0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSte žejni? Privoščite si semena chie!

Ste žejni? Privoščite si semena chie!

MORDA VAS ZANIMA

Pri hidraciji telesa si običajno pomagamo z vodo in drugimi napitki, seveda pa so lahko za oskrbo telesa s tekočino zelo koristna tudi določena živila. Tu običajno pomislimo predvsem na različne vrste sadja in zelenjave, na primer na lubenice, kumare itn. Po drugi strani pa se zdi skorajda neverjetno, da bi se lahko odžejali tudi z živilom, kot so semena chie. Vendar so v resnici ta drobna temna semena med drugim izredno koristna prav za hidracijo …

- Oglas -

Gel, ki se tvori pri namakanju, rezultat posebne razporeditve molekul vode

Najverjetneje ste še kdaj videli, kaj se zgodi, če semena chie namočimo v vodi (ali v izbrani tekočini): precej hitro začne nastajati poseben gel. Gre za pojav, ki je posledica posebne razporeditve molekul vode. Te molekule se namreč začnejo nalagati po plasteh, posledica pa je želatinasta, gelu podobna snov, imenovana »strukturirana« voda, včasih pa tudi kar četrta faza vode. Pri tem gre za nekakšno vmesno stopnjo med trdnim in tekočim agregatnim stanjem.

Oblika vode, ki jo lahko najdemo tudi v naših celicah

Opisano obliko vode je mogoče najti tudi v naravi. Še pomembneje pa je, da jo lahko najdemo tudi v našem telesu oziroma v človeških celicah – prav to je namreč tisto, zaradi česar je gel, ki nastane pri namakanju semen chie, tako koristen za hidracijo. Ta gel nas lahko tako odžeja precej bolje oziroma hitreje, kot če bi pili »običajno vodo«. Seveda pa hkrati z gelom zaužijemo tudi sama semena chie, kar prinaša dodatne koristi …

Chia semena napitek

K učinkovitejši hidraciji prispevajo tudi vlaknine v semenih chie

Ena od najpomembnejših lastnosti semen chie je povezana z vsebnostjo večjih količin vlaknin, kar prispeva k učinkovitosti hidracije. Prav po zaslugi vlaknin lahko namreč semena chie absorbirajo skorajda osupljivo količino tekočine. Tako lahko teža absorbirane tekočine močno preseže težo samega semena, pri čemer je lahko teža tekočine celo do dvanajstkrat večja od teže semena chie.

- Oglas -

Dodatek semen chie lahko zmanjša nevarnost za dehidracijo

Ljudje, ki imajo pogosto težave z dehidracijo, si lahko tako pri učinkoviti oskrbi telesa s tekočino zelo uspešno pomagajo tudi s semeni chie. Čeprav tovrstni učinki za zdaj še niso bili neposredno potrjeni s kliničnimi raziskavami, je mogoče na podlagi opisanih lastnosti in anekdotičnih dokazov s precejšnjo gotovostjo sklepati, da so lahko semena chie zelo koristna tudi za tovrstno uporabo. Zelo zanimivi pa so tudi podatki o navadah domorodne skupnosti Tarahumara, ki živi na območju Mehike. Pripadniki te skupnosti so znani po izjemnih tekaških sposobnosti, še posebej pri vzdržljivostnem teku na daljše razdalje, obenem pa tudi po tem, da pogosto uživajo napitek, pripravljen iz semen chie. Tako se domneva, da naj bi k njihovi vzdržljivosti pomembno pripomogla prav semena chie, ki preprečujejo prehitro izgubo tekočine med dolgotrajnim tekom.

S semeni chie lahko obogatite najrazličnejše napitke

Uporaba semen chie pri hidraciji telesa je zelo preprosta. V vodo oziroma v izbrano tekočino (sok, čaj, kokosova voda itn.) dodajte malce semen, nato pa počakajte vsaj približno 20 minut, da se lahko začne tvoriti gel, preden tekočino popijete. Če želite mešanico na koncu popiti, ne pojesti, morate biti pri količini pazljivi. Upoštevajte opisane značilnosti chie oziroma to, da lahko absorbirajo zelo veliko vode. Če bo količina semen prevelika, boste torej mešanico težko popili, ampak si boste morali pomagati z žlico. Semena chie je sicer smiselno dodati tudi jedem, kot so različne juhe, hkrati pa so lahko odlična zamenjava za jajca v številnih receptih.

Preberite tudi: Chia semena – zakaj bi jih morali uživati tudi vi?

.

NAJNOVEJŠE