0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeSprehajalec na plaži našel nenavaden "kamen", vreden 70.000 dolarjev

Sprehajalec na plaži našel nenavaden “kamen”, vreden 70.000 dolarjev

MORDA VAS ZANIMA

Gary in Angela Williams iz mesteca Overton v britanskem okrožju Lancashire sta se sprehajala po plaži, ko sta opazila nekaj, za kar bi večina ljudi mislila, da gre za običajen kamen. Najdbo sta natančneje našla na plaži Middleton Sands v Združenem kraljestvu.

- Oglas -

Ko sta se približala predmetu, se jima je zdel zelo zanimiv, zato sta ga vzela s seboj. Videti je bilo kot fosilizirano dinozavrovo jajce, vendar nikomur ni bilo jasno kaj natančno sta našla, a nekaj jima je govorilo, da morata zadevo nadalje raziskati. Dobro, da sta sledila svoji intuiciji, saj se je izkazalo, da je predmet vreden celo premoženje! Le kaj je to bilo?

Na plaži našel sivi jantar
Gary Williams pozira s predmetom, ki sta ga z ženo našla na plaži Middleton Sands v Lancashiru (foto: SWNS)

Očitno sta naletela na nekaj, kar se imenuje sivi jantar oziroma Amber Grey. Amber Grey je posebna vrsta dišave, ki jo pridobivajo iz jantarja, fosilizirane smole, ki se pogosto uporablja v parfumeriji zaradi svojega toplega, bogatega in zemeljskega vonja. Gre za prefinjeno in dragoceno sestavino, znano po svoji sposobnosti, da se lepo zlije z drugimi dišavami, ter dodaja globino in trajnost parfumskim formulacijam. Jantar pogosto najdemo v kombinaciji z lesnimi in začimbnimi notami, ki skupaj ustvarjajo zapletene in večplastne dišave. Zaradi svoje redkosti in postopka pridobivanja je Amber Grey cenjen v visokokakovostni parfumeriji.

Na prvi pogled se predmet zdi umazan in brez vrednosti, poleg tega pa ima precej močan neprijeten vonj, a vendar je izjemno dragocen. Kot poroča Discover, je sivi jantar, ki je nastal v črevesju kita glavača, ena najdražjih sestavin, ki se uporabljajo v parfumeriji, saj se uporablja kot fiksir vonja v luksuznih parfumih!

- Oglas -
Gary Williams v rokah drži sivi jantar

»Ko kiti glavači pogoltnejo ostre predmete – na primer poroženele dele lignjev, ki so njihova običajna hrana –, njihovo črevesje izloča lepljivo snov, ki te ostre ostanke ovije, da ne poškodujejo črevesne sluznice. Sčasoma se ti ostanki kopičijo v obliki grudic različnih velikosti, ki se odstranijo bodisi z blatom ali pa jih izbruhajo. Pod vplivom sonca in morske vode se ta mešanica spremeni v trdo snov s specifičnim močnim aromatičnim vonjem.

Kos sivega jantarja je bil na dotik kot trd vosek in je grozno smrdel, ga opisuje Gary: »Vonj je spominjal na nekaj med mrtvo ribo in naravnim gnojilom,«. Na koncu se je izkazalo, da je poldrugi kilogramski “kamen” vreden kar 70.000 dolarjev, a je treba opozoriti, da je sivi jantar v nekaterih državah nezakonit, saj je žal povezan tudi s kitolovom.

NAJNOVEJŠE