DomovEkologija & OkoljeRevolucija v pridelavi hrane: Solein, trajnostna beljakovina iz zraka in elektrike

Revolucija v pridelavi hrane: Solein, trajnostna beljakovina iz zraka in elektrike

Helsinki, Finska โ€“ Solar Foods, finsko podjetje za inovacije v prehrani, je naredilo ogromen korak naprej pri trajnostni proizvodnji hrane z uvedbo Soleina, revolucionarnega novega vira beljakovin, proizvedenega izkljuฤno iz zraka, elektrike in mikroorganizmov. Z njim napovedujejo reลกevanje nekaterih najveฤjih globalnih izzivov, kot so degradacija okolja, prehranska varnost in podnebne spremembe, saj ponuja trajnostno alternativo tradicionalnemu kmetijstvu in pridelavi mesa.

Beljakovinska revolucija

Solein je beljakovinski prah, ustvarjen z edinstvenim fermentacijskim procesom, podobno kot se pridelujejo pivo ali kruh. Vendar pa Solein za razliko od teh ne temelji na rastlinah ali ลพivalih, temveฤ na mikroorganizmih, ki uลพivajo ogljikov dioksid (CO2) iz zraka, vodo in hranila. V kombinaciji z elektriko ti mikroorganizmi proizvajajo beljakovine v postopku, ki je po navedbah Solar Foodsa 100-krat bolj prijazen do podnebja kot tradicionalna pridelava rastlinske ali ลพivalske hrane.

Za razliko od obiฤajnega kmetijstva, ki zahteva obseลพne povrลกine zemlje, vode in energije, je Solein mogoฤe proizvajati kjerkoli, ne glede na podnebne ali talne razmere. To pomeni, da lahko predstavlja stabilen vir hrane tudi v obmoฤjih, kjer je kmetovanje zaradi suลกnih razmer ali slabih tal oteลพeno.

Solein beljakovinski prah
Solein beljakovinski prah

Znanost za Soleinom

Kljuฤ do Soleina je njegova sposobnost, da izkoriลกฤa CO2 iz atmosfere. Z uporabo obnovljive energije, kot so sonฤna ali vetrna energija, za pogon fermentacijskega procesa, Solar Foods uspeva proizvajati beljakovine brez potrebe po obseลพnih kmetijskih povrลกinah, pesticidih ali gnojilih. Rezultat je beljakovinsko bogat prah, ki je po hranilni vrednosti primerljiv z beljakovinami ลพivalskega izvora, vendar proizveden z minimalnim vplivom na okolje.

โ€œSolein predstavlja spremembo paradigme v naฤinu, kako razmiลกljamo o pridelavi hrane,โ€ je povedal Pasi Vainikka, generalni direktor Solar Foods. โ€œNaลกe poslanstvo je zagotoviti trajnostno reลกitev za prehrano naraลกฤajoฤega svetovnega prebivalstva, hkrati pa zmanjลกati okoljsko ลกkodo, ki jo povzroฤa tradicionalno kmetijstvo in pridelava ลพivinoreje. S Soleinom uvajamo pridelavo hrane v 21. stoletje.โ€

Okoljski in druลพbeni vpliv

Globalna pridelava hrane je odgovorna za pribliลพno 25 % vseh emisij toplogrednih plinov, zato je iskanje novih naฤinov za trajnostno pridelavo hrane kljuฤno v boju proti podnebnim spremembam. Zlasti proizvodnja mesa je pomemben dejavnik krฤenja gozdov, porabe vode in emisij metana.

Nasprotno pa postopek Solar Foodsa za proizvodnjo Soleina proizvaja le majhen deleลพ emisij in zahteva precej manj vode in zemlje kot celo najbolj trajnostne rastlinske beljakovine. Solein tako predstavljajo kot moฤno orodje za zmanjลกanje okoljskega odtisa globalnega prehranskega sistema.

Poleg okoljskih koristi bi Solein lahko pomagal reลกevati tudi globalno prehransko varnost. Priฤakuje se, da bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 preseglo 9 milijard, kar pomeni, da bo treba proizvodnjo hrane poveฤati za vsaj 50 %, da bo zadostila povpraลกevanju. Solar Foods verjame, da bi lahko Solein igral kljuฤno vlogo pri zagotavljanju stabilne in zanesljive preskrbe s hrano v sooฤanju s podnebnimi spremembami in naraลกฤajoฤimi potrebami.

Vsestranskost in hranilna vrednost

Solein je vsestranska sestavina, ki jo lahko dodamo razliฤnim jedem, od kruha in testenin do mesnih nadomestkov in mleฤnih izdelkov brez mleka. Ima nevtralen okus, zaradi ฤesar ga je mogoฤe enostavno vkljuฤiti v ลกirok spekter jedi, ne da bi spremenil njihov okus. Hranilno vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih ฤloveลกko telo potrebuje, zato je glede svoje zgradbe popoln vir beljakovin, podoben mesu ali soji.

V Solar Foods si predstavljajo prihodnost, v kateri bi bil Solein kljuฤna sestavina v vsakodnevnih ลพivilih, ki bi potencialno nadomestila tradicionalne vire beljakovin v ลกtevilnih primerih. Njegova sposobnost, da se proizvaja kjerkoli, tudi v regijah z omejenim dostopom do rodovitnih tal ali ฤiste vode, bi ga lahko naredila za bistveni del globalnih strategij prehranske varnosti.

Solein sladoled

Naslednji koraki in phihodnost

Solein ลกe ni na policah trgovin, vendar Solar Foods hitro napreduje proti komercialni proizvodnji. Podjetje gradi svojo prvo industrijsko proizvodno enoto, ki naj bi bila operativna do leta 2025. V tem ฤasu Solar Foods sodeluje z regulatorji in partnerji po vsem svetu, da Solein privede na trg in ga predstavi potroลกnikom.

โ€œSolein ni zgolj ลกe ena rastlinska beljakovina; je povsem nov naฤin razmiลกljanja o pridelavi hrane,โ€ je dodal Vainikka. โ€œKo bomo nadaljevali s ลกirjenjem proizvodnje, nas navduลกuje, kako lahko Solein pomaga preoblikovati globalni prehranski sistem v bolj trajnostnega, praviฤnega in odpornega.โ€

Prihodnost, zgrajena na zraku in inovacijah

Uvedba Soleina oznaฤuje pomemben mejnik v nenehnem iskanju trajnostnih prehranskih reลกitev. S svojo zmoลพnostjo, da loฤi proizvodnjo beljakovin od tradicionalnega kmetijstva, Solar Foods postavlja sebe v ospredje nove dobe prehranske tehnologije, kjer omejitve zemlje, vode in podnebja ne bodo veฤ omejevale ฤloveลกke sposobnosti, da se prehranjuje.

Medtem ko se svet ลกe naprej spopada z izzivi, kako nahraniti rastoฤe prebivalstvo in hkrati zaลกฤititi planet, inovacije, kot je Solein, ponujajo vpogled v prihodnost, kjer bo proizvodnja hrane ฤista, uฤinkovita in sposobna zadovoljiti potrebe vseh ljudi โ€“ vse to s pomoฤjo niฤ drugega kot zraka in elektrike.

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav ลพivljenjski slog, ekologijo ter domaฤe pripravke, s katerimi si lahko olajลกamo ลพivljenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJล E