tudi po 8 ur ali celo več. Pri čiščenju zato nikoli ne spreglejte kljuk, stikal, kuhinjskih pultov, nočnih omaric ter drugih predmetov in površin, ki se jih vi ter vaši družinski člani pogosto dotikate. Priporočamo, da za razkuževanje uporabljate mešanico tople vode in alkoholnega kisa (pri tem seveda pazite na elektriko). Če je nekdo v vaši družini že zbolel, morate biti še posebej temeljiti – za razkuževanje si vzemite čas vsaj enkrat na dan.

Posodo pomivajte s čim bolj vročo vodo

V sezoni povečanega tveganja za okužbo z virusi je pametno, da posodo pomivate s precej vročo vodo – ne glede na to, ali gre za ročno pomivanje ali pa uporabljate pomivalni stroj. Po želji lahko posodo pred pomivanjem tudi namočite v zelo vroči vodi, s čimer boste uničili več mikroorganizmov kot sicer. Seveda je tudi ta ukrep še posebej smiseln takrat, ko je posodo uporabljal nekdo, ki je že zbolel.

- Oglas -

Preberite: Pripravite si naraven detergent za posodo z vonjem limone in sivke

Doma izdelani robčki za razkuževanje telefonov

Naprave, kot sta na primer naš mobilni telefon ali daljinski upravljalnik, zahtevajo še posebej pogosto čiščenje, saj se jih nenehno dotikamo. Vendar pa teh naprav seveda ne moremo preprosto popršiti z mešanico kisa in vode, saj bi jih s tem uničili. Namesto tega raje izdelajte naravne robčke za razkuževanje, ki jih nato redno uporabljajte. Zmešajte 200 mililitrov vode, 50 mililitrov alkoholnega kisa, 8 kapljic eteričnega olja čajevca, 8 kapljic eteričnega olja limone in 8 kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Potrebujete še večji kos blaga (uporabite lahko na primer staro rjuho), ki ga razrežite na manjše robčke. S temi robčki nato napolnite škatlo s pokrovom in po njih prelijte pred tem pripravljeno mešanico. Ko vpijejo tekočino, so pripravljeni na uporabo.

Redno menjajte posteljnino in perite blazine

Pri zmanjševanju možnosti za to, da zbolite, bo močno pomagalo tudi redno menjanje posteljnine, ki jo nato operite pri dovolj visoki temperaturi. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da nikoli ne lezite v posteljo v oblačilih, ki ste jih nosili zunaj. Za dodatno zaščito pred gripo in prehladom pa bo poskrbelo tudi redno pranje blazin – tudi tistih, ki jih uporabljate v dnevni sobi.

Preverite tudi: Čiščenje spalnice: Uporabni nasveti za vzdrževanje čistoče

.

NAJNOVEJŠE