Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaSončna energija

Sončna energija

MORDA VAS ZANIMA

Sonce je rumena zvezda, v središču našega osončja, ki sprošča energijo v obliki toplote in svetlobe. Človek uporablja sončno energijo odkar obstaja. V daljni zgodovini so na različnih koncih sveta, sonce častili kot božanstvo, danes pa vemo, da je sonce zgolj naša najbližja zvezda, brez katere na našem planetu ne bi bilo življenja. Sončna energija je skupen izraz za vrsto postopkov pridobivanja energije iz sončne svetlobe, ter se uporablja vsak dan in predstavlja del razvoja vsake družbe, v prihodnosti pa bo vedno bolj pridobivala na pomenu in bo postala eden ključnih elementov obstoja in razvoja človeške družbe. Sonce je neizčrpen vir obnovljive energije. Je čist, ekološko neoporečen vir, s katerim lahko dodobra potešimo naše energetske potrebe. Zanimiv je podatek, da sonce seva energijo, ki je 15.000 krat večja od  energije, ki jo porabi človek.

- Oglas -

Sonce
Sončno energijo že stoletja izrabljajo tradicionalni načini gradnje, z zavedanjem o omejenosti fosilnih goriv, pa je prav tako naraslo zanimanje zanjo v razvitih državah. Bivališča v skalnih votlinah so bila prva sončno ogrevana bivališča, kasneje z razvojem arhitekture, pa se je razvil način oblikovanja stavb, odvisen od naravnih danosti in podnebnih značilnosti. Te stavbe so bile pozimi osončene in zaščitene pred vetrom, poleti pa osenčene. Na gradnjo stavb je pomembno vplival začetek uporabe okenskega stekla, ki so ga začeli uporabljati Rimljani. V 19 stoletju pa so se začela pojavljati prve stavbe, ki so se naravno ogrevale s sončno energijo. Prvi ravni sprejemniki sončne energije so bili razviti med leti 1880 in 1900, njihova uporaba pa se je najbolj razširila med svetovnima vojnama. Največ so se uporabljali v ZDA na Floridi in na Japonskem, kasneje pa se je njihova uporaba razširila tudi v evropskih državah.
V Sloveniji smo prve tovrstne naprave zgradili sredi sedemdesetih let. Leta 1984 so v Budvi zgradili 2400m2 velik sistem za ogrevanje vode v hotelskem kompleksu Slovenska plaža in je v tistem času bil največji solarni sistem v Evropi.

Globalne klimatske spremembe so problemi s katerimi se dandanes človeštvo sooča prav vsak dan, povzročila pa jih je uporaba fosilnih goriv ( premog, zemeljski plin, nafta ), ki ob izgorevanju sproščajo škodljive emisije. Prav takšni problemi, ki so povezani z uporabo fosilnih goriv so sprožili razprave o oskrbi z energijo v prihodnosti in o uporabi alternativnih, ekološko neoporečnih, obnovljivih virov energije. Solarni tehnologiji v prid govorita tako ekološki vidik, kot tudi ekonomski vidik, slednji zaradi vedno višjih cen energentov, zaradi njihove izčrpnosti oziroma omejenosti.

Solarni sistemi nature d.o.o.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×