DomovEkologija & OkoljeRevolucija v pridelavi hrane: Solein, trajnostna beljakovina iz zraka in elektrike

Revolucija v pridelavi hrane: Solein, trajnostna beljakovina iz zraka in elektrike

Helsinki, Finska – Solar Foods, finsko podjetje za inovacije v prehrani, je naredilo ogromen korak naprej pri trajnostni proizvodnji hrane z uvedbo Soleina, revolucionarnega novega vira beljakovin, proizvedenega izključno iz zraka, elektrike in mikroorganizmov. Z njim napovedujejo reševanje nekaterih največjih globalnih izzivov, kot so degradacija okolja, prehranska varnost in podnebne spremembe, saj ponuja trajnostno alternativo tradicionalnemu kmetijstvu in pridelavi mesa.

- Oglas -

Beljakovinska revolucija

Solein je beljakovinski prah, ustvarjen z edinstvenim fermentacijskim procesom, podobno kot se pridelujejo pivo ali kruh. Vendar pa Solein za razliko od teh ne temelji na rastlinah ali živalih, temveč na mikroorganizmih, ki uživajo ogljikov dioksid (CO2) iz zraka, vodo in hranila. V kombinaciji z elektriko ti mikroorganizmi proizvajajo beljakovine v postopku, ki je po navedbah Solar Foodsa 100-krat bolj prijazen do podnebja kot tradicionalna pridelava rastlinske ali živalske hrane.

Za razliko od običajnega kmetijstva, ki zahteva obsežne površine zemlje, vode in energije, je Solein mogoče proizvajati kjerkoli, ne glede na podnebne ali talne razmere. To pomeni, da lahko predstavlja stabilen vir hrane tudi v območjih, kjer je kmetovanje zaradi sušnih razmer ali slabih tal oteženo.

Solein beljakovinski prah
Solein beljakovinski prah

Znanost za Soleinom

Ključ do Soleina je njegova sposobnost, da izkorišča CO2 iz atmosfere. Z uporabo obnovljive energije, kot so sončna ali vetrna energija, za pogon fermentacijskega procesa, Solar Foods uspeva proizvajati beljakovine brez potrebe po obsežnih kmetijskih površinah, pesticidih ali gnojilih. Rezultat je beljakovinsko bogat prah, ki je po hranilni vrednosti primerljiv z beljakovinami živalskega izvora, vendar proizveden z minimalnim vplivom na okolje.

- Oglas -

“Solein predstavlja spremembo paradigme v načinu, kako razmišljamo o pridelavi hrane,” je povedal Pasi Vainikka, generalni direktor Solar Foods. “Naše poslanstvo je zagotoviti trajnostno rešitev za prehrano naraščajočega svetovnega prebivalstva, hkrati pa zmanjšati okoljsko škodo, ki jo povzroča tradicionalno kmetijstvo in pridelava živinoreje. S Soleinom uvajamo pridelavo hrane v 21. stoletje.”

Okoljski in družbeni vpliv

Globalna pridelava hrane je odgovorna za približno 25 % vseh emisij toplogrednih plinov, zato je iskanje novih načinov za trajnostno pridelavo hrane ključno v boju proti podnebnim spremembam. Zlasti proizvodnja mesa je pomemben dejavnik krčenja gozdov, porabe vode in emisij metana.

Nasprotno pa postopek Solar Foodsa za proizvodnjo Soleina proizvaja le majhen delež emisij in zahteva precej manj vode in zemlje kot celo najbolj trajnostne rastlinske beljakovine. Solein tako predstavljajo kot močno orodje za zmanjšanje okoljskega odtisa globalnega prehranskega sistema.

Poleg okoljskih koristi bi Solein lahko pomagal reševati tudi globalno prehransko varnost. Pričakuje se, da bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 preseglo 9 milijard, kar pomeni, da bo treba proizvodnjo hrane povečati za vsaj 50 %, da bo zadostila povpraševanju. Solar Foods verjame, da bi lahko Solein igral ključno vlogo pri zagotavljanju stabilne in zanesljive preskrbe s hrano v soočanju s podnebnimi spremembami in naraščajočimi potrebami.

- Oglas -

Vsestranskost in hranilna vrednost

Solein je vsestranska sestavina, ki jo lahko dodamo različnim jedem, od kruha in testenin do mesnih nadomestkov in mlečnih izdelkov brez mleka. Ima nevtralen okus, zaradi česar ga je mogoče enostavno vključiti v širok spekter jedi, ne da bi spremenil njihov okus. Hranilno vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človeško telo potrebuje, zato je glede svoje zgradbe popoln vir beljakovin, podoben mesu ali soji.

V Solar Foods si predstavljajo prihodnost, v kateri bi bil Solein ključna sestavina v vsakodnevnih živilih, ki bi potencialno nadomestila tradicionalne vire beljakovin v številnih primerih. Njegova sposobnost, da se proizvaja kjerkoli, tudi v regijah z omejenim dostopom do rodovitnih tal ali čiste vode, bi ga lahko naredila za bistveni del globalnih strategij prehranske varnosti.

Solein sladoled

Naslednji koraki in phihodnost

Solein še ni na policah trgovin, vendar Solar Foods hitro napreduje proti komercialni proizvodnji. Podjetje gradi svojo prvo industrijsko proizvodno enoto, ki naj bi bila operativna do leta 2025. V tem času Solar Foods sodeluje z regulatorji in partnerji po vsem svetu, da Solein privede na trg in ga predstavi potrošnikom.

“Solein ni zgolj še ena rastlinska beljakovina; je povsem nov način razmišljanja o pridelavi hrane,” je dodal Vainikka. “Ko bomo nadaljevali s širjenjem proizvodnje, nas navdušuje, kako lahko Solein pomaga preoblikovati globalni prehranski sistem v bolj trajnostnega, pravičnega in odpornega.”

Prihodnost, zgrajena na zraku in inovacijah

Uvedba Soleina označuje pomemben mejnik v nenehnem iskanju trajnostnih prehranskih rešitev. S svojo zmožnostjo, da loči proizvodnjo beljakovin od tradicionalnega kmetijstva, Solar Foods postavlja sebe v ospredje nove dobe prehranske tehnologije, kjer omejitve zemlje, vode in podnebja ne bodo več omejevale človeške sposobnosti, da se prehranjuje.

Medtem ko se svet še naprej spopada z izzivi, kako nahraniti rastoče prebivalstvo in hkrati zaščititi planet, inovacije, kot je Solein, ponujajo vpogled v prihodnost, kjer bo proizvodnja hrane čista, učinkovita in sposobna zadovoljiti potrebe vseh ljudi – vse to s pomočjo nič drugega kot zraka in elektrike.

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE